E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAdalar'da fayton işkencesi durduruldu---

Adalar'da fayton işkencesi durduruldu

Adalar'da fayton işkencesi durduruldu
20 Aralık 2019 - 21:30 borsagundem.com

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın faytonlara at koşulmasının 3 ay süreyle durdurulması kararını açıklamasının ardından, Büyükada'da faytonların yolcu beklediği alan boşaltılarak ve fayton turları durduruldu.

Adalar Kaymakamı Dr. Mustafa Ayhan, Büyükada'da faytonların yolcu aldığı yere gelerek, faytoncuların temsilcileriyle görüştü.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Ayhan, İstanbul Valiliği'nin aldığı kararı uygulamaya başladıklarını belirterek, faytonlara koşulan atların ahırlara alınarak orada bakılacağını söyledi.

Atların kaldıkları yerlerin fiziki şartlarının uygun olmadığını dile getiren Ayhan, kararın sadece Büyükada'da değil, atların bulunduğu tüm adalarda geçerli olduğunu aktardı.

Ayhan, faytonlara at koşulmasının 3 ay süreyle durdurulması kararına ilişkin, "Şu anki alınan bu karar, bunun sıfırlanmasına yönelik radikal bir karar. Bu radikal karar sonrasında bunu sıfırlama çalışmaları olacak, çeşitli kurumlar da harekete geçti. Bu kararlılığımızı arkadaşlarımızın da bilmesini istiyoruz. Onlar tabii bu işten para kazandıklarını, evlerine ekmeği bu vesileyle götürdüklerini söylüyorlar. Biz bunun farkındayız. Bu sebeple de zaten adalarımızın nüfus yoğunluğunun en az olduğu bu ayda uygulanmış oldu. Tarama sonuçlarını beklediğimiz atlar var. Onların sonuçlarına göre de hareket edeceğiz." diye konuştu.

Esnafla her zaman olduğu gibi bundan sonra da oturup konuşacaklarına işaret eden Ayhan, "Çalışmalarımız devam ediyor. Şu an yeni bir sayı zikretmem mümkün değil. Biz atların ruam hastalığı riskini doğurduğundan dolayı, 3 ay süreyle faytonlara atların koşulmasını durduruyoruz. Atlar ahırlarına geçecek, orada barındırılacaklar. Şu saat itibarıyla kararı uygulayacağız. Bu kararı sadece Büyükada’da değil, Heybeliada ve Burgazada'da atlarımız var, oralarda da yerine getireceğiz." dedi.

Elektrikli araçların Adalar'a gönderileceği yönünde bir bilgi bulunduğu hatırlatılan Ayhan, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne de düşen çok görev var. Gerekli tedbirleri alacağı kanaatindeyiz. Ahırların hijyenlerinin sağlanması, hijyen ahırlarının oluşturulması, ahırların hem hayvan hem de çevre sağlığı açısından düzenli hale getirilmesi gibi görevleri var." ifadelerini kullandı.

Kaymakam Ayhan'ın açıklamasının ardından faytonların yolcu beklediği alan boşaltılarak ve fayton turları durduruldu. Adaya gelen çevik kuvvet ekiplerince alanın girişine barikat kuruldu.

Ünal: "Alanı terk etmeyeceğiz"

Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal da polis barikatının önünde yaptığı açıklamada, alınan kararın 300 aileyi etkilediğini anlatarak, alanı terk etmeyeceklerini ancak polise de karşı koymayacaklarını söyledi.

Ünal, Adalar'da toplu taşımanın faytonla yapıldığını ve bu yönde alınmış kurul kararının olduğunu savunarak, Adalar'da elektrikli araçlarla ulaşımın sağlanmasını uygun bulmadıklarını ifade etti.

