E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAdli yıl açılış töreni davetini 8 baro daha reddetti---

Adli yıl açılış töreni davetini 8 baro daha reddetti

Adli yıl açılış töreni davetini 8 baro daha reddetti
16 Ağustos 2019 - 22:39 borsagundem.com

2 Eylül tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilecek adli yıl açılış töreni için Yargıtay tarafından barolara yapılan daveti, İzmir Barosu'nun ardından İstanbul, Bursa, Muğla, Antalya, Adana, Aydın, Ordu ve Van baroları da reddetti

Yargıtay Başkanlığı’na 2019-2020 Yargı Yılı açılış törenine katılmayacağını duyuran İzmir ve İstanbul barolarından sonra Bursa, Muğla, Antalya, Adana, Aydın, Ordu ve Van baroları da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki törene katılmayacaklarını açıkladı.

İstanbul Barosu yaptığı açıklamada "Yargının kurucu unsuru olan savunmanın meslek örgütü olarak, yeni bir yargı yılının açılışına katılmaktan kıvanç duyabilirdik. Ancak bu toplantının Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezinde yapılacak olması, demokrasi, hukuk ve adalet adına bildiğimiz bütün öğretilerin reddi anlamına geleceğinden, davetinize icabet etmemiz mümkün olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu'nun imzasıyla yayımlanan cevap yazısı "Tarihe not düşmek adına Başkanlığınızın takdirlerine sunarız" cümlesiyle sonlandırıldı. Cevap yazısının bir kısmı şu şekilde:

"Tarihinin en ağır krizini yaşamakta olan yargının, bu bunalıma neden ve nasıl geldiğini tartışıp, çözümlerini de birlikte aramak için çok uygun bir olanağın bu nedenle tüketilmiş olması nedeniyle üzgünüz. İstanbul Barosu olarak adalet arayışımızdan hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Bu arayışın en temel göstergesi olan yargı bağımsızlığını güçlendirip pekiştirecek içtenlikli adımlar atılması gerekirken, yürütmenin mekanlarında adli yıl açma ve giderek bunu ‘teamül’ noktasına taşıma fikrine ortak olmak istemiyoruz bu ortaklıkla, sadece Anayasa’nın 104. Maddesinin değil, daha birkaç ay evvel bizzat, Başkanlığınızca açıklanan Yargı Etiği ilkelerinin de çelişeceği kanısındayız”.

MUĞLA BAROSU: ZARAR VERİCİ

İstanbul Barosu’nun ardından Muğla Barosu da konuyla ilgili katılmayacağını duyurdu. Muğla Barosu Başkanı Avukat Cumhur Uzun’un imzasını taşıyan cevap yazısında da “2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreninin Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılıyor olması, yargının herkese eşit ve tarafsız olduğu anlayışına katkı sunmak yerine zarar verici olduğu değerlendirildiğinden, nazik davetinize icabet edemeyeceğimizi üzülerek bildiririz” denildi.

ANTALYA BAROSU: MEKANSAL SORUMLULUĞU BİLE PAYLAŞMAYIZ

Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın adli yıl açılışına ilişkin daveti ile ilgili yaptığı açıklamada katılmayacaklarını duyurdu. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni ve Adli Yıl Açılış Kokteyli daveti bize de yapıldı. Şu ana kadar bu konuyla ilgili bazı baro başkanlıklarınca açıklamalar yapıldı. Açıklamalara katılıyorum. Konuya ilişkim görüşümü özetlemeye çalışayım: Biz, adaletsizliklere, hak ihlallerine, hukuksuzluklara direnenlerdeniz; alkışlayan, boğun eğenlerden değil!
Biz, hukuk devleti ve insan haklarından yana taraf oluruz; iliksiz cübbelerinde düğme arayanlardan, sıraya dizilenlerden değil! Biz, gerçek bir hukuk devleti, bağımsız ve tarafsız yargı ve özgür savunma istiyoruz; “Yargı denetimsiz iktidar, savunmasız yargı” değil. Yargıya duyulan güveni dibe düşüren, hukuku ve yargı bağımsızlığını hiçe sayan bir anlayış ile mekansal sorumluluğu bile paylaşmayız.”

BURSA BAROSU: YARGI BAĞIMSIZLIĞINA AYKIRI

Bursa Barosu da daveti reddetti. Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Yargıtay Başkanlığı’na gönderdiği yanıtta, “Yargıya güvenin zaten sürekli zedelendiği bir toplumda yargının yürütmenin himayesinde olduğu izlenimi ile şekilden öte anlam ve sonuçlar çıkan nazik ama Anayasa’da belirtilen yargının bağımsız ve tarafsız olması ilkesine aykırı bulduğumuz, yürütmeye ait bir mekandaki davetinize, yargının kurucu unsuru olan savunma mesleğinin temsilcisi avukatların meslek örgütü olan Bursa Barosu olarak icabet edemeyeceğimizi üzülerek bildiririz” ifadelerine yer verdi.

