E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisAksu Enerji'de büyük oyun---

Aksu Enerji'de büyük oyun

Aksu Enerji'de büyük oyun
27 Ekim 2015 - 07:06 borsagundem.com

Yatırımcı hakları hiçe sayılıyor, şirket gereksiz yere borçlandırılıyor, genel kurul kararları uygulanmıyor. Borsa Gündem Aksu Enerji dosyasını açıyor

Isparta merkezli Aksu Enerji, borsanın en önemli enerji şirketlerinden biri. Ulusal Pazar’da işlem görüyor. En büyük hissedarı yüzde 7.82 oranındaki payla Nerox International B.V.
Diğer büyük ortak ise yüzde 6.62 oranındaki payla yine halka açık olan Şevket Demirel’in hakim ortak konumunda olduğu Göltaş Göller Bölgesi Çimento. Yüzde 85’i de halka açık. İmtiyazlı paylardan dolayı yönetim ve yönetim kurulunun önemli bir kısmı, Şevket Demirel’in kontrolünde.
Aksu Enerji’nin içerisinde en değerli varlıklardan biri de halka açık olmayan Göltaş Enerji. İçten içe kaynayan şirkette yatırımcılar yaklaşık bir yıldır haklarını arıyor. Yüksek maliyetler, şirketin dolaylı bir şekilde borçlandırılması başta olmak üzere Göltaş Enerji ile olan ilişkilerin düzenlenmesi için ihtarname üzerine ihtarname gönderiliyor.
 
YÖNETİM KURULU KARARI KAP’TA YAYINLANMIYOR

 
Şirket Yönetim Kurulu, Olağanüstü Genel Kurul kararı alıyor ancak bunu KAP’ta yayınlamıyor. Aradan 5 ay geçmesine rağmen Olağanüstü Genel Kurul toplantısıyla ilgili hiçbir karar alınmıyor. Göltaş Enerji’nin satışı için yetkilendirilen PricewaterhouseCoopers’ın ise detaylı mizan verilmediği için değerleme raporunu tamamlayamadığı öne sürülüyor. Aksu Enerji’de yaşananlar tüm halka açık şirketler için örnek teşkil ediyor. Borsagundem.com Aksu Enerji - Göltaş dosyasını açıyor.
Genel Kurul toplantısında alınan kararlar neden hiçe sayılıyor? Yüksek maliyetler ve ücretlerle şirket zarara mı uğratılıyor?
Aylardır hazırlanması beklenen değerleme raporu neden kamuoyuyla paylaşılmıyor?  
İşte Mayıs ayı başından bu yana yaşanan süreç:
 
YÖNETİM KURULU ÜYESİ BİLE İSYAN EDİYOR
 
29 Nisan 2015 tarihinde Nerox International B.V. paylarını temsilen Aksu Enerji Yönetim Kurulu Üyeliğini yürüten Ahmet Paşaoğlu, Aksu Enerji’nin yüzde 25.45 oranında ortağı olduğu halka açık konumda olmayan Göltaş Enerji Elektrik Üretim A.Ş. şirketine, “şirketin bilançosu ve her türlü borç doğuran işlem ve eylemleri’’ nedeniyle ihtarname gönderdi.
İhtarnamede, “Üçüncü gerçek ya da tüzel kişilerin borç ve alacaklarını temin için herhangi bir şekilde ayni ya da şahsi sorumluluk altına girilmemesi, aksi halde yönetim kurulunun şahsi sorumluluğunun doğacağı’’ vurgulandı. KAP'ta duyurulan bilgiye göre ayrıca, Dr. Ahmet Paşaoğlu’nun Genel Kurul’da dile getirdiği konuların gözardı edilmeyerek dikkate alınması, tekliflerin değerlendirilmesi ve 7 gün içinde bilgilendirme yapılması gerekliliği ihtar edildi.
Paşaoğlu tarafından, şirketin en büyük yatırımı olan Göltaş Enerji şirketine gönderilen yazıda Göltaş Enerji’nin sektör standartlarının çok çok üstünde bir maliyet yapısı ile yönetildiği belirtilerek şu uyarılarda bulunuldu:
 
