E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de kredi sıkışıklığı değil resesyon yaklaşıyor---

ABD’de kredi sıkışıklığı değil resesyon yaklaşıyor

ABD’de kredi sıkışıklığı değil resesyon yaklaşıyor
11 Nisan 2023 - 11:24 borsagundem.com

Ünlü ekonomist Steven Ricchiuto bankacılık krizi sonrası krediye erişimin zorlaşacağı endişelerini paylaşmıyor. Ancak baş ekonomist ‘Açık olalım: İkinci Dünya Savaşı sonrası tüm resesyonlar FED tarafından tetiklendi’ diyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bankacılık krizinin ardından dev bankaların kredi standartlarını zorlaştıracağı beklentileri kredi sıkışıklığı öngörülerini güçlendiriyor. Ancak Mizuho Securities'e göre, Amerikan ekonomisi ABD Merkez Bankası’nın (FED) geçen yıl başlattığı yüksek faiz politikasının ardından "derin ve uzun vadeli bir kredi sıkışıklığı" yerine uzun süren, sığ bir resesyon ihtimaline daha yakın.

MarketWatch’un haberine göre Mizhuho Securities ABD Baş Ekonomisti Steven Ricchiuto konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “FED her zaman bir şeyler kırılana kadar sıkılaşmaya devam eder. Şu anda piyasaların cevap vermesi gereken asıl soru bölgesel bankalar fiyaskosunun ardından ekonominin ne tür bir kredi sorunuyla uğraştığı” dedi.

Ricchiuto FED’in enflasyonu kontrol etme çabalarının bazen “sistemik bir kredi sıkışıklığı” ortaya çıkarabildiğini diğer zamanlarda da “kendine özgü sorunların ortaya çıktığını” söyledi.

Baş ekonomistin analizlerine göre “sistemik kredi sıkışıklıkları”, yalnızca “ekonomide halihazırda varlık ve yükümlülüklerde” önemli bir uyumsuzluk veya “varlık fiyatlarında aşırı değerlenme sorunu" yaşadığında ortaya çıkar. Ricchiuto bunların hiçbirinin Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature Bank’in mart ayında iflas etmesinden önce belirgin bir sorun olarak gözükmediğini belirtiyor.

FED, yüksek enflasyonu kontrol altına alma mücadelesinin bir parçası olarak geçen yıl boyunca faiz oranlarını agresif bir şekilde yükseltti. Ancak Ricchiuto’nun piyasa notuna göre bu süreçte, "bilanço verilerinin, hane halklarının uzun vadeli olarak finanse edildiğini ve çok düşük kredi servis maliyetlerinden yararlandığını” gösteriyordu.

Ricchiuto “finansal olmayan” şirketlerin de “son derece düşük kredi servis maliyetleri” sayesinde benzer bir şekilde uzun vadeli olarak fonlandığını belirtti. Baş ekonomist, "banka kredi defterleri genellikle sağlıklıdır ve sistemin kredi kayıplarına karşı geniş çaplı rezervleri vardır" ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’nin düzenleyici kurumları geçen ay SVB ve Signature Bank’in iflasının ardından piyasalara müdahale etmişti. Bankalara vadeli fon programı oluşturan düzenleyici kurumlar yerel bankalar arasında daha fazla mevduat kaçışı ihtimalini önlemeyi amaçlamıştı.

Ricchiuto, “Bölgesel banka krizi özellikle bankanın portföy güvenliğiyle bağlantılı riskinin yönetilmesiyle ilgili olan sorunlar nedeniyle olmak üzere kötü yönetim kararlarından kaynaklanıyor gibi gözükmekte. Açığa satış oranları ne kadar uzun süre yüksek kalırsa ve sorunlar ne kadar az sayıda şirket ve kurum sorunlarda izole kalırsa o kadar çok insan sistemik bir kriz anında olmadığımızı anlayacak” dedi.

Baş ekonomiste göre, kripto balonu da "bölgesel bankalar krizi ortaya çıkmadan çok önce" sönmüştü. Ricchiuto son bölgesel banka iflaslarına yol açan başka bir "spekülatif balon" belirtisi görmediğini belirtiyor.