VAN BAROSU: TÖREN YARGITAY BİNASINDA YAPILSIN

Van Barosu’nun da Baro Başkanı Zülküf Uçar imzasıyla Yargıtay’a gönderdiği cevap yazısında “Yeni adli yıl açılış programının Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılacak olması, bağımsız yargıya büyük zarar vereceği gibi toplumun yargıya olan güveninin sarsılmasında da büyük bir etken olacaktır. Yargının bağımsızlığı adına sizler gibi ülkenin yargı sisteminde çok önemli yerlere sahip olan yargı mensuplarının da Beştepe’de yapılacak açılışa katılmaması gerektiğine olan inancımızı bildiriyoruz” denildi.

Uçar, törenin Yargıtay binasında yapılmasını önerdi.

Yargı yılı açılışı ile ilgili Yargıtay Başkanlığı’na ilk tepki İzmir Barosu’ndan gelmiş, baro başkanı Özkan Yücel’in imzasını taşıyan ve kamuoyuna da duyurulan cevapta “Halkın zerre kadar güven duymadığı bir yargı sisteminin parçası olmamak için sizlerin de ‘kendinizi özgürleştirmenizi’ temenni ederiz” denilmişti. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (31)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş17 Ağustos 2019 15:28

    Tüm illerin baroları daveti reddetmelidir.

  • Vatandaş 17 Ağustos 2019 15:20

    Yargıtay başkanı, Sen git siyasetçiler ile beraber çay topla, sanada bu yakışır

  • HALİL TÜRK17 Ağustos 2019 15:14

    boşuna dememişler balık baştan kokar diye.bir ülketin temeli hukuktan geçer.eğer hukuk insanları da hukuksuzluklar yapar ise bu ülkede nasıl barıştan bahis edeceksin.bu insanlara güvenip hukuk arıyacaksın.bu baroları ve bu hukuksuz hukuk insanlarını kınıyıyorum.dipcikli günleri nasın unuttunuz.demekki sizlere demokrasi fazla geliyor.eğer sıkı yönetim olsa idi bakın nasıl katılıyordunuz.yazıklar olsun sizlere.

  • Vatandaş17 Ağustos 2019 15:10

    Biti Adalet Hukuk mu dedi, hemde ülkemizde, buna gülerim işte..

  • Vatandaş 17 Ağustos 2019 15:08

    Saraylarda köşklerde adli yıl açılışı olmaz, sonra sizde hukuk yok dedikleri zaman alınmak gücenmek yok.

  • :)17 Ağustos 2019 14:27

    oraya gidecek, ne denirse ayakda alkışlaycaksın. Yahu hukukculara, hukuk dersi vermeye çalışıyor bir avuç insan. Geçin o işleri....Giden maymun gibi alkış tutacak. her kelime ve her cümleye.. tiyatronun figuranı olmaya gerek yok.. hukukcuları dinlemek lazım ken, hukukculara hukuksuzca rota çiziliyor : )))

  • Vatandaş 17 Ağustos 2019 14:58

    👏👏👏👏👏

  • R.Demir17 Ağustos 2019 13:13

    DURMAK YOK YOLA DEVAM REİS ALLAH YARDIMCIN OLSUN

  • :)17 Ağustos 2019 14:28

    sen devam et durmadan o yolda gitmeye......otobana verecek paramız kalmadı...Bizden bukadar...bittik...

  • Ozan 17 Ağustos 2019 12:14

    Hukuk diye bir şey yol. Politik alanda artık Muktedirler kimin ne zanan tutuklanması gerektiğine, kimin tutuklu yargılanması gerektiğine Kimin ne caza akacağını karar veriyor

  • Hüseyin 17 Ağustos 2019 11:43

    Aynen arkadaşım. Barolar düzgün adalet dağıtmaya odaklanacağına nasıl siyasete karışırımın peşinde. Seçilmiş hükümeti nasıl indiririm nasıl kriz çıkartırımın peşinde yazık. Bırak bu işi git parti kur veya birine katıl siyaset yap.

