E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAçlık sınırı 6 bin 840 lira oldu---

Açlık sınırı 6 bin 840 lira oldu

Açlık sınırı 6 bin 840 lira oldu
30 Temmuz 2022 - 14:31 borsagundem.com

TÜRK-İŞ'in, temel ihtiyaçlardaki fiyat farkıyla değişen geçim koşullarını belirlemek amacıyla yaptığı araştırmada açlık sınırı 6840 liraya çıktı

TÜRK-İŞ tarafından yapılan araştırmaya göre, temmuz ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 6 bin 840 liraya, yoksulluk sınırı ise 22 bin 280 liraya yükseldi.

TÜRK-İŞ'in, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın Temmuz 2022 sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, bu ay 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı" 6 bin 840 lira oldu.

Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" ise 22 bin 280 lira olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" aylık 8 bin 930 lira olarak belirlendi.

Ankara'da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 7,01 artarken, son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 128,44 oldu.

1 Kg meyve 16,95 lira

Araştırmaya göre, girdi ve tedarik maliyetlerinin de artmasıyla temmuz ayında da hem süt hem peynir fiyatları arttı. Yoğurt fiyatı sabit kalırken, peynirde bir aylık zam yüzde 10 olarak tespit edildi.

Kuzu eti yüzde 10, balık eti yüzde 12, yumurta yüzde 26, nohut yüzde 14, kuru fasulye yüzde 12, yeşil mercimek yüzde 8 arttı. Kırmızı mercimek ve tavuk fiyatları az bir miktar artış gösterirken, yağlı tohumların fiyatı değişmedi. Dana eti fiyatı, kurban bayramı sebebiyle oluşan talep azalması nedeniyle yüzde 2 azaldı.

Bulgur, un, irmik fiyatlarının tamamı yükseldi. Makarna yüzde 10, geçen ay yüzde 14 zamlanan pirincin fiyatı ise yine aynı oranda arttı. Ankara'da 200 gram normal ekmek yüzde 33 artışla 4 lira olurken, meşhur Ankara simidi bu ay 5 liradan satılmaya başlandı.

Semt pazarlarında maydanoz, kıvırcık gibi salata yeşillikleri ve pazı, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları arttı. Patatesin kilogramı ortalama 11 liraya çıkarken, kuru soğanın ortalama fiyatı da yüzde 18 artışla 10 liraya yükseldi. Börülce, bezelye, barbunya, fasulye fiyatları gerilerken, yaz sebzelerinden domates, biber, havuç zamlandı. Ortalama sebze kilogram fiyatı 14,17 lira, ortalama meyve kilogram fiyatı ise 16,95 lira oldu.

Temel yağ ürünleri grubunda bulunan ürünlerin tamamının fiyatı artarken, margarine bir ayda yüzde 10 zam geldi.

Çay, ıhlamur, şeker, reçel, bal, siyah ve yeşil zeytinin fiyatı yükselirken, pekmezin fiyatı geriledi. Tuz yüzde 12, baharatlar yüzde 11, salça yüzde 10 zamlandı.

Haziran ayı araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 6.391,17 lira, yoksulluk sınırı ise 20.818,14 lira olarak hesaplanmıştı. (Dünya)

Türk-İş açıkladı! Açlık sınırı 6 bin TL'yi aştı

Cumhurbaşkanı, Türk-İş heyetini kabul etti

Açlık sınırı asgari ücreti geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa Tunç 30 Ağustos 2022 03:27

    Ülkemizin en büyük ihtiyacı yeni bir anayasa. Eğer yeni anayasa yapılırsa siyasi partiler daha çok daha iyi çalışır

  • MARHALET KUŞUÖTMEZ31 Temmuz 2022 22:45

    Yani 7 masa iktidara gelse asgari ücretliye 10 000-20 000 TL mi verecek güldürmeyin beni.sonra asgari ücretlilerin hemen hemen hepsi özel sektörde çalışmaktadır.başkasının parasını yönetmek kolay  işki kendi parası veya devletin parasını versinler bakalın bunlar popilist yaklaşımlar.

  • fatih31 Temmuz 2022 21:30

    milyonlarca asgari üçretli alın size açsınız o kadar toplantı o kadar masraf tahıl koridoru açılmış ilk sevkiyatlar afrikaya yahu arkadaş hiçmi beyniniz yok o kadar insan açlık sınırı altında yaşıyor benim verdiğim vergi ile yabancı devletler ağırlanıyor faydasını yine başka ülke insanları görüyor milyonlarca mülteciden bahsetmiuorum bile haram olsun sizlere aldığınız maaşlar bu geldiğiniz makam mevkiler...

