E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisAlfa'nın Turkcell teklifi inandırıcı mı?---

Alfa'nın Turkcell teklifi inandırıcı mı?

Alfa'nın Turkcell teklifi inandırıcı mı?
18 Mart 2015 - 10:59 borsagundem.com

Alfa Telecom Turkcell'in yüzde 13.76 oranındaki hissesini almak istiyor

Alfa Telecom Turkcell'in yüzde 13.76 oranındaki hissesini almak için Çukurova Holding'e teklifte bulundu.

Habertürk Yazarı Yavuz Semerci konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Turkcell’in Türk yönetiminde kalmasını destekleyenler arasındayım. Bu teorik bir tartışmadır. Ben yüzlerce neden gösteririm, siz tam tersini savunabilirsiniz. Yine ben, özel sektör kuruluşunun devlet tarafından (dolayısıyla iktidar) yönetilmesini doğru bulmam. Ve Turkcell’de kamu ağırlığının, kalıcı olmayan ortaklar arasındaki kavgadan kaynakladığını düşünürüm. Uzun süre sürdürülemez. Politik ortamın gerginleştiği günlerde, bu şirketin yüz milyonlarca liralık reklam harcamasının medya gruplarının hükümete mesafesine göre belirlenme tehlikesinin önemsenmesi gerektiğine inanırım. Buraya kadar genel yaklaşımımı kayda geçirmiş oldum.
Şimdi haber/analize geçebilirim. Dün borsa çevrelerini heyecanlandıran bir haber geldi. Turkcell’in Çukurova ile sorunlu (mahkemelik) ortağı Rus Alfa şirketi, inanılmaz bir teklif yaptı. Ortağının elinde bulunan ve Turkcell şirketinin yönetimini sağlayacak yüzde 13.76 oranındaki hisseler için 2.8 milyar dolar teklif etti. Çukurova bu hisselere (rehindeydi) sahip olabilmek için Ziraat Bankası’ndan kredi alarak 1.5 milyar dolar ödemişti. Ortada inanılmaz bir kâr rakamı vardı ve teklif reddedilmeyecek boyutta kabul edildi. Ama gerçek biraz farklı.

1) Çukurova bu rakamı kabul etse bile bu paraya sahip olamaz. Çünkü Alfa parayı yatırdığı an, 950 milyon dolarına yine Turkcell’in Çukurova Grubu ile kavgalı diğer ortağı TeliaSonera el koyacak. Ellerinde Tahkim mahkemesinin kararı var. Hikâyesi uzun ama kısa bir özet vermek gerekirse, Çukurova Turkcell’de hisse satışı yapmak isteyince TeliaSonera ile bir anlaşma yapmış, bu anlaşmayı bozarak Alfa ile anlaşmıştı. TeliaSonera bu durumu Tahkim’e götürdü ve mahkeme, TeliaSonera’ya 950 milyon dolar gibi astronomik bir ceza ödenmesine hükmetti.
2) Satışa konu olan hisseler, Çukurova Finance International Limited’e ait ve bu şirket British Virgin Islands’da kurulu. Tahkim mahkemesinin ceza kararını tanıyan bir yer orası. Bu hisseler şu anda, Ziraat Bankası AŞ adına kayıtlı (ipotekli). Para oraya yattığı an TeliaSonera tarafından el konulacak.
3) Bu arada sürpriz bir gelişme yaşandı. Yine tarafların kabul ettiği bir başka Tahkim mahkemesi ise kararı veren diğer mahkemenin yetkisiz olduğuna hükmederek konuyu yeni baştan ele almaya başladı. Yani 950 milyon dolar cezayı değiştirecek yeni bir karar çıkabilir.
4) Turkcell’de Alfa ile TeliaSonera artık birlikte hareket ediyorlar. Alfa’nın teklifinin kabul edilmesi halinde TeliaSonera’nın kasasına girecek milyar dolar, şirketin hisselerini uçuracak. Bu teklifin bu anlamda TeliaSonera ile danışıklı hazırlanmış olma ihtimali yüksek.
5) Sıkı durun. Çok yakın bir zaman önce Çukurova Grubu, yanına Ziraat Bankası’nı da alarak tekrar Tahkim’e başvurdu. Ve onlara dedi ki: Bizim Alfa ile imzaladığımız hissedarlık sözleşmesinde, bir ortağın diğeri hakkında sözleşmeye aykırı davrandığı için dava açtıktan sonra, bu davanın aleyhine sonuçlanması halinde, dava edilen taraf, ortağın elindeki diğer hisseleri şu, şu, şu kriterlere göre satın alır. Alfa kendisine rehin verdiğimiz hisselere el koymak istedi, bizi dava etti ve davayı kaybetti. Sözleşmeye aykırı davrandı. Şimdi ben onun elindeki hisseleri satın alma hakkımı kullanmak istiyorum.
6) Bir başka ifadeyle, Turkcell’in yönetiminin tekrar bir Türk şirketine geçmesinin yolu açıldı. İşte tam da bu noktada Alfa’nın atağı geldi. Alfa’nın da elinde Çukurova’nın sahip olduğu oranda hisse var. Alfa, “Bakın ben bu hisseler için 2.8 milyar dolar önerdim. Elimdeki hisseleri de bundan daha aşağı bir fiyata satmam’’ demek istedi.
7) Bundan sonra ne olur? Türkiye, Turkcell’in Türk şirketinde kalmasına karar verdiyse, eninde sonunda Çukurova’nın Alfa’nın elindeki hisseleri satın almasını sağlayacak krediyi sağlar. TeliaSonera ile Çukurova arasındaki ilişkiyi de tatlıya bağlar. Yapar mı bilmem. Ben karar verici olsam yapardım...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)