E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD tarihinin en büyük vergi kaçırma davası---

ABD tarihinin en büyük vergi kaçırma davası

ABD tarihinin en büyük vergi kaçırma davası
16 Ekim 2020 - 18:12 borsagundem.com

Amerika Birleşik Devletleri ünlü milyarder Robert Brockman’ın 2 milyar dolarlık varlığı paravan şirketler vasıtasıyla gizleyerek ülkenin en büyük vergi kaçakçılığını gerçekleştirmesini konuşuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Adalet Bakanlığı, Houstonlı yazılım milyarderi Robert Brockman’ı kayıtlardan 2 milyar dolar sakladığı iddiasıyla vergi kaçırmakla suçladı. Savcılar suçlamaların bir Amerikan vatandaşına karşı açılan en büyük dava olduğunu belirtiyor. Financial Times’ın haberine göre ABD Adalet Bakanlığı’nın Perşembe günü yaptığı açıklamada, Vista Equity Partners'ın kurucusu Robert Smith'in de kovuşturma dışı bir anlaşma kapsamında 15 yıl içinde offshore gelirlerini gizlediği gerekçesiyle 140 milyon dolar ödeyeceği doğrulandı.

ABD Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (IRS) Ceza Vergi Dairesi Baş Yöneticisi Jim Lee, suçlamalara göre iki sanığın davranışlarının yüzsüzlük, kasıtlılık ve açgözlülük içerdiğini belirtti. Aynı zamanda IRS’in Cezai Soruşturma Birimi’ne liderlik yapan Lee “Bu iddialar her Amerikalı vergi mükellefinin midesini bulandırmalıdır” ifadelerinde bulundu.

İddianameye göre, 79 yaşındaki Brockman 2000 yılında Smith’in kurduğu Vista fonunun ilk yatırımcısıydı. Fona yaklaşık 300 milyon dolarlık sermaye sağlayan Brockman özel semaye şirketinin kurulmasına yardımcı oldu.

Huostonlı milyarder 2004 yılında yatırımlarını 1 milyar dolara kadar yükseltti ve Vista fonlarına yatırım yapmaya devam etti. Savcılar, Brockman'ın vergi kaçırma komplosundaki amacının Vista yatırımlarından elde ettiği geliri gizlemek olduğunu iddia ediyor.

Brockman bu kuruluşları yönlendirmek için kendi şifreli e-posta sistemini kurmakla suçlanıyor. İddianameye göre, sanıklar IRS'den "ev" olarak bahsederken, aralarında "RedFish", "King" ve "Snapper" kelimelerinin de bulunduğu bir dizi kod kelime kullanıyor.

Mahkeme belgeleri Smith’İn adını kullanmasa da bunun yerine Vista’nın kurucusu olarak iki kişiye atıfta bulunuyor. Suçlamalar, Brockman tarafından Smith’e "Steelhead" kod adının verildiğini iddia ediliyor, ancak iddia edilen planda daha geniş bir rol oynayıp oynamadığı ayrıntılı olarak açıklanmadı.

Suçlamalar arasında Brockman'ın vergi kaçırma teşebbüsünde kanıtlarını yok etmeye ve değiştirmeye çalıştığı iddiaları da vardı. Savcılar, 2006 yılında Brockman’ın ABD Senatosu'nun vergi kaçırma konulu tarihi bir raporunu okuduğunu ve izlerini gizlemek için buna göre adım atmaya başladığını iddia etti.

İddialara göre Brockman 2007 yılında şifreli e-posta sistemi aracılığıyla “Kayıt Silici” adlı bir yazılımı satın almayı paravan kuruluşlarından birine emretti ve ertesi yıl aynı kişiye ikna edici eski tarihli belgeler oluşturma emrini verdi.

Brockman’ın söz konusu emirde şifreli olarak, “Tüm fotokopi makinelerinin lazer yazıcıların kağıtları üretimine göre ve aynı zamanda üretim ay ve yılına göre kodlanır. Bu nedenle ben her zaman üzerinde tarih olan antetli kağıdı daha sonraki potansiyel kullanımlar için kenara ayırırım” ifadelerine yer verdiği görülüyor.

