E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD teslimatı durdurursa F-35 programı çöker---

ABD teslimatı durdurursa F-35 programı çöker

ABD teslimatı durdurursa F-35 programı çöker
08 Mayıs 2018 - 06:03 borsagundem.com

F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatının engellenmesi için ABD’li bazı senatörlerin Kongre’ye sunduğu tasarının geçmeyeceğini öngören Prof. Dr. Haluk Görgün, “Mümkün değil, F-35 programını çökertir” dedi

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, ABD’nin F-35 savaş uçağının Türkiye’ye teslimatını engellemesi halinde projenin çökeceğini söyledi. Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Görgün, M-60 tanklarının modernizasyonu, yerli motor üretimi, hava savunma sistemi, tank zırhı, kriptoloji çalışmaları, x-ray ve MR cihazları üretimi konularında soruları yanıtladı. Görgün, ABD’li bazı senatörlerin, Türkiye’ye F-35 satışının durdurulması amacıyla ABD Kongresi’ne sunduğu tasarı konusunda, “Bu mümkün değil, F-35 programını çökertir. Bunu, münferit bir açıklama olarak değerlendiriyorum. Türkiye, bu projede önemli bir partner” dedi.

Geçen yıl cirosunu 5.4 milyar TL’ye, ihracatını ise 1.4 milyara çıkaran ASELSAN, 1 milyar 675 milyon TL Ar-Ge harcaması yaptı. Yine geçen yıl 6.8 milyar dolarlık sipariş aldı. Şirketin net kârı 1 milyon 388 milyon TL oldu. 27 Nisan’da Genel Müdürlük görevine atanan Görgün, Türk savunma sanayii ve ASELSAN’da önümüzdeki süreçte yenilikçi ürünler üretim ve ihracatını hedeflediklerini söyledi. Görgün, sorulara şu yanıtları verdi:

- HER TÜR SİSTEME ENTEGRE: Silah sistemlerinin entegrasyonunu yapıyoruz. Her türlü sisteme entegre olabilecek kabiliyetteyiz.

- YERLİ MOTOR ÜRETİMİ: Birtakım çekiş sistemleri üretebiliyoruz. Motor üretiminde sıkıntı yok. Mesele bunun ticarileşmesi.

- YERLİ MUHARİP UÇAK: ASELSAN aviyonik sistemlerle ilgili 20 yıldan uzun süredir çalışıyor. ATAK için de projemiz var. Bittiğinde ABD dışındaki T70’lerde bizim aviyonik sistemler kullanılacak.

- ÜRÜN AMBARGOLARI: ASELSAN’ın kuruluşu zaten ambargoyla başlamış, buna hazır bir şirket. Bizi teknolojik ve ekonomik olarak sıkıntıya sokacağını düşünmüyorum. Millileştirme ve yerlileştirme çalışmalarımız sürüyor.

- HALKA ARZ: Haziranda ikincil halka arzı tamamlamış olacağız. Önümüzdeki süreçte şirket birleşmeleri, şirket alımları olabilir.

- SİVİL HEDEFLER: X-ray ve MR cihazlarının üretilmesi ve satışından ciddi getiri bekliyoruz. Sivil alandaki teknolojik bağımlığımızı en aza indirmeyi hedefliyoruz.

- MÜHENDİS ÖLÜMLERİ: FETÖ ile mücadelede hiçbir zaman oldu-bitti demiyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor. İntiharlar konusu ve FETÖ mücadelesi savcılıkta sıcak konular. İntiharlarda abartılan meseleler de var. Bizim için insan kıymetli.

- TANK MODERNİZASYONU: M-60 tanklarının tüm modernizasyonu ASELSAN’da. AKKOR ve PULAT projeleri üzerinde çalışıyoruz. Özgün proje PULAT’ın radar altyapısı bizde.

