E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAlman Handelsblatt: Türkiye savaşların seyrini değiştiriyor---

Alman Handelsblatt: Türkiye savaşların seyrini değiştiriyor

Alman Handelsblatt: Türkiye savaşların seyrini değiştiriyor
28 Temmuz 2022 - 17:04 borsagundem.com

Türkiye'nin başarılarını yabancı basın bir kez daha ele aldı. Alman gazetesi Türkiye’nin silah üretim hamlesini tüm ayrıntılarıyla incelediği bir analiz kaleme aldı.

Türkiye'nin son yıllarda attığı yerli ve milli askeri teknoloji adımları meyvelerini vermeye devam ediyor. Son yıllarda yerli üretim İHA/SİHA'lar başta olmak üzere savunma sanayinde yaptığı hamlelerle tartışılmaz bir bölgesel güç haline gelen Türkiye, Batılı ülkeler tarafından da yakından takip ediliyor.

Azerbaycan'ın işgalci Ermenistan kuvvetlerine karşı kazandığı Dağlık Karabağ zaferi başta olmak üzere, tüm dünya için önemli bir SİHA tedarikçisi olarak önemli bir rolü üstlenen Türkiye ile ilgili yeni bir analiz, Alman gazete Handelsblatt tarafından yayınlandı.

"TÜRKİYE SAVAŞLARIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRİYOR"

Alman gazete, "İnsansız hava araçları, savaş ve uçak gemileri: Türkiye, askeri ihtiyaçlarını kendi kendine karşılayacak hale geliyor" başlıklı analizinde, yerlilik oranını artırma çalışmalarını ara vermeden sürdüren Türkiye'nin attığı adımları inceledi.

Son yıllarda, Almanya, Fransa ve ABD silahlarına olan rağbetin Bayraktar TB2 SİHA'ları sayesinde azaltığını vurgulayan gazete, Türkiye'nin savaşların seyrini değiştirdiğini söyledi.

Analizde, "Rus saldırıları başlamadan önce Ukrayna'ya 20'den fazla SİHA sattılar. Gelişmiş cihazlar, Rus kuvvetlerine ciddi darbeler vuruyor, tedarik hatlarını tahrip ediyor. Ukrayna'nın Karadeniz'deki Yılan Adası'nda olduğu gibi Rusların ilerlemesi engelleniyor." İfadelerinin kullanıldığı analizde, "Anadolu'dan gelen nispeten uygun fiyatlı insansız hava araçları, savaşın gidişatını belirleyebiliyor." yorumunda bulunuldu.
Analizde ayrıca, dikkat çeken bir kıyas da yapıldı. Almanya ile Türkiye'yi kıyaslayan gazete, Alman hükümetinin Silahlı Kuvvetlere modern silahlar sağlamak üzere 100 milyar euro harcama yapmayı planladığını söylerken Türkiye'nin yıllar önce çok farklı bir rota çizdiğine değindi.

Analizde, "Türkiye, artık neredeyse tüm silah ihtiyacını kendi kendine tedarik edebiliyor ve uluslararası silah teslimatlarında önemli bir oyuncu haline geldi." ifadesi kullanıldı.

Türkiye'nin, geçen yıl yeni silah sistemlerinin geliştirilmesine yönelik 1.6 milyar dolar harcadığı ve bunun sonucunda 10 milyar dolardan fazla bir tutara denk gelen silah üretimi gerçekleştirdiği belirtilirken Türk savunma sanayisinin cirosunun 3 katına çıktığına yer verildi.

TÜRKİYE'NİN ÜRETİM HACMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Handelsblatt, Baykar'ın ürettiği SİHA'ların yanı sıra taşınabilir döner kanatlı vurucu insansız hava aracı sistemi KARGU'lara da değinerek "Özel kişilerin de satın alabileceği büyüklükteki bu İHA'lar, küçük silahlar taşıyor ve pilot tarafından yönlendirilmeden de düzineler halinde koordine edilebiliyor." İfadelerini kullandı.

Sabah'ın haberine göre analizde, Türkiye'nin geniş üretim hacminin detayları da paylaşıldı. "Türkiye, sadece otonom hava araçları üretmiyor. Çeşitli zırhlı ve silahlı araca ek olarak ülke MİLGEM savaş gemisini ve ana muharebe tankı Altay'ı geliştirdi. Atak helikopteri, Hürkuş eğitim uçağı ve Göktürk uydu sistemi de var. Türk silah şirketi Roketsan, geçen hafta sonu, hava savunması için insansız hava araçlarını da vurabilen taşınabilir füze sistemini teslim etti.

