E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'den çok kritik F-16 kararı---

ABD'den çok kritik F-16 kararı

ABD'den çok kritik F-16 kararı
07 Aralık 2022 - 08:34 borsagundem.com

ABD Temsilciler Meclisince sunulan ve Türkiye'ye F-16 satışını kısıtlayıcı koşullara bağlayan maddeler, savunma bütçesi yasa tasarısından tamamen çıkarıldı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi’nin iki kanadından senatör ve temsilcilerin yer aldığı konferans komitesi, 857 milyar dolarlık savunma bütçesini de içeren NDAA (National Defense Authorization Act) tasarısına son halini verdi.

Tasarının son halinde, Rum lobisine yakınlıklarıyla bilinen New Hampshire Temsilcisi Demokrat Chris Pappas, Florida Temsilcisi Cumhuriyetçi Gus Bilirakis, New York Temsilcisi Cumhuriyetçi Nicole Malliotakis ve New Jersey Temsilcisi Demokrat Frant Pallone dahil 18 temsilci tarafından sunulan ve tasarının Temsilciler Meclisi versiyonuna eklenerek kabul edilen Türkiye’ye F-16 satışlarını kısıtlayıcı koşullara bağlayan maddeler yer almadı.

İlgili maddelerin çıkarılması, daha önce New Jersey Senatörü Bob Menendez ile Maryland Senatörü Chris van Hollen’ın sunduğu benzer maddelerin NDAA tasarısının Senato versiyonuna eklenmemesinin ardından geldi.

Temsilciler Meclisinde kabul edilen söz konusu eklemelerle, Silah İhracatı Kontrol Yasası kapsamında Türkiye’ye yeni F-16 satışının yapılmaması ve F-16 modernizasyon kitlerinin satılmaması hükmü konulurken, bu maddenin muafiyeti ise şu şartlara bağlanıyordu:

"Senato ve Temsilciler Meclisi ilgili komitelerine söz konusu satışın ABD’nin önemli ulusal güvenlik menfaatlerine temas ettiği ve bu silahların Yunan hava sahasını mükerrer şekilde ihlal etmeyeceğini temin etmek için atılacak somut adımlar sunulduktan sonra başkan bu maddeye muafiyet uygulayabilir."

Menendez ve van Hollen’ın sunduğu maddeler Senato tasarısına eklenmezken, Pappas ve destekçilerinin sunduğu tasarı Temsilciler Meclisinde 14 Temmuz’da kabul edilmiş ve eklenmişti.

TÜRK DİPLOMATLARIN ÇALIŞMALARI SONUÇ VERDİ

Kongreden bu adımın gelmesinde, Türk diplomatların ve Dışişleri Bakanlığının Washington’daki çabalarının etkili olduğu ifade ediliyor.

İlgili maddelerin konferans komitesinde çıkarılmasıyla, Türkiye’nin F-16 alımına yasa gerekçesiyle bazı kısıtlamalar getirme kozu ABD Kongresinin elinden alınmış oldu ancak silah satışının yapılabilmesi için yönetimin sunduğu satış tebligatına kongreden itiraz gelmemesi gerekiyor.

Diğer taraftan, başta Menendez olmak üzere Türkiye karşıtlığı ve Rum lobisine yakınlığı bilinen kongre üyeleri, her fırsatta Türkiye’ye F-16 satışını engelleyeceğini açıklıyor.

Türkiye, ABD’den 40 yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterindeki 80 uçak için ise modernizasyon kiti talep ediyor.

ABD'de ham petrol üretimi ve petrol talebi artacak

 

Rusya'nın petrol fiyat tavanı ayarlaması G7'ye kaldıraç sağlıyor

 

ABD'den Ukrayna'ya: Silahları bunun için vermedik!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • pazarci08 Aralık 2022 22:44

    Turkiye kalkindikca,nankor toplama borozanci beyinler ne yapacagini sasirmakta......

  • KEMAL TABANCASIBÜYÜK07 Aralık 2022 16:09

    ABD Türkiye yi elinden kaçıracağını anlayınca tıpasını gevşetiverdi.

  • YUSUF KALEKAPISI07 Aralık 2022 15:57

    f 16 bence artık çöp.abd 6 nesil uçak yaptı versin ya onu.artık kendi uçağımızı bizim yapmamız lazım.sonra bu mulafet hanği ülkenin partileri bileniniz varmı.hiç terör, abd nin suriye ve yunanistan kosunda sesi bile çıkmıyor gidipyor sanki ülkede ekonomistler yokmuz gibi. aylığı 1 milyon dolara maaşlar rıfkı ve abd li ekomositlere ekonomiyi teslim ediyor.neden bizler iktidara gelince uçak otomotiv her şeyi yapacağız demiyorlar.

