E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriAlarko Holding’in yeni yatırım planları ne---

Alarko Holding’in yeni yatırım planları ne

Alarko Holding’in yeni yatırım planları ne
14 Ekim 2016 - 14:09 borsagundem.com

Holding CEO’su Ayhan Yavrucu 2017 planlarını anlattı, enerji ihalelerinde bazı patronlar için, "Frenleri tutmuyor" dedi.

Alarko’nun 2016 yatırımları ne durumda, 2017 için yeni planları var mı? İki sorunun da yanıtı Ayhan Yavrucu’dan geldi. Habertürk TV’de Arzu Maliki’nin sunduğu ‘Üst Düzey’ programına konuk olan Alarko Holding CEO’su Ayhan Yavrucu, Kıbrıs’da başlayacakları 120 milyon dolarlık turizm yatırımı ile enerji sektörüne yönelik 2017’de öngördükleri 280 milyonluk yatırım hakkında bilgi verdi. Krizin aşılmasının ardından gözlerini yeniden Moskova’ya  çevirdiklerini belirten Yavrucu, “Rusya’da ciddi projeler alacığımızı düşünüyorum” dedi. Yenilenebilir enerji ihalelerinde, ’o artırıyor ben de artırırım’ düşüncesiyle hareket eden patronların freninin tutmadığını söyleyen Yavrucu, Cengiz Holding’le birlikte yaptıkları 1.2 milyar dolarlık santraldan da bahsettiıği konuşmasında Afrika’da da yatırımlar düşündüklerini söyledi. Ayhan Yavrucu, Arzu Maliki’nin sorularına şu yanıtları verdi.

120 MİLYON DOLARLIK TURİZM PROJESİ KIBRIS’A BÜYÜK KATKI YAPACAK

-Sektörlere yönelik 2016’nın bir değerlendirmesini yapar mısınız?

Ayhan Yavrucu: Bu sene Turizm sektörü için iyi geçmedi, ama Alarko olarak biz turizmde beklentilerimiz doğrultusunda yılı kapatacağız, öyle gözüküyor. Elbette sektörün içindeyseniz yara alıyorsunuz ama bizi öldürecek kadar yara yok. Zaten biz Kıbrıs'ta da bir yatırım planlıyoruz, 2017'de de ona başlayacağız. 120 milyon dolarlık bir yatırımla bir Hillside Kıbrıs olacak, inşallah marka olarak da Kıbrıs'ın turizmine çok büyük katkı yapacak.

Taahhüt sektörü: Burada dünyada bir küçülme var. 2016 çok da iyi olmayacak gibi gözüküyor dünyada ama Türkiye'de daha iyi. Biz de içerde çok iyiyiz ama dışarıda hedeflerimizin çok gerisinde kaldık. Bizim için Rusya çok önemli bir pazar, Rusya krizi de aşılıyor ve 2017'de ben Rusya'da ciddi projeleri alacağımızı düşünüyorum. Moskova rafinerisi ve Olms'ta rafineri  ertelenmişti, krizin aşılmasıyla bu işlerin de açılacağını düşünüyorum.

Enerji: Yatırımlarımıza dolu dizgin devam ediyoruz, Dağıtımda bu yıl 250 milyonluk yatırım yapıyoruz. Yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Önümüzdeki sene de dağıtımda 280 milyonluk bir yatırım öngörüyoruz.

Üretimde ise Karabiga'da bir santral yapıyoruz Cengiz Holding ile beraber. 1320 megawatt'lık, 1.2 milyar dolara mal oluyor. 2017'nin sonunda da bu yatırımı tamamlamayı hedefliyoruz.

Afrika'da yatırımlar düşünüyoruz.

BİZ GÜNEŞ SANTRALLERİNE ÇOK İNANIYORUZ

-Yenilenebilir Enerji'de hedefler neler?

Ayhan Yavrucu: Bu sene 52 megawatt'lık güneş santrali tamamlayacağız ve güneş santrallerine devam edeceğiz. Biz güneş santrallerine çok inanıyoruz. Bu sene 52 milyon dolar bir yatırımı bitirmiş olacağız.

-Enerji ihalelerinde nelere yöneleceksiniz?

Ayhan Yavrucu: Yenilenebilir enerjide yatırım yapanlarda fren yok, enerji ihaleleri çok pahalı fiyatlarla çıkıyor. Bizim bazı patronlar da sanki bir yarıştaymış gibi, ‚o artırıyor ben de artırayım‘ psikozunun içine giriyorlar.

Böyle anormal fiyatlar vererek biz bu sektörde yol katedilebilineceğine inanmıyoruz. Ne zaman bu fiyatlar fizibıl seviyelere gelecek o zaman gerçek yatırımcı bu alana yatırım yapacak.

Güneş ve rüzgarda Türkiye'de hala gidilecek çok yer var.

GELİRİNİZ DÖVİZ DEĞİLSE BORÇLANIRKEN DİKKATLİ OLUNMALI

-Doların ateşi ve özel sektör borç döngüsü... Riskler neler, nasıl dengelenir?

Ayhan Yavrucu: Doların artışı daha devam edecekmiş gibi gözüküyor, zaten kısa vadede TL kredisi yok, yani alırsanız da çok pahalı, o yüzden döviz kredisine gidiyor.

2002-2010 yılları arasında döviz borçlananlar çok para kazandı, ama bu hep böyle gidecek anlamına gelmez. Eğer geliriniz döviz değilse, borçlanırken çok dikkatli olmak gerektiğine inanıyorum.

Artık bu kadar karışık bir dünyada ve ortamda yatırım çok iyi bir fizibilite gerektiriyor.

-Hangi sektörlere ağırlık vereceksiniz? Çıkacağınız veya gireceğiniz yeni sektörler olacak mı?

Ayhan Yavrucu: Yoğunluğumuz Enerji, Turizm, Müteahhitlik ve Sanayi olacak. Yeni bir sektöre girmeyi düşünmüyoruz. Zaten dünyanın da bu kadar az büyüme kaydettiği bir dönemde cazip bir sektör var mı şu anda onu da bilemiyorum.

YABANCI ORTAKLAR GELİYOR

-Yabancı ortaklıklar gündemde mi?

Ayhan Yavrucu: Şimdi Çanakkale Köprüsü var, burada yeni ortaklıklar kuracağız, 1-2 tane yabancı yeni ortağımız olacak bu ay sonu belli olacak.

Yap-İşlet karayolu projeleri var ve bunlara gireceğiz, demiryolu projeleri de gündemimizde.

-2017'de Türkiye'yi etkileyecek başlıca faktörler neler?

Ayhan Yavrucu: 1) Yabancı Yatırımcının Türkiye'ye gelmesi, 2) FED'in faiz artırımı, ki bu bizi döviz yönünden etkileyecek.

Avrupa'nın çok değişkenlik göstereceğini zannetmiyorum..

Yeter ki şu terör belasından kurtulalım, Türkiye'nin çok kuvvetli bir müteşebbis gücü var. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)