E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD, Moskova Büyükelçiliği'ni kapatabilir---

ABD, Moskova Büyükelçiliği'ni kapatabilir

ABD, Moskova Büyükelçiliği'ni kapatabilir
28 Ekim 2021 - 10:53 borsagundem.com

ABD'li bir yetkili, dün (Çarşamba) Moskova'daki ABD büyükelçiliğinin, diplomatlar için vize sayısını artırma konusunda Rusya ile bir çözüm bulamaması durumunda, gelecek yıl çalışmalarının çoğunu durdurabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre, bu ayın başlarında ABD, Moskova'da vize vermeyi durdurarak Rusları Polonya'nın başkenti Varşova'daki Amerikan büyükelçiliğine gitmek zorunda bıraktı.

Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Yakın zamanda ilerleme kaydetmemiz gerekir. Bunu bir sonraki ay değil, gelecek yıl boyunca ele alacaklarını çünkü büyükelçilikte sadece idareten birileri dururken bir şeyler yapmamız çok zor” ifadelerini kullandı. Yetkili, “büyükelçiliği açık tutmak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını" sözlerine eklerken büyükelçiliğin diplomatik mesaj göndermek gibi diğer işlerinin, kadrosunu artırmadan daha zor hale geleceği konusunda da uyarıda bulundu.

Söz konusu yetkili, ABD Büyükelçiliği'nin genel merkezin kapılarını açıp kapatmak, telefon iletişiminin güvenliğini sağlamak ve asansörleri çalıştırmak gibi temel görevleri yerine getirmek için çalışanlara ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre, 1 Ağustos'ta Rusya, topraklarında faaliyet gösteren büyükelçiliklerin Rusları veya üçüncü ülke vatandaşlarını çalıştırmasına engel oldu ve ABD'yi, Rus topraklarındaki çeşitli görevlerde bulunan iki yüzden fazla Rus'u işten çıkarmaya zorladı.

ABD, Moskova'nın, yerel çalışanları kendilerine çalışma izni verilen Amerikan diplomatları arasında saymasından dolayı zor durumda. Rusya'da aynı sorundan dolayı şikayet etmektedir.

2017'de bin 200'e ulaşan Moskova'daki ABD büyükelçiliğinde çalışan Amerikalı sayısı, bugün yaklaşık 120 iken, Rusya'nın New York’ta yer alan BM’deki çalışanları hariç, ülkelerinin ABD'deki büyükelçiliğinde 230 Rus çalışmaktadır.

ABD'li yetkili, "Rusya’ nın ABD'deki varlığının, kendilerinin Rusya'daki varlığından çok daha büyük" olduğunu ifade etti.

ABD ve Rusya arasındaki ilişkiler, ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Başkanı Vladimir Putin'in Cenevre'deki zirveleri sırasında daha istikrarlı bir ilişki kurmaya yönelik vaatlerine rağmen, Washington'un Moskova'yı elektronik hackleme ve seçim müdahalesinin arkasında yer almakla suçlaması da dahil olmak üzere birçok cephede gergin şekilde devam etmektedir.

Türkiye ile ABD'den F-35 görüşmelerine devam kararı

 

ABD ve Türkiye arasında kritik temas: Gündem, Erdoğan ve Biden

 

ABD'de 20 yıl sonra bir ilk: Sigara satışları arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU28 Ekim 2021 11:39

    Keşke ülkemizdeki tüm elçiliklerini ve hava sahamızda abd ye kapatılsa iyi olur.ülkemizdeki tüm pislikleri ve tüm şehitlerimizi yapan bunlar değil mi.