‘BEYİN GÖÇÜNE KARŞI YASA GEREK’

Türkiye’den beyin göçü konusunda ciddi tedbir alınması gerektiğini belirten Görgün, “Belki yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Çok da cazip olmayan tekliflerle Avrupa’daki şirketlere yetişmiş insanlarımız gidiyor. Biz, 100’ün üzerinde mühendisi ülkemize geri getirdik” dedi. Görgün, kritik projelerde çalışanların bulundukları kasabanın dışına çıkamaması gibi düzenlemelerin dünyada uygulandığını söyledi. (Habertürk / Bülent Aydemir)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ...08 Mayıs 2018 16:16

    bu senaryoyu ben 1. dunya savaşında ingilizlere sipariş ettiğimiz 2 dev gemi ile hatırlıyorum. Atatürk ozaman o gemileri ingilizler bizlere teslim etse idi. YUNANLA EGE SORUNU HİÇ OLMAZDI. Akdeniz bile türk gölü olurdu demiştir... F-35 e kanıp sap gibi beklersek vay halımıze

  • ertuğrul eryılmaz08 Mayıs 2018 14:27

    ikinci halka arz yerine oyak grubuna blok satış olabilirmi

  • gobel6608 Mayıs 2018 11:22

    Dostlar bazı insanları anlamaya çalışarak kendinizi yormayın. Her iyi yada milli haberlere çamur atmak için örgütlü guruplar var, bunu kabul ederek davranmak lazım.

  • Murat Ertan08 Mayıs 2018 11:04

    Sen önce Müdürlüğü geldikten sonra Aselsanın borsada aşırı değer kaybına uğradığını neden Aselsanın aşırı değer kaybına engel olmadığını açıkla.. Aselsanın Arz'ıyla ilgili belirsizliği dahi ortadan kaldıramıyorsun ama ordan ahkam kesiyorsun... Arz ile ilgili belirsizlik yüzünden Aselsanın tepetaklak olduğunu illaki biliyorsundur ama gereğini yapmak için, müdürlüğünde oluşan arz belirsizliğini gidermek için, psikolojik ve staretejik Aselsanın yanında olmak için, Aselsanın toparlanması için amerikadan emirmi bekliyorsun???

  • erol g.08 Mayıs 2018 09:27

    300 adet ithal/ortak üretim savaş uçağımız olacaksa her an göreve hazır 3000 adet de % 100 milli üretim uçağımız olmalı

  • Ceyhun Kartal08 Mayıs 2018 08:57

    :) Güzel haberler duymaya ihtiyacımız var . Elinize sağlık .

  • misafir08 Mayıs 2018 08:13

    kenan'ın dünyadan haberi yok garip! kardeş.bilmeden konuşuyor.kenan biraz araştır türkiye f-35 lerin ortaklarında biri bir kısmı türkiyede üretiliyor füzeleri bile bizim yerli füzeler...

  • kenan08 Mayıs 2018 08:06

    Garip! kardeşim tabiki gerçek ten yanayım ortak olsa ne olur bakarsan nato üyesi müteffik ama nato ülkeleri göstere göstere düşmanımıza pkk ya destek veriyor asıl sen nasıl buna inanıyorsun ona hayret

  • kenan08 Mayıs 2018 11:36

    abd vermezse o uçaklar yine üretilir :) boş bunlar proje bitse ne olur yani burada kesin verilecek gibi elimiz güçlüymüş gibi bi algı var o algıya karşı yazdıklarım bozarlar projeyi yine üretilir o uçak ülkemizi dışarda bırakırlar bunu herkes biliryor :-*

  • Garip! 08 Mayıs 2018 08:33

    Gerçekten yana olsan önce gerçeği araştırırsın. Acaba 9 ülkenin yaptığı ortaklık anlaşmasında neler var diye. Eğer ortaklardan biri devre dışı bırakılırsa hiçbir şekilde o proje devam edemez. Yaptırımı var. Ancak diğer 8 ülke yeniden bir ortaklık kurmak zorunda. Bu da projenin çöktüğünün resmidir. Kimden yanasın diye sorarken Türkiye'den mi, ABD'den mi diye sormuştum.

  • Kenan08 Mayıs 2018 07:18

    Millete inandı neden çöksün parasımı yok yoksa teknolojismi

  • Mustafa öngör08 Mayıs 2018 08:25

    Gövde kismi Türkiyede üretiliyor.

  • Garip!08 Mayıs 2018 07:41

    Kenan sen kimden yanasın? Bilgi: Türkiye, F-35 projesinin 9 ortağından biri...