Bir otomotiv yazılım şirketi olan Reynolds ve Reynolds'ı işleten Brockman, bu yönde kısıtlamalar olmasına rağmen şirket tahvillerini gizlice satın almak için offshore varlıklar ağını kullanarak şirketteki borç sahiplerini dolandırmakla da suçlanıyor. İddianameye göre, Brockman şirketin sağlığı hakkında içeriden bilgi sahibi olmasına karşın ticaret yapmayı sürdürmüş.

Brockman’ın avukatı Kathryn Keneally konuya ilişkin, “Bay Brockman suçsuz olduğunu belirtti ve biz bu suçlamalara karşı onu savunmak için sabırsızlanıyoruz” ifadelerinde bulundu.

Robert Smith tanık koruma programında

ABD’nin en zengin siyahi Amerikalısı olarak bilinen Robert Smith 2019 yılında siyahiler için tarihi öneme sahip Atlanta Morehouse Collage’ın mezunlar sınıfının borçlarını ödemeyi kabul ederek büyük takdir toplamış ve Donald Trump hükümetiyle yakın ilişki içerisinde bulunmuştu.

57 yaşındaki Smith, ABD Adalet Bakanlığı’yla yaptığı anlaşmanın bir parçası olarak Belize ve Nevis'teki yabancı varlıkların kontrolünü gizlemek için paravan şirketleri kullandığını itiraf etti. Bu anlaşma Smith’in suçlamalardan kaçınmasına olanak sağlıyor.

Smith'in anlaşmanın bir parçası olarak kabul ettiği bir açıklamaya göre, 200 milyon dolardan fazla ortaklık geliri bildirmediklerini ve böylelikle de 43 milyon dolardan fazla federal gelir vergisinden kaçtığı belirtti.

ABD San Francisco Başsavcısı David Anderson Smith’in Kaliforniya’da bir tatil evi ve Fransız Alplerindeki kayak yerlerini satın almak için offshore hesaplarındaki vergisiz gelirleri kullandığını söyledi. ABD Başsavcısı Smith’in offshore hesaplarını yönetmek için Houstonlı bir avukatı kullandığını belirtti.

Anderson, “Smith kasıtlı olarak ve bilerek yasaları ihlal etmesine rağmen sorumluluk aldı ve tam ve doğru bir işbirliği sağlamayı kabul etti” ifadelerinde bulundu.

İlgili belgelere göre Smith 2014 yılında IRS’in gönüllü tanık koruma programına başvurmuş ancak uzlaşma teklifi reddedilmişti.

Belgelerde Smith’in İsviçre Bankası’nın ABD ile ilgili tüm hesaplarını ABD hükümetine ifşa etmesini gerektiren bir kurumsal tanık koruma programına katılmayı bildirmesinin üzerine IRS’le yakınlaştığını belirtiliyor.

Anlaşmada beş yıl boyunca suçlamalardan muaf tutulması karşılığında 139 milyon dolarlık vergi cezası ödemesi ve 182 milyon dolarlık koruyucu geri ödeme talebinin terk edilmesi yer alıyor. Ayrıca Smith’in de davada ABD hükümetiyle işbirliği içerisinde olması gerekiyor.

Adalet Bakanlığı' ndan yapılan açıklamada, koruyucu geri ödeme taleplerinin kısmen Smith' in 2018 ve 2019' da yaptığı bağışların iadesi için IRS' ye yaptığı başvurulardan kaynaklanıyor.

Başsavcı Anderson Smith’in kamuoyunda açıkladığı yüksek miktarlardaki bağışların Trump yönetimiyle olan bağlarını sıkılaştırması sayesinde suçlamalardan kurtulduğu şeklindeki iddiaları inkar etti.

Smith’in sözcüsü ve Vista konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Trump’ın notlarına erişen yatırımcılar borsalara yön veriyor

 

Mobius'tan ABD'de seçim sonrası dramatik düşüş öngörüsü

 

Biden başkanlığa yaklaştıkça temiz enerji yatırımları kazanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ekoborsa16 Ekim 2020 21:44

    Uygar, demokrat, insan haklarına saygılı, hukuk devleti olan batıda böyle kirli işler olur mu hiç(!)... Batıda her şey tıkır tıkır işler... Borsa gündem uydurmuştur bu haberi... Batı süper bir yer.... Orda yolsuzluk filan olmaz. Kandırmayın bizi...