  • Mucise Reis ;)07 Aralık 2022 17:39

    atmışsın kardeşim. Yada haber ajansın forum lar :D biraz araştırmalızın. yazdıklarının yüzde 90 ı atmasyon :D yorum yaıyorsan, ben böyle düşünüyorum de.. ama atıp tutup hayallerini gerçek sanman garip :D

  • xyz07 Aralık 2022 13:58

    Murat; senin taptıkların istanbul seçimlerini kazanmak için APO'nun mektubunu okutup. Kardeşini TRT ekranlarına çıkardı. Emin ol seçimleri kazanacaklarına emin olsunlar bu kafa APO'yu Diyarbakırdan milletvekili adayı yapar. Sonrada bakan veya cumhurbaşkanì yardımcısı olur. Bırak Sezgin'i sen buna cevap ver.

  • xyz07 Aralık 2022 13:11

    Ali Taş bir yazınızda emperyalist ABD diye demediğinizi koymazsın. F-16 alınacak diye sevinç narası atarsın. Arkadaş ben F-35 projesinden çıkarılmamıza üzülme nedenim 5. nesil uçak yapım aşamasını öğrenirken ayrıca bu projenin en büyük tedarikçisiydik. TUSAŞ F-16 ve F-35 sayesinde gelişti.

  • Türkoğlutúrk07 Aralık 2022 12:23

    S400 leri kuramayanlar yorum yapmasın.

  • Mucise Reis : )07 Aralık 2022 09:13

    ilginç bir araştırma raporu gördüm. ... özetle... Türkiye silah sanati ve kullanım olarak ABd ve natodan uzaklaşması /uzaklaşmaması nasıl etkiler ? olası abd yunan vb savaş senaryosu hayal et. Türkiye mihimmatları kendi üretebiliyor silahlarına uyumlu yani savaşta bağımsız.. olası silah cephaneler üretim hatları bombalansada Azerbaycan askerleri rus silah sistemlerini kullanıyor. Nato ve abd ye karşı rusya her daim silah verecektır. kullanımı turk askeri bilmiyor olsada, azaerbaycan askerlerının türkiye askerlerine desteği olacak, üniformalar dahi değişecek aralarına sızacak ve rus silah sistemlerini etkın biçimde kullanan turk ordusu oluşacak. anadil türkçe deniyor. iletişim sorunu hiç olmayacak turk dunyası turk dizileri izliyor dilk yayılıyor tur dunyasında. azerbaycan+turkıye ortak tatbikatlard aorganız eoluyor aynı eğitimi beceriyi ortak uyguluyo, birbiri için ölüme hazır ordular denmiş. yani araştırıyorlar bizleri :D

  • xyz07 Aralık 2022 09:05

    ABD'de envanterden çıkarılacak ve hurdaya ayıracağı 1978 senesinde ABD ordusuna katılan demode F-16 uçaklarının Türkiyeye verilmesi ile ilgili kısıtlayıcı maddeler kalkmış. Hadi sevinelim. O ABD komşun Yunanistana son model 5. Nesil F-35 verecek. Troller şimdi alğıya başlar. Ha unutmadan bizi F-35 programından attılar.

  • Türkoğlutúrk07 Aralık 2022 14:38

    Murat TRT'de mektup okutup İbrahim Tatlıses ile megri yapan kim

  • Murat07 Aralık 2022 12:31

    Standart CHP'li kafası, lafa gelince anti emperyalist, kültürde batıcı ve itaatkâr, aman eksenimiz kaymasın, Araplarla ve doguyla iş yapmayalım....sonra da Amerika'ya kafa tutalım...brehh brehh...sezgin tanrıkulu'nu genel başkan yardımcısı yapan parti bize milliyetçilik tasliyor... doğan görünümlü şahin, CHP görünümlü HDP

  • ...07 Aralık 2022 12:22

    Yaptikta bir türlü yere inmedi.tipki Trakya doğal gazı gibi.her sene bulunuyor bir türlü çıkmıyor.

  • Baba07 Aralık 2022 10:52

    Türkiye kendi uçağını MMU Yapıyor. Türkiye savunmasını yerli üretim de yüzde 80 lere çıkarmıştır. Herkes sevinecek gurur duyacak şeyler düşünür. Senin hastalık nerende hep sıkıntılı şeyler söylüyorsun Ülkemiz ŞEYTANİN PİCİ FETOYU ve Avanelerini layık olduğu poseftik çukuruna atmıştır. Artık önü açıktır İnşaallah....

  • Ali Taş07 Aralık 2022 10:37

    Neoldu f35 bitti diye üzülüyorsun Her düşmanımızın yanında Abd var artık Alenen müttefikliğimizi taşlıyor Fetöyü pkk yı desteliyor Ama sen ya aşşalıyorsun vatanı ya yada Algı yapıyorsun Aynı meclisteki cahil muhalefet gibisin ne dinlersin adam gibi nede konuşmayı bilirsin Kuyruk acın nedir nerdendir belli değil