E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisinde Walmart şoku---

ABD ekonomisinde Walmart şoku

ABD ekonomisinde Walmart şoku
26 Temmuz 2022 - 14:08 borsagundem.com

Perakende devi Walmart’ın düşük kâr uyarısı ABD ekonomisinin gündeminde. Uzmanlar ABD tüketicileriyle birlikte perakende satış firmalarının da enflasyonun etkisini hissettiğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Walmart’ın geçtiğimiz gün 10 hafta içerisinde ikinci kez kâr uyarısında bulunması ABD borsalarını sarstı. Perakende devi dünyanın en büyük ekonomisinde enflasyonun rekor seviyeye yükselmesinin ardından fiyat hassasiyeti olan tüketicilerin baskı altında hissettiğini açıkladı. Açıklamanın ardından vadeli piyasalarda Walmart hisseleri %10’a yakın düştü.

Walmart CEO’su Doug McMillon kâr uyarısında, “Yükselen seviyelerdeki gıda ve benzin enflasyonu tüketicilerin harcama alışkanlıklarını etkiliyor” ifadelerine yer verdi. CEO şirketin ev aletleri ve mobilyalar gibi dayanıklı tüketici malları kategorilerinde envanter temizleme konusunda "iyi ilerleme" kaydettiğini, ancak ABD mağazalarındaki kıyafetlerdeki fiyatları artırmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Pazartesi günü borsa kapanışı sonrasında yapılan açıklama şirketin çeyrek bilançosunu rapor etmesinden sadece üç hafta önce yapıldı. Walmart, fazla envanteri temizlemek için malları iskonto ettiği gerekçesiyle faaliyet gelirinin çeyrek bazında yüzde 13 ila 14 oranında düşeceği ve tüm yıl boyunca yüzde 11 ila 13 oranında düşeceği konusunda uyardı.

Perakende devi mayıs ayındaki son bilanço duyurusunda, faaliyet gelirinin ikinci çeyrekte "hafifçe yükseleceğini" ve tüm yıl boyunca sadece yüzde 1 oranında düşeceğini belirtmişti. Bu açıklamanın ardından Target, Costco, Home Depot gibi diğer perakende şirketlerinde satış dalgası oluşmuş Amazon hisseleri ise %4 oranında düşmüştü.

Walmart hisseleri mayıs ayında şirketin beklentilerini düşürmesinin ardından 1987’den bu yana en geniş çaplı günlük düşüşünü gerçekleştirmişti.

Financial Times’ın haberine göre yatırımcılar, perakendecilerin satılmayan ürünleri iskonto etmek zorunda kalacaklarından giderek daha fazla endişe duyuyorlar. Artan fiyatlar ve harcamaların reel tüketim mallarından hizmet sektörüne kayması, perakende şirketlerin tedarik zinciri aksaklıklarından kaçınmak için yılbaşı ürünlerini erken stoklama talepleriyle çakışıyor.

EY-Parthenon Baş Ekonomisti Greg Daco harcamaların perakendeden hizmet sektörüne kayması konusunda, “Bu rotasyonu perakende sektöründen uzaklaşan harcamalarda görüyoruz ve tüketicilerin yüksek enflasyon ve yükselen faiz oranları nedeniyle zor durumda kaldığını, bu sebeple harcamalarını yavaşlattığını görüyoruz” açıklamasında bulundu.

ING’nin Uluslararası Baş Ekonomisti James Knightley ise, “Bu tür baskılar karşısında talebin zayıflaması, perakendecileri satılmamış stokları boşaltmaya ve daha düşük kâr marjlarını kabul etmeye zorlayabilir. Bu tablo işletmeler için iyi bir haber olmasa da enflasyonu umutsuzca yüzde 2'lik hedefine doğru geri döndürmeye çalışan ABD Merkez Bankası’na (FED) yardımcı olabilir” ifadelerine yer verdi.

Walmart, ABD mağazalarındaki satışlarının daha önce beklenenden daha yüksek olacağını, satışların ikinci çeyrekte yakıt hariç yüzde 6 artacağını açıkladı. Ancak perakende devi bu satışların enflasyonun çift haneli rakamlarda ulaştığı ve şirketin daha düşük kâr marjlarına sahip olduğu gıda alanında yapılan harcamaları yoğunluklu olarak yansıtacağını söyledi.

ABD perakende devlerinin finansal göstergeleri yükselen enflasyonun reel ekonomiye yansıması açısından önemli bir işaret niteliği taşıyor. ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziran ayında yıllık bazda yüzde 9,1 yükselerek Kasım 1981'den bu yana kaydedilen en hızlı artışı göstermişti.

Walmart kar beklentisini düşürdü

 

Yatırımcılar ve FED arasında faiz düellosu

 

Morgan Stanley’den boğalara uyarı: Borsalardaki toparlanma sahte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )26 Temmuz 2022 23:27

    Ev satışları düşerse, walmart cirolarıda düşer...  Bu bi denklerm.. ev satışları düştü ve gerçek manada walmart da ciro bazlı düştü... Kargo firması cirolarıda düştü.. Be ne demek oluyor ? Ticaret reel yaşam eskisine göre daralıyor. Bazı problemler olacak, oluşacak . Bu sorunlar büyük mü  _ küçük mü ? olacak. FED şuan için ağır ve büyük görmüyor, kontrollü en az müdehaleci adımı atmak istiyor. Biden seçim arifesine yaklaşıyor, ABd halkı alışkın değil ve ağlıyor :D evde ışıkları yakmıyor noel süs lambaları ile odasını ışıklandırıyorum diye zenci kadın hüngür hüngür fakirliğine ağlıyor :D yani ABD halkı hiç alışkın olmadığı tarihi yüzde 9 artışdan rahatsız. aBD de bişeler oluyor FED o bakımdan doğal akışı bozmamak adına, 0,75 ba zpuan diyip geçecektir ki ortalık panıkleyip doğal düzen bozulmasın. Ama açıklama sonrası notlarda bir alıştırma ya 1 mi yapsak acabaa, ecaba, mecaba diyalok notlar duyabiliriz...