E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiAlper Gezeravcı Dünya'ya döndü!---

Alper Gezeravcı Dünya'ya döndü!

Alper Gezeravcı Dünya'ya döndü!
09 Şubat 2024 - 16:48 borsagundem.com

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Space X'in Axiom-3 kapsülü ile ayrılışının ardından 48 saatlik bir sürenin ardından Dünya'ya geri dönüşünü tamamladı.


Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonu tamamlandı. Space X'in Axiom-3 kapsülü ile 18 Ocak 2024'te Uluslararası Uzay İstasyonu'na giden ve 14 günlük misyonuna başlayan Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı Dünya'ya planlanan dönüş tarihinden bir hafta gecikme ile döndü.

28 BİN KM İLE ATMOSFERE GİRİŞ YAPTI

Alper Gezeravcı'nın içerisinde bulunduğu Axiom-3 kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrıldıktan (ISS) 48 saat sonra ABD'nin Florida eyaletinin açıklarına iniş yapıyor.

Atmosfere 28 bin kilometrelik bir hızla giriş yapan AX-3'ün hızı birkaç yüz kilometreye kadar düştükten sonra ilk paraşütleri açılıyor, daha sonrasında hız daha da düştükten sonra ikinci paraşütler açıldı.

HÜCUM BOTLARLA ALINACAKLAR

Beyaz olarak giden kapsül, atmosfere girişin etkisi ile yanmış bir görünüme sahip kahverengilikle geri döndü. Kurtarma gemisine 5 kilometre mesafede okyanus yüzeyinde batmadan duran kapsüle müdahale için soğuması bekleniyor. Daha sonrasında hücum botlarla yan kapaklar açılacak ve astronotlar içeriden alınacak ve helikopter ile Uluslararası Uzay Ajansı Merkezi'ne ulaşacaklar.


ATMOSFERE GİRDİKLERİ ANDA YER ÇEKİMİNİ HİSSETTİLER

AX-3 kapsülünün içerisindeki astronotlar Dünya atmosferine girdikleri andan itibaren yer çekimini hissetmeye başladılar. Bu da astronotlar üzerinde yaklaşık 4,5 G'lik yani kendi ağırlıklarının 4,5 katı bir kuvvetin binmesi anlamına geliyor.

1 HAFTA GÖZETİMDE KALACAK

Genel olarak uzay yolculukları sonrası astronotlar yaşanan vücut dengesi değişiminden dolayı kendi başlarına yürüyemeyecek durumda oluyorlar. Kapsülden kendi başlarına çıkmalarına izin vermiyorlar ve koluna girilerek yardımcı olunuyor. Doktorların yapacağı gözetimler sonrası, astronotların 1 hafta gözlem altında kalması bekleniyor.

Gezeravcı: Ülkeme dönmeyi sabırsızlıkla bekliyorum

 

Bakan Kacır, Gezeravcı'nın dönüşünün 6 Şubat'a ertelenmesini değerlendirdi

 

Gezeravcı: Bu bir hikayenin başlangıç noktasıydı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.11 Şubat 2024 18:37

    UZAYA ÇIKTIK İNDİK AMA 3600 LER HAĹÂ ÇIKMADI

  • sözün özü10 Şubat 2024 19:00

     Üzülüyorum. ALPERCİĞİM gelmese olurdu.      Burada SURİYELİDEN dolayı yer kalmadı.

  • E.g.10 Şubat 2024 14:14

    ÜLKEMİZİN EN UZAK YERLERE/UZAYA GİDEN KİŞİSİ OLARAK TARİHE GEÇTİ

  • Özgür09 Şubat 2024 19:02

    Turrristik gezi için 55 milyon dolar ah kuzular canlarım benim ülkemizin kadınları çocuklarını bırakıp çalışmal için ikreş bulamıyor bı parayla kaç tane kreş açılırdı hesaplayabildinizmi hayır hesaplayamazsınız takım tutmaya devam alkışa devam senin benim vergilerimizle turistik geziye verilen para yazıl çok yazık

  • Dayanıklı10 Şubat 2024 11:44

    F35 yerine s400 tercih edenler ufuktan bahsedemez,yarın yunanistan 12 mil ilan etse  hangi uçakla  savaşacaksın,herşeyin makul olanı tercih edilmeli

  • Açıkça10 Şubat 2024 03:27

    Ufuksuz maymun verilen paraya değil ama seni adam yerine koyana yazık. 

  • xyz09 Şubat 2024 16:54

    Cumhur İttifakı Hüketimiz başımızda oldukca biz hep ilklere imza atacağız