E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'nin kritik Türkiye kararı Yunan siyasetini karıştırdı!---

ABD'nin kritik Türkiye kararı Yunan siyasetini karıştırdı!

ABD'nin kritik Türkiye kararı Yunan siyasetini karıştırdı!
12 Ekim 2022 - 13:08 borsagundem.com

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satış kararı sonrası Yunanistan karıştı. Başbakan Miçotakis ve partisine sert tepkiler Yunan siyasetinde kriz yarattı.

ABD'nin, Türkiye'ye F-16 satışını koşullara bağlayan tasarıyı reddetmesinin ardından Yunanistan karıştı. Yunanistan muhalefeti, Başbakan Miçotakis ve partisine sert tepki gösterirken, eski Başbakan Çipras da hükümete Erdoğan üzerinden yüklendi.

Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinin gergin olduğu bu dönemde ABD Senatosu tarafından verilen ve Türkiye’nin F-16 satın alımı ve modernizasyonu konusunda önünü açan karar, Yunanistan cephesinde tartışmalara neden oldu.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Robert Menendez'in Türkiye'ye F-16 satışını sınırlandırıcı koşullara bağlama talebi dün reddedilmişti.

Türkiye hakkında neredeyse onlarca haber paylaşan Yunan basını bu kez sessizliğe bürünürken, ana muhalefet lideri ve eski Başbakan Aleksis Çipras’ın liderliğindeki SYRIZA partisi, F-16 konusunda Atina yönetimine tepki gösterdi. 

''Yunanistan için bir yenilgi''

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, ABD’ye son ziyaretinde Yunanistan’a F-35 sağlanması gerektiğini savunurken, Türkiye’ye F-16 verilmemesini talep etti.

Çipras'ın lideri olduğu SYRIZA partisi, ABD Senatosu’nun aldığı bu karardan sonra Miçotakis yönetimi ve Atina hükümeti için büyük bir yenilgi olduğunu söyledi.

SYRIZA'dan yapılan açıklamada, “ABD Senatosu’nun Türk F-16’ları hakkındaki kararı, Miçotakis doktrini için son derece ciddi bir yenilgidir.” denildi.

Miçotakis’in çabalarının boşa çıktığına işaret edilen açıklamada, “Senato’nun dün F-16 savaş uçaklarının satışını sınırlayan koşulları reddetme kararı ile Türkiye, sadece Yunanistan’ın egemenliğine doğrudan meydan okuduğu ve Libya ile yeni muhtıralar imzaladığı için ‘cezalandırılmamakla’ kalmıyor, aynı zamanda ödüllendiriliyor.” ifadesi kullanıldı. 
SYRIZA ayrıca “Miçotakis hükümeti ulusal çıkarlar için giderek daha tehlikeli hale geliyor.” suçlamasında da bulundu.

''SYRIZA, Türk Anadolu Ajansı gibi konuşuyor''

SYRIZA’nın bu suçlamalarına hükümet kanadından yanıt gecikmedi. Yunanistan’da hükümet sözcüsü Yannis Oikonomou, “SYRIZA, Türk Anadolu Ajansı gibi konuşuyor.” ithamlarında bulunurken, Yunanistan hükümetinin ‘sahadaki güç dengesini kendi lehine değiştirmeyi kararlı olarak sürdüreceğini’ de savundu. 

ABD'den Türkiye'ye F-16 satışına yönelik kritik karar

 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan F-16 açıklaması

 

Erdoğan'dan F-16 açıklaması: Bize sinyal çakanlar var

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • astor13 Ekim 2022 08:37

    hani  yerli  ucak yapıyorduk . f 35 geçtiniz  f16  yı alıyorsunuz. yere göge sıgdıramadıgınız tai ler ne oldu.

  • Mucise Reis : )13 Ekim 2022 06:18

    Verin proje ortagına f35 lerini... fabrika önunden geçen f35spiasş edior alıyor... eee verin proje ortagına f35 lerini.... ?

  • Murat12 Ekim 2022 18:03

    Kendi koydukları maddeyi kaldırıp, ha işte taviz verdik, siz de verin diyecekler, İsveç in NATO ya girişini onaylayın....yemeyelim bu numarayı

  • Mehmet 12 Ekim 2022 17:45

    Abd ye bizde yunanistanda guvenmemeli heran herkeze kazik atabilecek kapasitesi var

  • ALİ HAYDAR KIRMIZIALEV12 Ekim 2022 16:08

    ABD  TUTUŞTU BAŞIMIZDA BİR DÜNYA LİDERİ RTE VE BAHÇELİ VAR.BAKTILAR Kİ ÇİN DEN SÜPER UÇAK ALACAĞIZ YELKENLERİ SUYA İNDİRDİLER.

  • astor13 Ekim 2022 08:37

    senin gibi ler oldugu sürece bu ülke batmaya mahkum. bakan nebati gibi uyuyon rüya görmeyi bırakın gercege dönün. sansür yasası cıkarmaya ugraşan bir ülke gercegi hiçbir zaman göremez.