  • Hamsi 31 Temmuz 2022 14:40

    Tek bildiğim 20sene önceye kadar bedava yaşıyor Muşuz, geçen sene et yaprak döner aldığım paraya şuan tavuk döner alamıyorum, en önem verdiğim iki şey beslenme ve çocukların eğitimi, hayat gittikçe zorlaşıyor, alım gücü yükselecek ise isterse yıldız Tilbe Cumhurbaşkanı olsun,

  • sefer can istanbul31 Temmuz 2022 10:46

    once sendika badkanlik ve oda baskanlik ve muhtarlik iptal osun ne is yapiyor maas almak ta baska hayat rahat beb hakkim helal etmiyorum muhtar bir .mahalle fakir varmi g hasta varmi iyi okuyan cocukar var mi sorun siaya belediye baskan sor ve kaymak sor ve valiye sor biraz disari cikin sorun koltuk sevdasi degil sayin degerli baskanimiz s calisiyor ic ve dis hersey yetismek icin calisiyor biraz yardim ci olun allah herkes yardim etsin devletimiz ve milletimiz korusun

  • KASIM YANTIR31 Temmuz 2022 10:46

    Ben Almanya da yaşıyorum.bizler 72 yaşında emekli olalım çalışır iken kıçmızdan ter aksın sizler genç yaşta erken emeklili denilen sistem ile emekli olup  yan gelip yatın gidip sabantan akşama kadar kahvahanelerde oyun oynayın sonra ağlayın.

  • baha01 Ağustos 2022 08:45

    orda yaşayanlar işsizlik maaşıyla yan gelip yatıyor gelinde burdaki asgari ücretle yaşayın da görelim 1 ay demeden intihara kalkışırsınız sen işsizlik maşınla türkiyeye gelip gününü gün edip tatilini yapıp gidiyorsun ağızı olan konuşuyor yurt dışında yaşayanlar hayatınızda göremiyeceğiniz yapamıyacaklarınızı gelip bura görüyor,yapıyorsunuz ondan sonra bol keseden atıyorsunuz avrupa ülkelerine şaşıyorum anlarsınız artık

  • AkTorol Ahmet Ötzbir31 Temmuz 2022 19:36

    Uçak bileti bedelini  veriyorum. Gel buyur Almanya dan Türkiye ye. Yarın gel garson olarak işe başla. 

  • Bik31 Temmuz 2022 11:10

    Almanya'nın bundan 50 yıl önce aldığı seçme işçiler ağır işlerde çalıştılar ve emekli oldular, gidenlerin çocukları ve torunları kıçından ter akmadan yaşıyor.

  • Mucise Reis : )31 Temmuz 2022 10:44

    Benden daha genç kişileri gördüm. gelin bir kaç çay söyleyeyim dedim davet ettim. Neyse, inanılır gibi değil. babasının maaşınıın sadece evde gıyada gittiğini söylediler. Ailece herkes tasarruf ediyormuş. Ev kira değil babanne yanında kalıyorlarmış. maaşlar sadece kira+gıda .. başka bişe yokmuş. sadece hayatları cep telefonu ve sanal ortam olmuş. hiç bir sosyal ektivite yok. bomboş hayat. iş hayatı yorucu ağır ve uzun mesayiler fakat karşılığı aylık 5,500 ü geçmeyen asgari ücret. Gerçekten insanlar son deme kadar düşmüş bunu açık açık gördüm. İSTERİM Kİ, KURAL KOYURU SİYASİLER İNSANLARIN İÇLERİNE korumasız, tanınmadığı ortamlara girmeli ve gerçek hayatı görmeli. İnsanlar çalışıyor olsada, emekli maaşı alsada asla ve asla hak etmediği hayatı yaşıyor. Yapar o yapar :D yok hayat süper, yok alım gücü şahahe, yok anketler öyle böyle.. BÜYÜK BİR DEĞİŞİMİ seziyorum. İnanılmaz seçim sonuçları çıkacak .Sokak nabzı neolursa olsun, değişim gelsin seçim olsun. diyor....

  • Mevsim 30 Temmuz 2022 19:00

    Zülfü Livaneli' ye yakışır cumhurbaskanlığı************

  • ALİ YILDIRIM30 Temmuz 2022 22:47

    O da kim ....hdp dostu o değin. bu ülke öyle basit birilerine verilmeyecek kadar kıymetlidir.

  • Bik30 Temmuz 2022 17:33

    Açlık ve yoksulluk sınırı Türkiye'nin her bölgesinde farklıdır, İstanbul'da kiracı olarak yaşayan 4 kişilik aileyle kırsal bölgede yaşayan ailenin farklıdır.

  • Bir dost30 Temmuz 2022 16:34

    Emejliye 3500 tl yeter diyerek lutufta bulunanlara OY YOK, zemMaas farklarinida , hayat gerceklerinede sadece gariplere zorluga katlanin deniyor, yap islet devret odemelerine bol bol , bir kac maasa baglanalara bol bol, sirk etlerin vergi kredileri avfi bol bol para var , emekliye 3500 tl yeter OY YOK.

  • Tufan31 Temmuz 2022 07:20

    35-40 yaşında emekli ol 30 sene maaş al sonrada oy yokmuş. Dünyanın neresinde 25 sene prim ödeyip 40 sene maaş alınıyor. Hepiniz erkenden emekli olup ekstra işlerde çalıştınız. Kenara koyaydınız birşeyler. Avrupada 4 çalışana bir emekli bizde eyt de çıkarsa 1.5 çalışana karşı bir emekli. Bunu hiçbir ülke kaldırmaz. Maaşlar çok bile.

  • MARHALET KUŞUÖTMEZ30 Temmuz 2022 22:48

    Sen kaç senede emekli oldun, sen kaç TL prim ödedin ki bavulla maaş istiyorsun.sanki 7 masa iktidara gelse verebilecek mi.kralı gelse senin dediğin maaşları veremezler.imkanlar ortada.