E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAkar S-400'ler ile ilgili tarihi açıkladı---

Akar S-400'ler ile ilgili tarihi açıkladı

Akar S-400'ler ile ilgili tarihi açıkladı
25 Ekim 2018 - 09:55 borsagundem.com

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar S-400'lerle ilgili tarihi açıkladı. Akar; S-400'lerin kurulum çalışmalarına Ekim 2019'da başlanacağını duyurdu

Milli Savunma Bakanı Akar, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı  S-400 füze savunma sisteminin kurulum aşaması ve ABD'nin F-35 savaş uçaklarını  teslimine ilişkin açıklamada bulundu.

Akar, S-400'ün savunma meselesi olduğunun altını çizerek, Türkiye'ye  ve Türk milletine karşı ciddi şekilde hava ve füze tehdidi bulunduğuna işaret  etti.

Bu tehditlerin engellenmesi için gayret gösterildiğini, bunun şartları  olduğunu dile getiren Akar, bu şartların ortaya konulduğunu, çeşitli ülkelerle  temasa geçildiğini ancak istenen cevapların alınamadığını anlattı. Akar, temasa  geçilen ülkeler arasında ABD ile Fransa-İtalyan ortaklığı bulunduğunu hatırlattı.

Bunun sonucu olarak Rusya ile anlaşmanın imzalandığını, takvimin  başladığını vurgulayan Akar, "Ekim 2019'dan itibaren bunun kurulum çalışmaları  başlayacak. Şu anda personel seçimi safhasındayız. Seçilecek personel 2019  yılının başlangıcından itibaren Rusya'ya eğitime gönderilecek. Orada gerekli  eğitimleri alacak, burada gelip görevlerinin başına geçecekler." dedi.

Sistemin kurulacağı yerlere ilişkin çalışmaların sürdüğünü kaydeden  Akar, Hava Kuvvetleri Komutanlığının yoğun bir şekilde hava ve füze tehditlerine  karşı değerlendirme yaptığını, değerlendirme sonuçlarına göre sistemlerin uygun  yerlere konuşlandırılacağını söyledi.

Sistemin NATO sisteminden tamamen ayrı şekilde ve bağımsız  kullanılacağını aktaran Akar, "ABD'nin veya NATO'nun endişelerini yersiz  buluyoruz. Burada hiçbir şekilde ABD veya NATO sistemlerine tacizin olmasına,  herhangi bir rahatsızlık verilmesine de müsaade etmeyiz. Bu bir tercih meselesi  değil bu bir zorunluluktu." diye konuştu.

"BİZİMLE İŞBİRLİĞİ YAPANLARLA İŞBİRLİĞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ" 

Akar, 81 milyonun ve 780 bin kilometrekare vatan toprağının dışarıdan  gelecek muhtemel uçak ve füze tehdidine karşı korunması için bu sistemin hayata  geçirileceğini söyledi.

Patriot ve SAMP/T için yapılan müracaatın cevabının hala beklendiğini  belirten Akar, "Burada biz artık her şeyi alan ülke değil, alıp bilgiyi üreten,  imal edebilen bir ülke konumundayız. Bu nedenle anlaşmalarda bazı şartlarımız  var. Bunu S-400 sağladığı için de biz S-400 ile bunu gerçekleştiriyoruz."  ifadesini kullandı.

Akar, meseleye ülkelerin egemenlik ve bağımsızlığı, savunma ve  güvenlik ihtiyaçları açısından bakılması gerektiğini kaydetti.

 Türkiye'nin alıcı değil aynı zamanda üretici olmak istediğini dile  getiren Akar, "Bu konuda bizimle işbirliği yapanlarla da işbirliğimizi sürdürmeye  devam edeceğiz." dedi.