  • ahahah17 Ağustos 2019 14:30

    parti kurandan ihanet etmiş oluyor.. ihanet eden sırttan hançerleyen oluyor :D nankör oluyor.. ahahah ulen duyuyonuz TV kanlında papağan gibi konuşuyonuz. ama bu soruyu sorunca şap diye oturuyonuz : ))

  • AhmetK17 Ağustos 2019 10:59

    Ahh RTE hata yapıyorsun, kapat bu oda ve baroları. Memleket yararına hicbir faydaları yok. Chpkk’nın yan kurulusları bunlar

  • Ahmetk Sen Demokrasi nedir bilir misin17 Ağustos 2019 15:36

    Sivil toplum kuruluşlarının olmadığı yerde ne demokrasiden ne bağımsız yargıdan ne insan haklarından bahsedilemez önce bunu olmayan kafana bir sok bakalım diktatör özentisi...

  • :)17 Ağustos 2019 14:31

    bekle hele halk kapatacak muslukları vanaları...Döküş başladı

  • M.A17 Ağustos 2019 10:27

    Kimi hükümetler oy korkusuna,kimi hükümetler can korkusuna yıllarca fetõya devletin eğitim sistemini,adalet sistemini teslim edenlerin şimdi konuşmak hakkı yoktur.

  • KILIÇ17 Ağustos 2019 08:31

    SEN KİMİN BAROSUNA HİZMET EDİYORSUN BU ÜLKEDE EKMEK YİYORSUN TIKA BASA KARIN DOYURUYORSUN RED EDİYORSAN HİZMET ETTİGİN YERE GİT.

  • Ziya17 Ağustos 2019 06:26

    Cehenneme kadar yolunuz var!  Siyasi tepki göstererek zaten adalet duygusundan nasibiniz olmadığını belli etmişsiniz.

  • AhmetK17 Ağustos 2019 10:55

    @fc, hayata bakısınız hep yabancı ne der, yabancı niye gelmıyor. Ama ozellestırme yapılsa, yabancıya peskes cekılıyor. Kısaca derdınız memleket degıl bu yalandan vazgecın. Derdınız yıllarca dısladıgınız, insan yerıne koymadıgınız muhafazakar kesımın biryere gelmesi. Yalandan ozgurluk edebiyatı yaparken, okumasına bşle izin vermedıgınız bası ortulu insanların yonetımde olmasına sinir oluyorsunuz. Okudugunu zannedıp, sosyal medya yalanlarına anında atlayan zavallılar. Allah hidayet nasip etsin

  • Fc17 Ağustos 2019 08:10

    Asıl sen cehenneme git. Sırf ülkede adalet yok diye şu anda yabancı yatırımcı ülke ekonomisine ve gelecegine güven duymuyor ve yatırım yapmıyor. At gozluklerinizi çıkarın lütfen size cennette lazım olacak. Huriler gözünüzü kamaş tirmasin diye takarsınız. Okuma özürlüler.

  • Em. Hukukçu 17 Ağustos 2019 00:37

    Barolar bir örgütçü kliğin siyasi tepki yeri değildir, kıytırık oylarla ele geçirdiğiniz yönetim forsunu kullanarak yaptığınız meydan okumaları bizde reddediyoruz.

  • Vatandaş 17 Ağustos 2019 15:02

    Sevsinler senin gibi hukukçuyu

  • genç17 Ağustos 2019 00:29

    biri yargı ve adalet mi dedi.artık bize çok uzak terimler

  • vatansever17 Ağustos 2019 00:11

    TUrk Milleti Hepinizi tek tek ayikliyor hic merak etmeyin......

  • Ozan17 Ağustos 2019 00:09

    Akp finish.

  • BİR DOST16 Ağustos 2019 23:56

    Onların kimin davetine koşacaklarını Türk milleti çok iyi biliyor.

  • Ordu16 Ağustos 2019 23:36

    Yargı tiyatrosuna saksakci olmamışlar.tebrikler

  • South Park 16 Ağustos 2019 23:25

    Yargı bağımsız olmalıdır. Sağcı solcu olmamalıdır. Tavırlarını takdir ediyorum.

  • Hüseyin 17 Ağustos 2019 11:48

    Tabi ya bunu yapınca tarafsız olmuş oluyor değil mi. Devletin bir açılış tötenine devletin bir kurumuyla bağlantılı kurumlar gelmiyor ve tarafsız olmuş oluyor değil mi.

  • AhmetK17 Ağustos 2019 10:58

    Bu barolar tarafsız mı yani ;) siz safmısınız, bizi mi saf sanıyorsunuz. He dogru sizden olunca demokrat, tarafsız oluyor; milliyetcı muhafazajar olunca baskıcı oluyor. Dua edın ki RTE sizin dusundugunuz gibi birş degil, yoksa bana kalsa; hicbir ise yaramayan baro ve odaları kapatırdım. Uyelerden para toplayıp, vatan ve din dusmanlarına kol kanat geren olusumlar bunlar