Helikopterlerin ve zırhlı amfibi araçların yanı sıra SİHA'ları da taşıyacak ilk Türk uçak gemisi inşa ediliyor. Son 10 yılda sadece Türk savunma sanayisinin cirosu 11 milyar dolarla 3 katına çıkmakla kalmadı, ihracat da arttı." detaylarıyla, Türkiye'nin adımlarının yakından takip edildiği de gözler önüne serildi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve geldiği 2002 yılında, savunma projelerinin yaklaşık 5,5 milyar dolar bütçeyle ihaleye çıktığını belirten gazete, proje hacmi yaklaşık 10 kat arttığına da yer verdi. Analizde konuya ilişkin, "Hükümetin yatırım ofisine göre, şu anda ihale sürecinde olan projeler dikkate alındığında, bu miktarın halihazırda 60 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor." ifadeleri kullanıldı.

SİHA'lar için sürpriz teklif

 

Beyaz Saray: İran, SİHA’larını Rusya’ya tanıttı

 

Baykar, Ukrayna'ya 3 adet Bayraktar TB2 SİHA hibe etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Naim29 Temmuz 2022 07:40

    Aha bu haberi, Z kuşağından 20 yıl öncesi Türkiye yi bilmeyenlere daha fazla okutun. Nereden nereye gelmiş memleket... Ekonominin bozuk olduğunu enflasyonun yüksek olduğu ortada ancak İstanbul da ikamet eden birisi olarak işe yine gidiş geliş saatim 1 saatin altına düşmüyor bence asgari ücretle geçimini idame eden kişiler için zorlaştı hayat, harici iyi durumda özellikle evi, aracı olanlar ama en çok ağlayanlar ise yine durumu iyi olanlar...

  • Mucize 28 Temmuz 2022 20:44

    Mucize reis altında yazan cevap,tank ihale değişimi nedeniyle değil.Almanya’nın tank motoru vermemesi üzerine yapılamıyor..hala tank motoru ambargosu devam ediyor.TR  motor üretmeye çalışıyor ama Güney Kore motoru denenmiyor o motor da yeni motor.Almanya verirse ilk etapta üretim olacak.sonra yerli TR motorun ürettiği test aşamasına gelen motorlar kullanılacak.

  • Mucise Reis : )28 Temmuz 2022 21:08

    Şuan BATU ihalesinimi kasdediyorsun 2024 de çalışması bekleniyor testler olacak sıcakda soğukta çölde +40 de -10 da vb. vb.  ? :D ... yeni milli uçak motoru ne olacak ?4 nesil f16 uçam motoru :D  sonrasında ne olacak yerli motora geçmeden ingiliz roysyoys  mu ?  : ) yazmak istiyorum  .. yani şuan suriyeyiz altay tankları çalışıyormu? koç grubu prototif üretti seri üretim izni neden verilmedi ? o zaman sorun yoktu ? :D ya kardeş yazıyoran bilmelisin. iyiye iyi - kötüye kötü demeyi. körü körüne nereyi ve neyi savunuyorsun ? bilmediğim bir bilgi yaz haklısın diyeyim.. tank nerede? panzer tanklar suriye yıprandı onlarada yedek parça vermiyor almanlar, ne yapacaz? tanksız mı  klacak koskoca Türk ordusu ? yapacaksın program ve planını. devlet güvenlik meselesi bu.

  • vatansever28 Temmuz 2022 19:21

    YAA ALLAH BISMILLAH....

  • Mucise Reis : )28 Temmuz 2022 18:35

    5, nesil uçak olayı hakkında ne demiş ? EGE adalarında 5. nesil uçak uçuranlar karşısında 4 nesil f16 alabilecek mi demiş .d geçin bış pof pofları.  acilen 5. nesil uçak alınması gerekmekte ki, ozaman eldekiler avantaja geçip üstünlük kursun.  bizim ürettiklerimizi bi rçok ülke üretebiliyor. fazlasını üretenler var. bizlerin çok daha fazla üretmesi laızm. hala altay tankını çıakrtamaıp ortaya ? ihale değişmese suriye en az 500 türk tankı oalcaktı yada trakyada yunana karşı dikecektik sınıra... palet farbikası ortada.. sadece iha ile olmaz bu işler. her alanda üstün olmalıyız. malesef olamadık hatta f35 lerimize abd el koydu. üretime girip 10 yıldır ortak oldugumuz proje... :D  almanya demiş miş muş muş.. :D

  • VATANDAS28 Temmuz 2022 17:40

    daha neler degistirecegiz icimizdeki beyinsiz ve satilmis dolarpkksina ragmen daha neler yasatacagiz sabirli olun (6)