Yine de, Mizuho'nun görüşüne göre, hisse senetleri pahalı görünüyor. Menkul kıymetler firmasının görüşlerine göre Wall Street hisseleri önümüzdeki birkaç çeyrekte bilançolardan darbe yiyecek ve bu durum henüz fiyatlandırılmadı. Ricchiuto, hisse senetleri düşüşe geçtikçe ve daha fazla şirket ekonomik yavaşlamadan dolayı "bocaladıkça" kredi marjlarının genişleyebileceğini söyledi.

Firmanın notuna göre S&P 500 Endeksi’nin 3700 ila 4100 puan aralığının alt ucuna düşmesi bekleniyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre endeks geçtiğimiz günü 4.099 puanda bitirmişti.

Ricchiuto, durgunluk olasılığının artmasıyla birlikte 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin % 4.2'lik zirveyi gördüğüne işaret etti. Baş ekonomist 2 yıllık tahvil getirilerinin de muhtemelen %5’te zirve yaptığını söyledi.

Baş ekonomist, “Açık olalım: İkinci Dünya Savaşı sonrası tüm resesyonlar FED tarafından tetiklendi” dedi.

Ricchiuto, FED’in bir veya iki faiz artışından sonra “bir şeyler kırılana kadar” faiz oranlarını yükseltmeye devam edebileceklerini söyledi.

Ekonomistler uyarıyor: ABD’de kredi krizi başladı

 

Sıkı kredi koşulları ne anlama geliyor?

 

Charles Schwab: Kolay para dönemi bankacılık kriziyle sona erdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )11 Nisan 2023 12:09

    ekonomiye mudahale var... Burada resesyon = duraksama demek... FEd ne diyordu ? işsizlik olsun, ekonomi duraksasın, tavaşlasın, kredi çekim azalsın, hane halkı biraz defansa çekilsin , böylece ekonomiler duraksayıp faiz kararlarımıza göre bizlerde ortamı izliyeceğiz... şimdi FED bunu hedeflrken ne oldu ? banka kredileri otomatıkman , kredi vermeyi zorlaştırıp yaa kredi vermıyoruz, zorlaştıroyurz dedi.. bu durumda duraksama habercisi olarak algılandı... şimdi FED olsada olmasada kedi daralması duraklama ve havaşlama ortaya çıkartacak... Şimdi bu haberden ne anlamalıyım ? FED faiz arttırdı bankaları zorladı bankalar daralma başlattı... FED tam tersi ilede daralma mayacaktı... bol para daralma ile yakılabilir... bol para sonsuz dünyadan varlıkda alabilir,i bizim gibi terse düşen ülkelerin toprakları, arsaları, binaları vb. yoksa x kurum alacak zarar eder batarsa cepten fazlasını ödeyecek usd babaları...

  • xyz11 Nisan 2023 11:36

    Bize bir şey olmaz bizim bir dünya lideri ve girdiği hiç seçimi kayıp etmeyen tüm dünya ülkelerinin takdirini toplayan ve IMF den 500 milyar dolar kredi allıp hemen getirip halka dağıtacak Kemal Kılıçtaroğlu muzun seçim rallisi başlamıştır.

  • Mucise Reis : )11 Nisan 2023 13:18

    Hahahaha... boşver kıçdaroğlunu, meral i muharemi... sen  ne yapacaksın ? dolar 20 tl euro 20 tl ...  açlık sınırı 10,000 tl oldu maaşları aştı..... bırak onun bunun hikayesini yapmayı, sen ne yapacaksın ? sen ne edeceksın ? sen nasıl çözceksin ? TIK TIK TIK orada biri var mı ? ses kesildi... :D ... mazot 23 tl... şeker, yağ, un aldı başını fiyatlar dunyanın en pahalısı dunyanın en düşük gelirli ücretlisine göre... EEeee nasıl çözeceksin sorunu ? gerçi sorunu kim oluşturdu ? hahaha işte beynını zyanar böyle....

  • ALİ HAYDAR TÜRKÜBAŞI11 Nisan 2023 11:59

    Ağzından bal damlıyor kardeşim. 20 yıllık hasret sona erecek aydınlık Türkiye gelmesine az kaldı.Kemal yurtdışından getireceği 500 milyar dolar ile hepimizin cebi ve maaşları refah seviyesi 10 kata kadar artıracak refah içerisinde yaşacağımızı düşünmekteyim.