E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’de bankacılık krizi geri mi dönüyor?---

ABD’de bankacılık krizi geri mi dönüyor?

ABD’de bankacılık krizi geri mi dönüyor?
14 Şubat 2024 - 14:15 borsagundem.com

Beklentileri aşan ABD enflasyon verileri ticari gayrimenkullere ağırlık veren ABD bankalarını zora soktu. Uzmanlar faiz oranlarının düşmemesi halinde sektör hisselerini zor günlerin beklediği konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD enflasyonunun salı günü beklenmedik derecede yüksek gelmesinin ardından yerel bankacılık hisseleri büyük bir baskı altına girdi. Yüksek faiz oranlarının ticari gayrimenkul sektöründe krize yol açması konusunda endişeler artıyor.

Dow Jones verilerine göre S&P 500 Endeksi’ndeki yerel bankaların performansını ölçen SPDR S&P Yerel Bankalar ETF’si salı günü %4,2 düşüş gösterdi. Fon 30 Kasım 2023 tarihinden bu yana en zayıf kapanışını gerçekleştirdi.

MarketWatch’un haberine göre, 83 milyar dolarlık varlığı yöneten gayrimenkul odaklı yatırım firması Cohen & Steers’in Gayrimenkul Stratejileri ve Araştırmaları Başkanı Rich Hill, “Piyasa yumuşak iniş senaryosuna fazla odaklandı. Bana kalırsa şimdi bir doz gerçeklikle yüzleşiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Hill enflasyonun 2024’de düşmesini bekliyor. Ancak FED’in yıllık %2 hedefine sorunsuz bir şekilde ilerleneceğini düşünmüyor. Yatırım uzmanına göre özellikle de vadesi gelen krediler ve düşen ticari gayrimenkul piyasası değerleri nedeniyle bölgesel ve küçük bankalar yeterli kredi kaybı rezervine sahip olamayabilir. Hill bu tür borç verenlerde daha büyük sorunların oluşabileceği potansiyelini öngörüyor.

“Daha fazla iflas olmazsa şaşırırım” diyen Hill, borç temerrütleri arttıkça boç verenlerin daha düşük mülk değerleri yansıtan yeni fiyatlara ihtiyaç duyacağını ve bunun da bankalardaki sorunlu gayrimenkul kredilerinde daha fazla kayıp anlamına geleceğini sözlerine ekledi.

Hangi tür bankalar zayıf halka?

New York Community Bancorp dördüncü çeyrekte iki emlak kredisi için sürpriz bir şekilde zarar bildirdi. Bankanın kredi kayıp rezervlerini artırması ve olası kredi satışları için kapıyı aralık bırakması sonucu yatırımcılar odağını yeniden bölgesel bankalara çevirdi.

Moody’s Analytics verilerine göre, topluluk bankalarının ticari gayrimenkule doğrudan yatırım oranı %25,7 iken aynı oran büyük bankalar için %4,4, bölgesel ve küçük bankalar içinse yaklaşık %18. Bir topluluk bankası olan New York Community Bancorp’un gayrimenkule dayalı riski ise %43. Bu oran büyük oranlar çok aileli kredilere dayalı olsa da yatırımcıları endişelendirmeye yetiyor.

Moody's Analytics'in Ticari Gayrimenkul Ekonomisi Direktörü Matt Reidy, konuyla ilgili açıklamasında sorunların öncelikli olarak ofis sektöründe kalması durumunda bankaların fırtınayı "oldukça iyi" atlatabilmesi gerektiğini söyledi.

Reidy, “Bankalar için tüm sorunların bittiğini düşünüyor muyuz? Hayır” dedi. Ancak sektör uzmanı ticari gayrimenkul sektöründeki ofis alanları ile sınırlı olacak sorunların büyük bir kısmını borç verenlerin karşılayabilecek güçte olduğunu belirtiyor.

Ofis gayrimenkulleri, çok aileli veya inşaat kredileri kategorilerinde olduğu gibi rapor edilmiyor. Bunun yerine oteller ve perakende gibi diğer gayrimenkul kredileriyle birleştiriliyor.