Bulundukları alanı boşaltmayacaklarını belirten Ünal, "Ya Büyükşehir Belediyesinin ilgilileri ve yetkilileri gelir, 1-2 gün içinde bu meseleyi çözeriz, son derece medeni bir şekilde masaya otururuz meseleyi çözeriz ya da 'Hayır biz bu çözüme yaklaşmıyoruz, zorla bu işi kaldıracağız.' diyorlarsa ben ve tüm faytoncu esnafı arkadaşlar, eşlerimizle ve çocuklarımızla beraber bu iş sonlanana kadar, bu saatin önünde açlık eylemi başlatacağız. Tüm atların yularlarını alacağız, adaya serbest şekilde bırakacağız." şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kerim Hekim22 Aralık 2019 18:08

    İyi güzel o zavallı ağızları var dilleri yok mal olarak gördüğünüz güzelim atların sırtından ekmek yiyiyorsunuz biraz empati yeteneğiniz varsa neden onların sağlıkları için özen göstermiyorsunuz canları çıkana kadar çalıştırıyorsunuz vicdanınıza sorun B.ada da 7 yıl çalışan biri olarak çok üzücü durumlara şahit oldum o sıcaklarda yokuş yukarı tıka basa arap turist dolu hayvancıkların yarı yolda kaldıklarını unutamam kalçalarını sıkan kayışın boyunca kalçasında kanama gördüğümü sürücüsüne hatırlattığımda biz ilâç sürüyoruz geçiyor diye baştan sağma cvplar aldığımı daha v.s halâ unutmadım önce vicdan sahibi olmak lâzım o zaman bu üzücü olaylar olmaz

  • Esat21 Aralık 2019 13:39

    Dünyanın her yerinde fayton turları vardır ve gelenektir ama çok sıkı denetimleri vardır eğer hayvana eziyet edildiği tespit edilirse adamın vay haline. Bizim ülkemizde ne denetim ne ceza var. Yurtdışı atları yarış atı gibi sağlıklı derileri parlak bizimkiler hastalıklı. Beceremiyorsun yasakla mantığı çok yanlış adam gibi denetle

  • Atlara özgürlük21 Aralık 2019 13:14

    Gerçekten de misyonunu ve gerekliliğini yitiren ve atlar için işkenceye dönüşen bu ilkel taşıma sistemine artık dur demenin zamanı gelmişti, elektrikli araçların olduğu çağımızda, at arabaları bir gereklilik olmaktan çıkmıştır artık, diğer taraftan kimse nostaljik zevkleri için atlara eziyet etmesin,

  • KIRIMLI21 Aralık 2019 12:12

    Ne zaman bir konuda doğru bir iş yapılmak istense,hep bir güruh çıkıyor ama ekmek parası diye salya sümük zıngırdamaya.Baktı yemiyor bu sefer tehdite başlıyor atları serbest bırakacakmış.Eylem yapacağız demiyor asayişi bozacağız diyor alenen.Polise karşı koymayacağız diyor Allah razı olsun paşam…Bütün gün yokuş yukarı yük çeken hayvanların sırtından geçinmekten başka bir şey bilmeyen insanlar ekmek parası deyince durmak zorundamıyız. Elektrikli araçlarla taşıyalım insanları yine para kazanalıma yanaşmıyor neden  yanaşmıyor e hayvanların önüne attıkları kuru ottan başka bir harcamaları yok..Bu ekmek parası filan değil fahiş paralar kazanma kapısını elden bırakmama yırtınması..

  • Dejavu21 Aralık 2019 10:30

    o atlara daha düzgün  bakılsa olmuyor mu

  • osman21 Aralık 2019 02:02

    akülü faytonlar var resmen işkence ortaçağdamıyız kardeşimmmmmmmm

  • Kadir20 Aralık 2019 22:26

    Çok iyi olmuş. Atlar ölümüne yoruluyor turu 100 liraya satan at başlılar zengin oluyordu

  • mezarci 20 Aralık 2019 22:23

    herkez kral bu ne be

  • Bika20 Aralık 2019 22:00

    Adalar'da atlı faytonlar tamamen yasaklanıp elektrikli araçlar kullanılmalı. Vatandaş veba salgınına karşı korunmalı.