E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAfganistan Merkez Bankası, Kabil düşmeden önce dolar stoklarını tüketti---

Afganistan Merkez Bankası, Kabil düşmeden önce dolar stoklarını tüketti

Afganistan Merkez Bankası, Kabil düşmeden önce dolar stoklarını tüketti
30 Eylül 2021 - 08:27 borsagundem.com

Afganistan'ın uluslararası bağışçıları için hazırlanan bir rapora göre, Afgan merkez bankası, Taliban'ın ülkenin kontrolünü ele geçirmesinden önceki haftalarda ABD doları nakit rezervlerinin çoğunu tüketti.

Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu da dahil olmak üzere kurumlar için üst düzey uluslararası ekonomi yetkilileri tarafından bu ayın başlarında yazılan gizli, iki sayfalık özet, ülkenin aşırı para kıtlığının Taliban'ın Kabil yönetimini ele geçirmesinden önce başladığını bildirdi.

Raporda, merkezi finans kurumunun eski yönetiminin, Taliban'ın yönetime gelişinden önceki aylarda felaketle başa çıkma yöntemi eleştiriliyor.

Alışılmışın dışında yüksek miktarlarda ABD Doları satışı ve Kabil'den taşra şubelerine nakit transferi yapıldığı belirtilen raporda, "Sorunun en büyük kaynağı, Taliban devralmadan önce merkez bankasındaki kötü yönetimdir" denildi.

Merkezi finans kurumunun denetim komitesi başkanı ve Taliban'ın devralmasından önce finans kurumunun denetlenmesine yardımcı olan Şah Mehrabi, merkezi finans kurumunun yerel Afgan forex'inde bir kaçışı önlemeye çalıştığını söyleyerek eylemlerini savundu.

Ülkede bunun sonucu olarak un gibi temel gıda maddelerinin fiyatları hızla yükselirken, işler azaldı ve kış yaklaştıkça on milyonlarca insan açlıkla karşı karşıya kaldı.

"9 Milyar Dolar kurudu"

Afganistan'ın kabaca 9 milyar dolarlık açık döviz rezervleri, Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesi nedeniyle hızla donduruldu.

Rapora göre, merkezi finans kurumu, 1 Haziran ile 15 Ağustos arasında, “çarpıcı derecede aşırı” olduğunu belirttiği yurt dışı döviz satıcılarına 1,5 milyar doları açık artırmayla sattı: "15 Ağustos'a kadar Merkez Bankası'nın ticari bankalara 700 milyon dolar ve 50 milyar Afgani (569 milyon dolar) borcu vardı." Bunun, 'kasanın boşaltılmasında' önemli bir faktör olduğu da kaydedildi.

Afgan merkezi finans kurumu yetkilisi Mehrabi, neredeyse 1,5 milyar dolarlık ihaleler başlatılmış olsa da, satın alınan kesin miktarın 714 milyon dolar olduğunu söyledi.

euronews

Austin Afganistan'daki başarısızlık için Trump'ı işaret etti

 

Taliban kabusu: ABD diken üstüne! Canlı yayında açıkladı

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Türkoğlutúrk30 Eylül 2021 09:46

    ABD. Afganistan'da ki hırsız yöneticilere destek vererek diğer yandan Taliban'a para vererek koca ülkeyi bataklık haline getirdi.ardindan ırak ta aynı oyunu oynadı.lubnani buhale getirmede ABD tarafından desteklenen gruplardır.