E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın piyasasında rekorlar devam edecek mi?---

Altın piyasasında rekorlar devam edecek mi?

Altın piyasasında rekorlar devam edecek mi?
08 Mayıs 2023 - 12:17 borsagundem.com

Çin’deki talebin açılması, merkez bankaları altın alımları, FED’in faiz artışlarını durduracağı beklentisi ve en son ABD’deki banka krizi geçtiğimi hafta altın fiyatlarını rekora taşıdı. Uzmanlar altındaki rallinin geleceğini tartışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’deki bölgesel bankaların durumuna ilişkilerin endişeler ve Çin’deki talebin yeniden canlanması altın piyasalarını beslemeye devam ediyor. Financial Times’ın haberine göre son altı aydır süregelen ralliyi destekleyen söz konusu gelişmeler altın fiyatlarını tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştırıyor.

Pekin’de Sıfır-Kovid politikalarından vazgeçilmesinin ardından Dünya Altın Konsey’ine göre, son üç ayda Çinli tüketiciler mücevher, külçe ve sikke alımlarını artırdı. ABD’de üç bölgesel bankanın iflas etmesi ise yatırımcıların altına olan ilgisini destekledi. Zira altın genellikle belirsizlik zamanlarındaki güvenli liman olarak görülür.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD bankacılık krizinin son ayağı ise bir diğer bölgesel banka olan PacWest gibi görünüyor. Banka geçtiğimiz hafta potansiyel satış imkanlarını araştırdığını açıklamıştı. Aynı hafta altın fiyatlarında ise ciddi bir yükseliş görüldü. New York Ticaret Borsası’nda (COMEX) altının ons fiyatı perşembe günü 2.072 dolara kadar yükseldi. Refinitiv verilerine göre, spot altın fiyatları 2.072,49 dolarla tüm zamanların zirvesine ulaştı. Cuma günü hafif bir şekilde gerileyen COMEX ons altın fiyatı 2.008 dolara düştü. Beklenenden daha yüksek gelen Amerikan istihdam verileri ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalacağı beklentilerini artırdı.

Tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşılan son ralli FED’in çarşamba günü son faiz artışını gerçekleştirebileceğine yönelik beklentilerin ardından ivme kazandı. Faiz artışı beklentileri yatırımcılar için altının cazibesini azaltır. Zira sabit getirisi olmayan altını tutmak tahviller üzerinden sağlanabilecek getiriden vazgeçmek anlamına gelir.

Geçen yıl küresel merkez bankaları tarafından yapılan 1.087 tonluk rekor altın alımları kasım ayından bu yana altın fiyatlarındaki canlanmayı tetiklemişti. Batılı olmayan merkez bankaları Washington yönetiminin ABD Doları’nı Rusya’ya karşı silah olarak kullandığı gerekçesiyle altına olan ilgisini artırdı.

Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) üç aylık raporuna göre, merkez bankalarından gelen alım çılgınlığı bu yıla da yayıldı. Geçen yılın ikinci yarısında görülen yüksek seviyelerin hafiflemesine rağmen, ilk çeyrekte rekor 228 ton altın alımı yaptı.

WGC Baş Piyasa Stratejisti John Reade, altının yükselip yükselemeyeceğinin, yatırımcıların bankacılık krizinin kötüleşeceğine dair belirtiler görüp görmediğine, FED’in faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayacağına dair kesinliğe ve daha zayıf bir dolara bağlı olacağını söyledi.

Reade FT’deki açıklamasında, “Farklı alanlardan oluşan gelgitler var. Fakat henüz tam olarak etkilerini görmediğimiz asıl konu altına yapılan finansal yatırımın yaygınlaşmasıdır. Bu noktadan itibaren kesinlikle tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkacağı belliydi. Sorulması gereken soru ise bu noktadan sonra devamının gelip gelmeyeceği ve önemli getiriler sağlanıp sağlanmayacağı” ifadelerine yer verdi.

Altın destekli borsa yatırım fonları ise geçtiğimiz dönemde önemli çıkışlara maruz kaldı. Daha yüksek faiz oranları döneminde sabit getirisi olmayan altına kıyasla yatırımcılar tahvil yatırımlarını tercih etti.

İlk çeyrekteki ETF çıkışları 1,5 milyar dolara eşdeğer olan 29 tonluk altın civarındaydı. 11 ay boyunca altın ETF’lerinde görülen çıkışlar mart ayında ise bankacılık kriziyle birlikte tersine döndü.

Bu faktörlerin bir sonucu olarak, tezgâh üstü faaliyetler de dahil olmak üzere altın talebi, bir yıl öncesine göre yüzde 1 artarak ilk çeyrekte 1.174 tona yükseldi.

Yüksek altın fiyatları, talepte bir miktar tahribata neden oldu ve özellikle mücevher satışlarının 2023'ün ilk üç ayında yıllık bazda yüzde 17 düştüğü Hindistan'da piyasa derinden etkilendi. Yüksek fiyatlara duyarlı tüketiciler satış faaliyetlerini artırdı.

Geçen yılın ikinci yarısında merkez bankası rekor seviyelere ulaşan altın alımlarının önemli bir kısmı Uluslararası Para Fonu’na bildirilmeyen gizemli alıcılar tarafından yapıldı. FT haberine göre söz konusu alıcıların Çin, Rus ve Orta Doğu kaynaklı olduğundan şüpheleniyor.

Bu, yılın ilk çeyreğinde söz konusu gizemli altın alımları düşüşe geçse de devam etti. 2022'nin son altı ayında 500 ila 580 ton civarında olan gizemli alımlar ilk çeyrekte 110 ila 120 ton aralığında devam etti.

Merkez bankalarının alımlarını rapor etmesiyle birlikte gizemli alımların miktarı düşebilir. WGC’den Reade gizemli alımlardaki azalmanın büyük olasılıkla Çin Merkez Bankası'nın alımlarını bildirmesinden kaynaklandığını söyledi.

Fed’in olası politika değişikliği, tahvil piyasasının radarında

 

Nisanda en çok altın kazandırdı

 

Altın talebi ilk çeyrekte geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)