E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD katile silah taşıyor!---

ABD katile silah taşıyor!

ABD katile silah taşıyor!
16 Şubat 2021 - 08:58 borsagundem.com

ABD askeri konvoyu Suriye’deki PKK/PYD bölgesine silah taşırken görüntülendi. Suriye resmi haber ajansı da iki Amerikan askeri helikopterinin El Şeddadi üssüne inip 25 civarında ABD askeri aldığını ve Irak sınırına doğru yöneldiğini kaydetti.

ABD’de yeni yönetimin göreve başlamasının ardından Türkiye ile dışişleri bakanları seviyesinde ilk görüşme dün gerçekleşti. Görüşmede ABD tarafı, Gara’daki olaydan PKK’nın sorumlu olduğunu vurguladı, taziyelerini iletti.

Irak’ın kuzeyinde 13 silahsız Türk vatandaşının PKK terör örgütünce şehit edilmesine ilişkin ABD Dışişlerinin yaptığı, “Türk vatandaşlarının terör örgütü PKK’nın elinde öldüğü haberleri doğruysa” şeklindeki şartlı açıklamaya Ankara’nın sert tepki göstermesi sonrası, Washington yönetimi geri adım attı.

ABD’nin açıklamasına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sert ifadelerle tepki göstermesi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Sözde terörle mücadele ettiğini söyleyen ülkeler PKK’nın bu katliamına karşı ya sessizler ya da ‘eğer’ ve ‘ama’larla geçiştirmeye çalışıyorlar” diye eleştiride bulunması ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfiled’in Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak, Türkiye’nin tepkisini diplomatik yoldan da en sert şekilde göstermesi üzerine, ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Antony Blinken, hem 13 vatandaş için taziyelerini iletti, hem de olaydan PKK’yı sorumlu tuttu.

ÇAVUŞOĞLU-BLINKEN GÖRÜŞMESİ

Blinken bu tutumunu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile göreve gelmesinin ardından gerçekleştirdiği ilk telefon görüşmesinde ortaya koydu. İki bakanın dün akşamki görüşmesinde, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, terör örgütü PKK’nın Gara’da rehin tuttuğu 13 Türk vatandaşını katletmesine ilişkin açıklamasının neden olduğu kriz konuşuldu.

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price görüşmeye ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, iki bakanın Türkiye ile ABD’nin ikili ilişkilerini ve başta terörle mücadele olmak üzere ortak menfaatlerini ele aldıklarını kaydetti. Price, “İki taraf Suriye’deki savaşın siyasi çözümü için destek ve iş birliklerini arttırma vaadinde bulundu. Bakan, Kuzey Irak’ta Türk rehinelerin ölümü üzerine taziyelerini iletti ve PKK’nın bundan sorumlu olduğuna dair görüşümüzü yineledi” dedi. Blinken’ın ayrıca, Türkiye’nin Rusya ile yaptığı S-400 anlaşmasından vazgeçmesi çağrısında bulunduğunu da belirten Price, Bakanın Türkiye ve Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelere ise desteğini vurguladığını kaydetti.

ANKARA DOĞRULADI

Güvenilir kaynaklar Hürriyet’e yaptıkları açıklamada, telefon görüşmesinde Blinken’ın taziyelerini ilettiğini ve PKK’nın bu olaydan sorumlu olduğunu ifade ettiğini doğruladılar. Edinilen bilgiye göre, görüşmede Çavuşoğlu ise, son dönemde ABD tarafından yapılan açıklamalardan duyulan rahatsızlığı dile getirdi. Çavuşoğlu ayrıca, yeni görevi nedeniyle Blinken’ı tebrik etti. İki bakan, Türkiye ile ABD’deki yeni yönetimin karşılıklı saygıya dayanan açık ve samimi bir diyalog geliştirmesinde mutabık kaldı. İkili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alındığı görüşmede, FETÖ, PKK/PYD, terörizmle mücadele, S-400 Suriye ve Doğu Akdeniz konularının da görüşüldüğü öğrenildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • metin17 Şubat 2021 09:29

    Abd ile ilişkilerde en iyi ülkeleri  kuzey kore ve İran olarak görüyorum.Bu ülkenin eksenleri ve kırmızı çizgileri gayet açık belli adamlar dik duruyor ve kazanıyorlar.En son İran yaptırımları kaldırmazlarsa abd ye postayı koyacak.Türkiye hala incirlik üğssünün kullanımına izin verirse , hala müttefiğiz , hala nato ülkesiyiz vs. bunlara inanırsa izin verirse çok yanılır çokkkkkk.Türkiye bulunduğu coğrafyaya göre müttefiklerini aramalı , okyonus ötesinden bize dostluk fayda asla gelmez.Hangi ülke ile sınır komşularıyız hangi ülke ile turizm , ticaret konularında daha yakınız bunları değerlendirmek lazım.Burnumuzun ucunu görmüyoruz gerçek dost olabilecek ülkeleri görelim artık.Eğer süper güç ülkeler , zengin ülkeler vs bunlardan korkarak yaşamaktansa gebermek daha iyidir.Önderimiz Atatürk korkmamıştır.Türkiye korkak yumuşak dış politika izlememelidir yoksa pyd pkk gibi terör örgütlerini besleyenler çok olur çok.

  • TARKUT TARKAN16 Şubat 2021 11:57

    bu ülkenin gelecekte iktidar adayı bile tam düşmanlarımızın istediği gibi hareket eder ise bu ülke daha çok acılar çekecektir.bugün chp iktidara geldiğimde su sanayi ürünlerini yapacağı diye projeleri olması gerekir iken tuturmuş milletvekillerinin eskiden oldiuğu gibi partiler arasında transfer yapma hükümeti kitleme kısacası ömür boyu milletvekili kıyaklığını sağlayan siteme geri dönmelerinin hesabından başka hiç bir planlarını malesef göredik.

  • ZELİHA KARAKAŞLI16 Şubat 2021 11:32

    benim tahminim abd ve nato ile ilişkileri bitirip rusla ile birleşebileceğiz gibi.

  • Devriye mucidimiz bilir16 Şubat 2021 11:28

    Devriye atıyordu Türkiye-ABD pyd için.. Ne oldu devriyeler bitti mi.. Rusya ile de hem Suriye de hem Karabağda devriye atılıyor şimdi.. Bu devriyeler ne işe yarıyorsa ben bilmem tabii..

  • Bir yorum16 Şubat 2021 12:07

    Bilmediğin anlamadığın konulara yorum yapma o zaman! 

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU16 Şubat 2021 10:19

    Ülekimizdeki tarih boyunca tüm pislikleri yapan ve tüm şehitlerimizi yapan abd dir.

  • Türkoğlutürk16 Şubat 2021 09:56

    ABD nın türk düşmanı olduğunu anlamayan tek grup takunyalılar.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU16 Şubat 2021 11:31

    sen chp iyi parti ve hdp lisin galiba.

  • mantık16 Şubat 2021 10:45

    Sen  her şeyi kıçından mı anlıyorsun?  Mal mısın hödük müsün? Amerika ve İsrail karşısında sus pus olan  kemal in derdi sadece Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti  dir Bu yüzden feto ve  hdp ile açık işbirliği içindedir.  Mal oğlan aklınca  yeni kahpelikler peşindesin. 

  • Yorum16 Şubat 2021 09:11

    Suriyeyi abd ye dar etmeliyiz en kısa zamanda oraya girip tüm abd silahlarını toplamalıyız silahı tutanıda ne büyük hata yatıgını hafızasında çıkmayacak şekilde anlatmalıyız önümüze çıkanıda düm düz yapmalıyız