E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD ve AB yatırım ortaklığı müzakereleri---

ABD ve AB yatırım ortaklığı müzakereleri

ABD ve AB yatırım ortaklığı müzakereleri
04 Ekim 2014 - 02:37 borsagundem.com

ABD ve AB, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı müzakerelerinin yedinci turunu tamamladı

ABD ve Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasının yedinci tur müzakereleri tamamlandı.

ABD’nin Maryland eyaletindeki Chevy Chase şehrinde yapılan yedinci tur müzakereleri bugün sona erdi. ABD’nin Başmüzakerecesi Dan Mullaney ve AB Başmüzakerecisi Ignacio Garcia-Bercero görüşmelerin tamamlanmasının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Mullaney, verimli geçen yedinci tur müzakerelerinde anlaşmanın hizmetler faslına ilişkin önerilerin yarısına yakınının görüşüldüğünü bildirdi. Her önerinin yüzlerce sayfa tuttuğunu vurgulayan Mullaney, altıncı tur müzakerelerinde, bu önerilerin yaklaşık yüzde 15'inin görüşülebildiği bilgisini de verdi. 

"Nihai amacımız, aramızdaki gümrük tarifeleri ve tarife dışı engelleri kaldırarak, istihdamı artıracak fırsatlar yaratmak" diyen Mullaney, bunu yaparken her iki tarafın standartlarının korunmasına dikkat ettiklerini dile getirdi.

Mullaney, müzakerelerde ayrıca sanayi ve tarım ürünlerine yönelik düzenlemelerin de masaya yatırıldığını söyledi. Görüşmelerin, her iki tarafın yasal düzenlemeleri ve standartları arasındaki farklılıklardan dolayı ortaya çıkabilecek gereksiz masraf ve sorumlulukların önlenmesi hedefiyle gerçekleştirildiğini belirten Başmüzakereci, bu hedefe ulaşılmasının tarafların birbiri tarafından yapılacak kontrolleri kabul etmesiyle mümkün olabileceğini anlattı.

Mullaney, tarafların bu konuda anlaşmaya varmasının denetleyici kurumlara, firmalara ve tüketiciye büyük yarar sağlayacağını savundu. 

"Bu anlaşmanın büyük ve kapsamlı olmasını istiyoruz" ifadelerini kullanan Mullaney, küçük ve orta boy işletmelerin ihracatını artıracak yöntemler konusunda da çalışmalar yaptıklarını ve bu tür işletmelerin yöneticileriyle işbirliği içinde olduklarını sözlerine ekledi.

AB Başmüzakerecisi Ignacio Garcia-Bercero da görüşmelerin verimli olduğunu belirterek, "Bu müzakerelerin odağı, gelecekteki anlaşmanın temellerini oluşturacak yasal düzenlemelerdi. Bunların arasında uygunluk standart ve değerlendirmeleri, sağlık tedbirleri, teknik düzenlemeleri ve genel olarak yasal tutarlılık konuları yer aldı" şeklinde konuştu.

 Bu hafta başından beri süren müzakarelerde enerji, ham madde, fikri haklar ve ticaretin basitleştirilmesi konularının ele alındığını kaydeden Garcia-Bercero, görüşmelerin ayrıca hizmetler faslını içerdiğini aktardı. 

 AB ve ABD'nin denetleyici mercilerinin yeni sorunlarla mücadele edebilmesi için güçlü bir işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Garcia-Bercero, bu alandaki iyi bir ilerleme sağladıklarını dile getirdi. 

Yasal düzenlemelere ilişkin görüşmelerin üç temele dayandırıldığını aktaran Garcia-Bercero, bunlardan ilkinin AB ve ABD'nin çevre, sağlık, güvenlik ve diğer alanlardaki kamu politikalarına hiçbir şekilde zarar verilmemesi olduğunu söyledi.    

Garcia-Bercero, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İkinci olarak, eğer AB ve ABD, uluslararası düzenlemelerin yüksek seviyede koruma standartlarına sahip olmasını istiyorsa aralarındaki yasal işbirliğinin güçlendirmeleri gerekiyor. Bu nedenle, düzenlemeler üzerine olan gündemimiz aynı zamanda stratejik bir derinliğe sahip. Üçüncü olarak, TTIP güçlendirilmiş yasal uyumluluk açısından somut sonuçlar ortaya koymalı".

 Garcia-Bercero, TTIP anlaşmasının Avrupa Parlementosu'nun öncelikleri arasına alındığını anımsatarak, politik desteğin müzakerelerin ilerlemesi için önemli bir etken olduğunu ve AB ve ABD arasındaki iletişimin sürekli olması gerektiğini vurguladı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)