"DÖRT PİLOTUMUZ AMERİKA'DA EĞİTİMLERE BAŞLADI" 

Bakan Akar, Türkiye'nin program ortağı olduğu ve test uçuşları  Haziran'da ABD'de Türk pilotlarca yapılan F-35 savaş uçaklarının teslimatına  ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

F-35 savaş uçaklarının teslimatının geçici olarak durdurulmasının söz  konusu olmadığını vurgulayan Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD Başkanı Donald Trump tarafından ABD Ulusal Güvenlik Yetki Kanunu  çerçevesinde buradaki bazı sorulara, endişelere cevap vermek üzere Amerika  Birleşik Devletleri Savunma Bakanının 90 gün içerisinde bir rapor hazırlaması  istendi. Bu süre bizim tahminlerimize göre, bir iki gün oynayabilir, 13 Kasım'da  doluyor. 13 Kasım'a kadar Amerika Birleşik Devletlerinin Savunma Bakanı kendi iç  kurumlarıyla konuşmak, görüşmek suretiyle bir rapor hazırlayacak. Bu süreç devam  ediyor. Diğer taraftan pratikte, sahada herhangi bir değişiklik yok. Haziran  ayında iki F-35 bize teslim edildi. Bu arada bizim dört pilotumuz Amerika'ya  intikal etti, eğitimlerine başladı. Ayrıca orada sayıları 50'ye varan  astsubayımız da uzunca süredir bakım kurslarını sürdürüyorlar ki alındıktan sonra  bu kurslara devam etsinler diye. Türkiye'ye getirildiğinde F-35'lerin üsleneceği  yer Malatya. Oradaki altyapı çalışmaları da yoğun şekilde devam ediyor. Projede  herhangi bir aksaklık yok, proje planlandığı şekilde devam ediyor. Üç ve dördüncü  uçaklar da önümüzdeki yıl mart ayında teslim edilecek. Bu süreç de devam ediyor."

Akar, bu konuyu teknik seviyede takip eden ilgili bürokratların  yaptığı açıklamaların da aksamanın söz konusu olmadığı, faaliyetlerin planlandığı  şekilde devam ettiği yönünde olduğunu kaydetti.

"BİZ ORADA ORTAĞIZ, TEK DEĞİLİZ" 

Türkiye'nin bugüne kadar bu ortaklığa 1 milyar dolara yakın para  yatırdığına işaret eden Akar, "Ayrıca Türkiye'nin de sorumlulukları var. Bazı  yedek parçaları ülkemize getireceğiz. Bu, yalın bir mesele değil. Bunun dikkatli  konuşulması, tartışılması lazım. Bizim umudumuz, dileğimiz, beklentimiz; bu  konuda herhangi bir değişiklik olmadan faaliyet planlandığı şekilde devam  edecektir." ifadesini kullandı.

ABD Savunma Bakanının F-35 konusunda 90 gün içerisinde hazırlayacağı  rapora ilişkin Akar, "Bu konuda herhangi bir olumsuzluk beklemiyoruz. S-400'den,  siyasi ve yargıdaki gelişmelerden dolayı birtakım sıkıntılar söz konusuydu ama şu  ana geldiğimizde siyasi, askeri şartlar, böyle bir olumsuzluğu düşündürecek  durumda değil. Ben herhangi bir şey beklemiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"TÜRKİYE'NİN ENDİŞE DUYMASI SÖZ KONUSU DEĞİL"  

"Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Washington'a Yunanistan'da  üç askeri üs kurmasını önerdi.  Girit'teki Suda Üssü ABD için Türkiye'deki  İncirlik Üssü'ne alternatif olabilir mi?" sorusuna karşılık Akar, Yunanistan'ın  egemen ve bağımsız bir devlet ve ABD'nin NATO içinde müttefiki olduğunu, bu iki  ülkenin bazı çalışmalar yapmasını çok doğal karşıladıklarını, Türkiye'nin bu  durumdan endişe duymayacağını söyledi.

Lozan Anlaşması'yla belirlenen, silahsızlandırılmış statüde olan  adaların bulunduğunu hatırlatan Bakan Akar, "Bizim meselemiz silahsızlandırılma  statüsündeki adaların silahsızlandırılması. Bunu takip ediyoruz, bunun üzerinde  duruyoruz. Uluslararası hukuka, komşumuzla yapmış olduğumuz anlaşmalara ve  teamüllere saygı gösterilmesine, tahriklerden, provokasyonlardan uzak  durulmasına, iyi komşuluk ilişkilerine ve ilkelerine riayet edilmesine önem  verilmesini bekliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)