E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAçlık sınırı asgari ücreti geçti---

Açlık sınırı asgari ücreti geçti

Açlık sınırı asgari ücreti geçti
25 Şubat 2022 - 10:26 borsagundem.com

Türk-İş yaptığı araştırma sonuçlarını yayımladı. Buna göre Türkiye'de açlık sınırı 4.552 lira oldu.

Türk-İş'in çalışmasına göre gıda fiyatları Şubat'ta aylık %7,12, yıllık %66,38 artarken, aynı ayda açlık sınırı 4.552,56 TL, yoksulluk sınırı 15.139,90 TL oldu

KDV’nin %1’e düşürülmesi 14 Şubat’ta etiketlere yansıdı

Gıda ürünlerinde KDV’nin %1’e düşürülmesi 14 Şubat’ta etiketlere yansıdı. Ancak öncesinde yükselmiş olan başta yumurta ve un gibi temel gıda ürünleri ile yükselişi durdurulamayan meyve-sebze fiyatları yüzünden vatandaşın reel geliri bu ayda da geriledi. Özellikle taze sebze-meyve, üretim ve tedarik maliyetlerinin yanında ürün azlığından dolayı cep yakmaya devam etti. Resmi verilere göre gübre ve toprak geliştiricilerin fiyatlarındaki yükseliş %150’yi aştı. Markette ve pazarda sepet tutarı arttıkça zorlanan tüketici, almaktan vazgeçip ürünlerin bazılarını bırakmaya başladı. Akaryakıt, doğalgaz, elektrik gibi enerji giderleri de hane halkı üzerinde büyük bir yük oluşturmaya devam etti.

Rusya ve Ukrayna’dan ithal edilen buğday, arpa, soya, mısır, ayçiçeği gibi ürünlerin tedarikinin bu araştırmanın hazırlandığı günlerde başlayan askeri operasyon sebebiyle eğer önlem alınmazsa önümüzdeki aylarda ülkemizdeki un, ekmek, yumurta, et ve bitkisel yağların fiyatlarının yükselmesine neden olabileceği uzmanlar tarafından ifade edildi.

Açlık sınırı 4.552 TL'ye yükseldi

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 4.552,56 TL’ye,

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 15.139,90 TL’ye,

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 5.969,80 TL’ye yükseldi.

Un, yumurta, yeşil mercimek, yeşil ve siyah zeytin, reçel, pekmez, baharatlar ile meyve-sebzelerdeki fiyat artışları 14 Şubat itibariyle raflara yansıyan KDV indiriminin etkisini bertaraf ederek gıda enflasyonunun bu ayda da yükselmesine neden oldu.

Gıda harcamalarındaki artış yüzde 7,12 oldu

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre % 7,12 oranında gerçekleşti.

Son on iki ay itibariyle artış oranı % 66,38 olarak hesaplandı.

TÜRK-İŞ hesaplamasında temel alınan ve doğrudan piyasadan derlenen fiyatlara göre, gıda ürünlerinde Şubat 2022 itibariyle gözlemlenen değişim harcama gruplarına göre şu şekilde oldu:

Süt, yoğurt, peynir grubunda;

Süt, peynir ve yoğurt fiyatlarında KDV indirimi ile fiyatlarda gerileme görüldü. Ayrıca market markalı ürünlerde ilave indirimler olduğu gözlemlendi. Artık raflarda yağlı olarak satılan sütlerdeki yağ oranları %3,3’lerden %2,5’lara kadar geriledi.

Et, tavuk, balık, kurubaklagil, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grupta;

Dana kıyma, kuşbaşı ve kuzu kuşbaşında KDV indirimin etkisiyle fiyat düşüşleri yaşandı. Balık fiyatları sabit kaldı. Tavuktaki fiyat düşüşü ise %7’den az oldu. Yumurtada %7’nin üzerinde hızlı bir yükseliş gözlemlendi. Bakliyat ürünlerinden yeşil mercimekte fiyat KDV indiriminden de yüksek oldu. Kırmızı mercimek düşerken nohut ve kuru fasulye fiyatlarında %7’nin altında fiyat artışı yaşandı. Bazı bakliyat markaları maliyetleri düşürmek amacıyla ambalajlarını daha ince bir malzemeyle değiştirdi.

Ekmek ve tahıllar grubunda;

Ekmeğin fiyatında bu ay bir değişim gözlemlenmedi. Bu harcama grubunda yer alan gıda kalemlerinden bulgur ve pirinçte fiyat %7’den az arttı ancak un hızlı bir yükselişle %7’den fazla yükseldi. İrmik ve makarna fiyatında azalış tespit edildi.

Taze sebze-meyve grubunda;

Semt pazarlarında maydanoz 3 TL’ye kıvırcık 8 TL’ye, yeşil soğanın kilosu 12 TL’ye yükseldi. Fiyat artışında sera ürünleri liderliği paylaştı; salatalık ve domates 15 TL’ye çıktı. Patlıcan, kabak, biber 20 TL’den satıldı. Sadece havuç ve balkabağının fiyatı sabit kaldı, fiyatı düşen sebze olmadı. Ortalama sebze kg fiyatı 10,74 TL oldu. Portakal ve mandalina fiyatları sabit kalırken semt pazarlarında en çok tercih edilen diğer tüm meyvelerde fiyatlar yükseldi. Fiyatı düşen meyve olmadı. Ortalama meyve kg fiyatı 10,38 TL’ye çıktı. 22’si sebze ve 9’u meyve olmak üzere toplam 21 üründeki fiyat değişimi hesaplamada dikkate alındı. Ortalama meyve-sebze kg fiyatı 10,56 TL’ye kadar yükseldi.

Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta;

Ayçiçek yağı ve tereyağının fiyatları düştü. Zeytinyağı ve margarinin fiyatı %7’den az düşüş gördü.

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden;

Siyah ve yeşil zeytin, reçel ve pekmez fiyatı KDV indiriminden daha çok arttı. Tuz, ıhlamur, çaydaki düşüş ise %7’den az oldu.

Ekonomik güven endeksi geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ww26 Şubat 2022 11:00

    askari ucret zor ise kalay ise gore iki cesit aciklanmali yoksa isten cikarmalar olur issiz insan cogalir

  • aa26 Şubat 2022 09:45

    devlet kademli aciklamali benim is yapmadan yatan kapicima benim adima maasini artirmamali ben emekliyim bu seferde ben zorlaniyorum bir zamanlar askri ucret 1000 tl iken benim maas 1300 tl idi simdi aldigim maas 3450 tl benim maas askari ucret karsisinda eridi bu adaletli olmadi

  • xxx26 Şubat 2022 09:32

    devlet ver devlet ver devlette elindeki imkan kadar verir birazda piyasalari karistiran kani bozuklara soyleyin

  • Mucise Reis ;)25 Şubat 2022 15:29

    Çözümler. 1- Ekmek fırınına gidince aç karnına gitmeyin. Tok karına gidin,böylece 5 değil, 4 ekmek alacaksınız :D 1 ekmek kar olacak.  2- Ekmek yerken masada bir bardak su olsun. Ekmek bayat olsa da arada su için ki boğazınızdan rahat geçsin, çöpe ekmek atmazsınız. 3- Su + Ekmek formülü uygulayın. Ekmek değil, midenize doygunluk hissini su ile de verebilirsiniz. Tıka basa doyduğunuzu sanıp, beyin sinyalleri kalktı mide dolu diye sizi yönlendirecektir.  4- ek olarak, porsiyonlarınızı küçültün. Az yemek yemek sünnet. Aç kalsanız da susuz sakın kalmayın. makarna  ve ekmek kombinini kullanarak doyurucu yemekler yapılabilir. Şükret haline,bak ukrayna da tahıl var buğday var, bir dilim ekmek bulamıyorlar savaşta. Şükret , Bak devletimizin itibarı yerinde koca koca binalar şaha şahalı dünyaya meydan okuyan heybetle...

  • xyz25 Şubat 2022 12:27

    Daha bu iyi günlerimiz. Hükümetin Mayıs ayından itibaren gelecek olan RUSYA ve UKRAYNA turist işi de yattı. Güya bol dolar gelecek piyasa rahatlayacak, enflasyon düşecek, hayat pahalılığı yok edilecek ve daha sayamayacağım masallar boşa çıktı. Atalarımız ne demiş " İşini kış tut da yaz çıkarsa bahtına ". İşimiz bu kafayla zor değil çok zor. Savaş durumunda kullanılacak olan hazinenin yedek akçeside yendi. Dua edelimde burnumuzu ........ ya sokmayalım.

  • reserpin 25 Şubat 2022 11:50

    Asgari ücret, emekli zamları eridi. Kısaca maaşlar eridi. Bizde halk olarak 2023 u bekliyoruz sabırsızlıkla. Var mi öyle 3 , 5 yerden maas almak. Ben hakkimi helal etmiyorum haram zıkkım olsun.

  • Selim25 Şubat 2022 11:50

    Herşeye zam. araba almak hayal oldu. Olanlarda ağız tadıyla binemiyor kapıda duruyor. Market ten bir haftalık öteberi alıyoz 1000 Lirayı geçiyor.

  • Mucise Reis ;)25 Şubat 2022 11:44

    Karın doyurmak = afrikalı patates yer,un yapar, endan ekmek yapar, lapa yapar vb doyar. Ormandan et hayvanı vurur :D .. Beslenmek = et süt umurta,peynir, bal , kaymak, yoğurt, zeytin vb avrupada normal bir ailenin evine aldığı ürünlerdir. Asgari ücret git gide doyuran ücret olmaya başladı. Beslenme ortadan kalkıyor. Sağlık alanında dengesiz düzensiz beslenmeler, hamur işleri, az meyve vb. vb. covid ile etkileşimler yüzüne problem yaşmaz umarız milletimiz. Damar problemleri sorunları, yani doktorlarımız araştırma yapmalı yeme içme  alışkanlıklarımız sağlığımızda ne tür değişim oluşturdu, hangi sorunlar artıyor, damar hastalık mı ?, zayıf bunye salgın hastalıklar mı, vb. vb. çok ciddi araştırmalar görmek istiyorum. Türkiye de araştırma , ez okuyamaz olduk, eskiden bir çok kaynak olurdu, araştırmalar, niye böyle olduk

  • Mucise Reis ;)25 Şubat 2022 11:26

    Zenginin bankadaki parasını TL faizle yatırtıp usd kur koruması ödeyenler, Yurtdışında euro kazanıp ülkemizde yuvam hesabı ile faizli farkını ödeyenler, altını olanların ,getir altını al korumalı faiz artışı diyenler... Aradaki farklı milletten  dolaylı vergilerle alanlar, iş  buluğ 45 saat üzerinde mesayisiz çalışan işçinin maaşını neden ENFLASYONA VE KUR ARTIŞLARINA göre koruyan sisteme dahil etmiyorlar ? Devlet para zenginlerini korurken, fakiri fukarayı alınteri dödenin maaşını neden korumalı için proje üretmez ? . Bu beni gerçekten düşündürüyor. Temel gıda desteği her haneye nakit yardımı yapabilir mesela...

  • süslü sülü25 Şubat 2022 11:03

    asgari ücrete yapılan %50 zam 2 ayda sıfırlandı. Allah sonumuzu hayretmiyor