ŞİRKETİ BORÇ YÜKÜ ALTINA SOKMAYIN UYARISI
 
A-) Acilen Göltaş Enerji Yönetim Kurulu Başkanı’na bir yazı yazarak, Göltaş Enerji’yi kefalet ve ilave borç altına sokacak her türlü işlem ve eylemden kaçınılmasının ve bunun sonuçlarından kendilerinin sorumlu olacağının bildirilmesi,
B-) T.T.K 449. Maddesi’ne dayanarak Göltaş Enerji Genel Kurulu kararlarının iptalinin derhal istenmesi,
C-) Geçen yıldan bu yana önerdiğimiz ve son Genel Kurul toplantısında da dile getirdiğimiz gibi Göltaş’ın diğer yatırımcıları ile derhal bir araya gelerek;
i- Objektif bir değerlendirme yaptırarak, Göltaş hisselerimizi almaları ya da kendi hisselerini Aksu Enerji’ye satmaları,
ii- Göltaş Grubu’nun, Aksu Enerji’deki hisselerine de değer biçerek Aksu’nun Göltaş Enerji hisseleri ile takas yoluna gidecek bir modelin geliştirilmesi,
iii- Göltaş Enerji yönetim ve tasarrufundaki 30 MW gücündeki EŞEN -1 HES’e bir değer biçtirerek yüzde 25.45 oranındaki iştirak paylarımızla takas etme yöntemi üzerinde çalışılması.

DEĞERLEME RAPORUNUN SONUCU ÇIKMADI

Yatırımcıların bu tepkisi ve baskısına daha fazla dayanamayan şirket, Haziran ayı başında Göltaş Enerji’deki yüzde 25.45 oranındaki payların satışı için görüşmelere başlanmasına karar verildiğini duyurdu. 10 Temmuz 2015 tarihinde ise potansiyel alıcı arayışına başlanması için satış fiyatının tespiti için PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ile anlaşma yapıldığı belirtildi.
Kasım ayına gelinmesine rağmen henüz bir değerleme raporu sonucu çıkmadı. Kulislerde konuşulanlara göre PricewaterhouseCoopers’ın talep ettiği detaylı mizan verilmediği için değerleme raporu tam anlamıyla hazırlanamadı.
Bir diğer önemli konu ise şirketin ana sözleşmesinin "İşletme Konusu" başlıklı 4'üncü maddesi 5'inci fıkrası hükmü, "Kendi ihtiyacı için para temini amacıyla yerli veya yabancı şirket ve bankalardan uzun, orta ve kısa vadeli krediler almak, müşterek borçlu ve müteselsil kefil olmak veya yalnızca kefil olmak" şeklinde hükme bağlanmış iken, yapılan değişiklik ile "ya da kendi ihtiyacı için ya da üçüncü şahısların borçlarını ve alacaklarını temin için ipotek, rehin, kefalet ve diğer teminatları almak ve vermek" ifadesinin ilave edilmesi. Yatırımcılar şirketin büyük hissedarlarının bu değişikliğine de tepki göstererek yeni düzenlemenin yatırımcılar aleyhine sonuçlar doğuracağına inanıyor.
 
AKSU ENERJİ’NİN MENFAATLERİ HİÇE SAYILDI

 
Genel Kurulda hakkına arayan ancak bir sonuç alamayan yatırımcılar, 15 Mayıs 2015 tarihinde bir ihtarname daha göndererek yaşanan mağduriyetleri dile getiriyor ve Olağanüstü Genel Kurul talep ediyor.
Şirkete gönderilen ihtarnamede ise şu noktalara dikkat çekiliyor: 
“18 Nisan 2015 tarihinde yapılan Aksu Enerji Genel Kurulu’nda, Göltaş Enerji’nin 21 Nisan 2015’te planladığı Genel Kurul toplantısının gündemine alınan ana sözleşme değişiklik önerileri, Göltaş’ı kefalet ve başka şirketler adına, yükümlülük ve borçlanmanın altına sokabilecek maliyette olduğundan Aksu  Enerji Genel Kurul toplantısında şunlar talep ediliyor:
Aksu Enerji adına Göltaş Enerji Genel Kurulu'na katılacak temsilcilerimizin kesinlikle bunlara karşı çıkması ve tutanaklara yazdırması görüşümüz, maalesef, Aksu Enerji Genel Kurul tutanaklarına geçmemiştir. Bu noktada Aksu Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Kasap ‘Bu şartlarda Göltaş Enerji Yönetim Kurulu’na katılmak istemediğini, başkasının gitmesini istediğini’ beyan etmişken bu vazifeyi yerine getirmiş, Genel Kurul kararlarını hiçe sayarak ve tamamen kendi inisiyatifini kullanarak Göltaş Enerji Yönetim Kurulu’na katılmış ve esas sözleşme değişikliklerinin hepsini onaylamak suretiyle Aksu Enerji menfaatlerini hiçe saymış, diğer yöneticisi bulunduğu Göltaş Enerji şirketine deyim yerindeyse, kurban etmiştir.”
 