Borç duvarı büyüyor

2022’den bu yana daha pahalı hale geren kredi piyasası konut doluluk oranlarının güçlü kaldığı apartman gayrimenkulleri sektöründe bile ticari gayrimenkul değerleri üzerinde baskı uyguladı.

Birçok borç veren geçen yıl kredi defterlerinde vadesi gelen kredileri uzatarak veya kredi şartlarını değiştirerek yanıt verdi. Ancak Mortgage Bankacılar Birliği'nin (MBA) pazartesi günü yayınladığı bir ankete göre, 4,7 trilyon dolarlık ticari gayrimenkul kredilerinin tahmini %20'lik bir kısmının bu yıl vadesi dolacak. Söz konusu oran geçen yıla göre %28'lik bir artışı işaret ediyor.

MBA Ticari Gayrimenkul Araştırma Başkanı Jamie Woodwell, "Bu uzatmalar ve değişiklikler, bu yıl vadesi dolan ticari gayrimenkul mortgage miktarını 659 milyar dolardan 929 milyar dolara çıkardı" dedi.

Bununla birlikte, Green Street'in Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi'ne göre, borçlulara yeniden finansman için daha fazla zaman vermek, birçok borçlu için büyük zorlukları ortadan kaldırmıyor. Yani faiz oranlarının yüksek kalmasına rağmen aynı zamanda gayrimenkul değerlerininse ocak ayında en yüksek seviyelerden tahminen %21 düştüğü görülüyor.

Endekste ofis fiyatlarının en yüksek seviyelerine göre %35 düştüğü, apartman fiyatlarınınsa %28 gerilediği de belirtiliyor.

Ticari gayrimenkul sektöründe yangın var

Sit Investment Associates'in Kıdemli Portföy Yöneticisi Bryce Doty, yüksek faiz oranlarının vadesi gelen ticari gayrimenkul kredileri olan bankalar üzerindeki etkisine dikkat çekti. 

Doty, “Bu bir orman yangınını kontrol altına almaya çalışmak gibi. Faizler düşseydi, yangını söndürmek için gelen bir yağmur fırtınası gibi olurdu” açıklamasında bulundu.

Doty, FED’in faiz oranlarını yalnızca 2024'ün dördüncü çeyreğinde anlamlı bir şekilde düşürmesini bekliyor. Borsa uzmanı böyle bir ortamda, borsada işlem gören bir fon formatında geniş bir bölgesel bankacılık sepetine maruz kalmaktan kaçınmanın mantıklı olacağını düşünüyor.

MW haberine göre Doty bankalar arasında seçici olmak gerektiğinin altını çizdi. Ancak borsa uzmanı aynı zamanda çok fazla ofis gayrimenkulü riski olmayan bölgesel bankaların indirimdeki tahvil varlıklarını da fırsat olarak görüyor.

Campbell Harvey: Fed enflasyon raporuna rağmen faizleri indirmeli

 

Enflasyon raporu Wall Street’te moralleri bozdu

 

Wall Street'e göre piyasalar enflasyon raporuna aşırı tepki veriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )15 Şubat 2024 11:15

    Tabi öyle.. türk bankaları çıkarken, ABd bankaları çöküyor :D  tabikide kriz batırdı ABD yi. bakan ülkenin dövizi Türkiyede 30 kat fazla :D batmasa bu abd ne olurdu TL nin hali bilmem : )))

  • asena14 Şubat 2024 15:20

    ALLAH belanızı versin hemiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.Ananızın .......Babanızının ellerinden öperim adiler batırdınız beniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

  • gılları şifa saçan yobaz beçet 14 Şubat 2024 14:52

    heeee abd batıyo .auahhauahah verin gazı mehteri bizim cübeli abi akşam ucuşları yapar şöle bi dolaşır evreni dünyayı urasın abd ye dolaşırken hsşn gelsin hauauhahhauh 

  • analist14 Şubat 2024 14:50

    2008 krizi çok yakın