E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD ve İngiltere Merkez Bankaları yarın toplanıyor---

ABD ve İngiltere Merkez Bankaları yarın toplanıyor

ABD ve İngiltere Merkez Bankaları yarın toplanıyor
17 Mart 2015 - 17:34 borsagundem.com

Yurt içi ve yurt dışı piyasaların gündemi FED/FOMC toplantısı ve açıklanacak olan karar metni olacak

ABD
TSİ 20:00 FED / FOMC Karar Metni
TSİ 20:30 FED Başkanı Janet Yellen Basın Toplantısı


Bu ayki FOMC toplantısında FED'in "sabrı" tükenebilir. FED'in faiz artışları için izlediği iki önemli veriye yakından baktığımızda;
Tarım dışı istihdam artışının kriz öncesi seviyelere ulaştığı istihdam piyasasında ücret artışları da ılımlı bir düzeyde bulunmakta. İşsizlik oranı ise %5,5 ile hem kriz sonrası en düşük düzeye hem de St Louis FED'in yaptığı araştırmaya göre 2015 için %5,3 olan Doğal işsizlik oranına oldukça yakın bir seviyeye geriledi.
 
FED'in yakından izlediği ikinci veri olan enflasyon ise hedefin altında yer almasına rağmen bu enerji fiyatlarındaki düşüşe bağlanıyor. Enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE ise %1,6 ile %2 hedefine yakınsıyor. FED enerji fiyatlarındaki düşüşün hanehalkı gelirinde yaratacağı artış ile çekirdek TÜFE'nin orta vadede hedefi yakalayacağını beklemekte.Son dönemdeki FED Başkanları açıklamalarını da göz önüne aldığımızda FED'in bu ayki toplantısında faiz artış sürecinin başlamasını tanımlamak için kullandığı "sabırlı" kelimesini kaldırmasını yüksek ihtimal olarak görüyoruz. FED'in "sabırlı" kelimesini çıkarmasına rağmen, Dolar endeksinin 100 seviyesine yaklaştığı bir ortamda ve değerli Doların ihracat üzerinden ABD büyümesini olumsuz etkilediğini göz önüne aldığında küresel büyümedeki zayıflığa dikkat çekmek gibi piyasaları rahatlatabilecek ifadelerin yer aldığı bir metin beklemekteyiz.

Tükenen sabrın yerini artan "veri bağımlılığı" alabilir.

Küresel risk algısını belirleyecek gelişme ise "mavi-noktalar" diye bilinen projeksiyonların ne ölçüde aşağı çekileceği. Zira Haziran ayında bile başlansa FED Politika Faizi'nin yılsonunda %1,25 oranına yükselmesi çok akla yatkın gözükmüyor.

İngiltere
TSİ 11:30 Para Politikası Kurulu Toplantı Tutanakları
TSİ 11:30 İşsizlik Oranı, Ocak (beklenti %5,6  önceki %5,7)


Yarın İngiltere Merkez Bankası'nın Mart ayı toplantı tutanaklarını takip edeceğiz. Banka geçen ayki tutanaklarda petrol fiyatlarındaki düşüşün hafiflemesi ve ücret, istihdam verilerinin gelişim göstermesi ile ülkede enflasyonun 2016 yılında hızla toparlanabileceğini öngörüyordu. Hammadde fiyatlarındaki düşüşün ve Sterlin'in son dönemdeki yükselişinin enflasyondaki zayıflığın üçte ikisini oluşturduğu ve bu yavaşlamanın geçici olabileceği belirtilmişti. Ancak Mart ayının başlangıcında İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney'in ifadelerinde değişikliğe gittiğini gözlemliyoruz. Güçlü Sterlin'in enflasyon üzerinde baskı yarattığına dikkat çekmesi ve bunun katkısıyla düşük enflasyon sürecinin kalıcı olabileceğini belirtmesi oldukça dikkat çekiciydi. Yılın başında 1,56 seviyesinde hareket eden GBP/USD paritesi şu an 1,47 seviyelerinde bulunuyor. Sterlin için ikiz açık ve yaklaşan seçim belirsizliği nedeniyle 2015 yılında sahip olduğumuz olumsuz görüşümüzü korumaktayız. Bu kayıplarda tabii ki Mark Carney'in açıklamaları kadar Dolar endeksinin 100 seviyesini aşmasıyla birlikte Dolar'ın küresel kazancının etkisinin olduğunu görüyoruz. Kurul üyesi Martin Weale'nin geçtiğimiz günlerde dış denge nedeniyle kurda ciddi bir dengelenme görülebilir açıklamaları da Sterlin'in düşüşüne tuz biber ekti. İngiltere'nin Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) tahvil alımı sonrası çevre ülkelerden portföy akımına maruz kalıp para biriminin güçlenmesini istemediği aşikar. Çünkü güçlü GBP hem ihracatı hem enflasyonu aşağı çekecek başlıca etmen. Dolayısıyla enflasyon raporu sonrası piyasa katılımcıları 2016 yılının başı veya ortalarında faiz artırımı beklerken; bu beklentilerini 2016 yılının sonuna veyahut 2017'ye ötelemiş gibi gözüküyorlar. Son olarak Kurul, kararı 9 üyenin tamamının desteği ile almıştı yine 9 üyenin oybirliğiyle karar aldığını düşünüyoruz.
 
İngiltere tarafında takip edeceğimiz bir diğer veri işsizlik oranı. Geçen yıl son çeyrekte işsizlik oranı önceki döneme göre %0,1 azalarak %5,7'ye gerilemişti. Ücret artışı %2,1; ikramiye hariç %1,7 gerçekleşmişti. Seçimler öncesi ücretlerdeki artışın devamını beklerken; İngiltere Başbakanı David Cameron'un asgari ücreti bu yıl %3 artırarak saat başına 6,70 GBP seviyesine çıkaracaklarını ve bunun 2008 yılından bugüne yapılan en büyük artış olacağını belirtmesi ücretlerdeki pozitif seyrin bir süre daha bizimle olacağına kanıt.

Diğer

TSİ 12:00'da Avro Bölgesi Ocak ayı Ticaret Dengesi verisi açıklanacak.

TSİ 23:45'te Yeni Zelanda 4. Çeyrek GSYİH verileri açıklanacak.

Güney Kore'de TSİ 01:00'de Şubat ayı İşsizlik oranı ve TSİ 23:00'de Şubat ayı  ÜFE verileri açıklanacak.

TSİ 01:50'de  Japonya Şubat ayı Ticaret Dengesi verileri açıklanacak.

ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)