GENEL KURUL KARARLARI İÇİN İPTAL DAVASI TALEBİ

 
Şirkete gönderilen ihtarnamede, Göltaş Enerji Yönetim Kurulu'na, Göltaş Enerji'yi kefalet veya borç altına sokacak her türlü işlem ve eylemden kaçınılması için T.T.K. 449. Maddesi’ne dayanarak Göltaş Enerji Genel Kurul kararlarının iptali davasının 3 aylık yasal süre içinde açılması talep ediliyor. Aksi halde yöneticiler hakkında bu konu ve bundan öncede gönderilen ihtarnamelerde belirtilen konularla ilgili yasal sürecin başlatılacağı vurgulanıyor.
Yatırımcı Vedat Akyol imzalı ihtarnamede, “Zira, TTK 392. Madde gereği yönetim kurulu üyesi olarak da tarafınıza sorduğumuz ve cevap istediğimiz konularda bilgi alma, defter inceleme hak ve yetkilerinizi de kullanıp kullanmadığınız, paydaş olarak taleplerimiz doğrultusunda gerekli denetimleri yaptırıp yaptırmadığınız konularında cevap vermediğiniz gibi bu konulara ilişkin yaptığınız çalışmaları gösteren raporları da sunmadınız.
Şu anda, açıkça şirketin mali sonuçlarına göre kaç yıldır şirketi zarara uğrattıkları, şirketin finansal tabloları incelendiğinde bu durumun açık olduğu, yüksek maaşlar aldıkları, şirket genel kurulunca değil iştiraki olduğu Göltaş Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin imtiyazlı hisselerle seçildiği, yönetimin Göltaş Grubu’nun %12’lik hissesine rağmen elinde olmasının halka açık şirket olan Aksu şirketinin hissedarlarına zarar verdiği görülmektedir.
Göltaş Enerji Üzerinde %25,45’lik bir paya sahip olduğumuz için azınlık haklarımızı kullanarak geriye dönük 5 yıllık; TTK 378 gereği de şirket varlığı ve gelişmesi, riskin erken saptanması; Türkiye Muhasebe Standartlarına, kanuna ve esas sözleşmenin finansal tablolara ilişkin hükümlerine uyulup uyulmadığının incelenmesi şirketin mal varlığı, finansal ve karlılık durumunun resmini gerçeğe uygun olarak ve dürüst bir şekilde yansıtıp yansıtmadığının, şirketin ve topluluklarının mal varlıksal ve finans durumunun dürüst resim ilkesine uygun olarak yansıtılıp yansıtılmadığı, yansıtılmamışsa sebeplerini dürüstçe belirtecek şekilde irdelenmesi için bağımsız denetim kuruluşunca denetlenmesini talep etmenizi de bu konuya ilave etmenizi talep ediyorum. Göltaş Enerji A.Ş. de yatırım ve kamulaştırma işlemlerinde de kaynak aktarımına yönelik manidar hallerin olduğu düşünülmektedir, idarenin dürüstlük ve şeffaflıkla yönetimi için mevcut yönetim kurulu üyelerinin yerlerine yenilerinin seçimine ilişkin talepte bulunmanızı istiyorum.”
Paydaş Vedat Akyol azınlık hakkını kullanmak, şirket defterlerinin ve mali yapısının incelenmesini talep ediyor.
 
KİMLER YÜKSEK MAAŞ ALIYOR?
 

Ayrıca ihtarnamede Genel Kurul tutanaklarına geçen yüksek maaş ve maliyet yapısıyla ilgili olarak şu noktalara dikkat çekiliyor:
“Aksu Enerji 18.04.2015 tarihli Genel Kurulu’nda gündeme getirdiğim ve genel kurul tutanaklarına geçen Göltaş Enerji A.Ş. için yüksek maaş ve maliyet yapısı ile ilgili talebim divan başkanı tarafından ‘Genel Kurulda (Göltaş Enerji Genel Kurulu ) şirketimizi temsilen giden kişinin bu konu ile ilgili madde koydurulacağı’ belirtilmişti. Bu konuda da genel kurul tutanaklarına geçmiş ancak bu karar hiçe sayılmış bu yönde bir talepte bulunulmamıştır.
Ayrıca 3 milyon dolarlık tazminatın yakıldığı Kovadalar Özelleştirme İhalesi sürecinde yaşananlar ve ihmaller ve bundan sonra yapılan yatırım kararları konularında yapılan fizibilite çalışmalarının incelenmesi kusur ve kabahatlerin araştırılması ve şirket zararının tazmin edilmesi için gerekli çalışmaların başlatılabilmesi amacı ile görüşmelerin yapılacağı,
Ve bu sürecin gelişime bakmaksızın azınlık haklarımıza dayanarak Aksu Enerji şirket menfaatlerini hakkı ile koruyamadığınız ve bundan sonrada bu durumun değişmeyeceğine kesin kanaat getirdiğimiz İçin Aksu Enerji A.Ş. Genel Kurulu’na acilen olağanüstü şekilde çağrı yapılarak, aşağıda ki gündem maddeleri ile Genel Kurul toplantısı talep ediyorum.
l. Yeni Yönetim Kurulu üyelerinin seçimi ve huzur haklarının kararlaştırılması. 2.Yönetim Kuruluna her türlü azınlık hakkının kullanabilmesi için yetki verilmesi,
3.Aksu Enerji geçmiş yıllara ait defter ve belgelerin incelenmesi için bir başka bağımsız dış denetimden görüş alınmasının talep edilmesi,
4.Göltaş Enerji A.Ş. ile olan sorunlarımızın incelemeleri ve kanuni süreci başlatmak, hisse satışı, takası ve devri konularında Yönetim Kuruluna yetki verilmesi.
5.3 milyon dolarlık tazminatın yakıldığı ve bundan sonra yapılan yatırım kararları konularında yapılan fizibilite çalışmalarının incelenmesi kusur ve kabahatlerin araştırılması ve şirket zararının tazmin edilmesi için gerekli çalışmaların başlatılmasını ihtaren bildiririm.”
 
OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL KARARI KAP’A BİLDİRİLMİYOR
 
Vedat Akyol’un ihtarname göndererek talep ettiği Genel Kurulla ilgili olarak ‘Cevabı İhtarname’ başlığıyla Vedat Akyol’a şu yanıt veriliyor: “Şirketimizin 29.05.2015 günlü yönetim kurulu toplantısından alınan karar doğrultusunda, 15.05.2015 günü 4.116 yevmiye sayılı ihtarnamenizde belirttiğiniz ve diğer konulardaki  gündem maddeleri ile olağanüstü genel kurul toplantısı yapılacaktır.”
Vedat Akyol’un ihtarnamesi ve Genel Kurul talebi üzerine 29.05.2015 tarihinde Yönetim Kurulu toplanıyor ve Olağanüstü Genel Kurul kararı alıyor. Ancak Olağanüstü Genel Kurul kararının alındığı Yönetim Kurulu toplantısının sonucu KAP’a bildirilmiyor. 1.06.2015 tarihli ‘Cevabi İhtarname’de KAP’ta yayınlanmıyor. Yatırımcılar bu konuda bilgilendirilmediği gibi aradan 5 ay geçmesine rağmen Yönetim Kurulunun karar aldığı Olağanüstü Genel Kurul yapılmıyor.
Yatırımcılar bu konuda da Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) harekete geçmesini talep ediyor. 

YARIN: YATIRIMCILARIN ŞİRKETTEN CEVAP BEKLEDİĞİ SORULAR

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 15,09
En Yüksek: 15,09
En Düşük: 14,38
Değişim 4,28 %
FK: 7,81
PD / DD: 1,26
İşlem Hacmi 46.547.720
Toplam Adet: 3.138.158
Ağırlıklı Ort.: 14,83
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • GOLDAŞ MUAMMASI27 Ekim 2015 13:41

    GOLDAŞTA NELER OLUYOR? SPK YATIRIMCININ MAĞDURİYETİNİ GİDERMEK İÇİN ÇALIŞIYORMU? İŞ İŞTEN GEÇTİKTEN SONRA DAVA AÇMAKLA OLMUYOR BU İŞLER...

  • Akhan27 Ekim 2015 11:48

    Demirel ailesinin ne gercekte oldugunu anlatan gercekler. Bu gibi insanlar ne zaman doyacak acaba?

  • tv27 Ekim 2015 10:18

    bu borsadaki şirketler ensonunda akrebin ateşin içinde kalması gibi kendilerine zarar verecekhep oyun hep oyun bunedirya bence birdosyada borsadan atılanşirketleriçinyapın örnegin ranlojistik

  • KARTAL27 Ekim 2015 10:06

    SPK GEMİ NE ZAMAN BATARSA O VAKİT GÖSTERMELİK DEVREYE GİRER...

  • Ersin Koç27 Ekim 2015 09:49

    SPK'nın acilen müdahale edip yatırımcıların hakkını koruması gerekiyor