E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD, Çin'e meydan okudu---

ABD, Çin'e meydan okudu

ABD, Çin'e meydan okudu
26 Kasım 2013 - 23:59 borsagundem.com

Çin'in, Japonya ile arasında sorun olan Doğu Çin Denizi'ni hava savunma sahası ilan etmesinin ardından ABD, bölgede bombardıman uçaklarını uçurdu

ABD'nin iki B-52 bombardıman uçağının, Çin ile Japonya arasında tartışmaya neden olan adalar üzerinde eğitim amaçlı uçtuğu belirtildi.

Amerikan medyasına göre, Pentagon yetkilileri, Çin’in Doğu Çin Denizi'nde hava savunma sahası kurmasının ardından, ABD'nin iki B-52 uçağının, ihtilaflı adalar üzerinde uçtuğunu belirttiler. Guam’dan kalkan iki uçağın sılahsız olduğu bildirilirken, bu uçuşun eğitim amaçlı olduğu, çok önceden planlandığı ifade edildi. ABD, bölgede yaklaşık 1 saat kalan uçakların bu uçuşunun, Çin’in son açıklamalarıyla ilgili olmadığını ifade etti. Ancak Çin, bu bölgeye giren uçakların kendilerini önceden bilgilendirmesi gerektiğini belirterek, ABD'yi eleştirmişti. Pekin'e haber verilmeden yapılan uçuş sırasında bir vukuatın yaşanmadığı da belirtildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise, ABD Başkanı Barack Obama'nın Los Angeles seyahati sırasında gazetecilerin, iki B-52 uçağının bölgedeki uçuşuyla ilgili sorusunu doğrudan yanıtlamazken, Çin’in hava savunma sahasıyla ilgili hafta sonu yaptığı açıklamanın “gereksiz şekilde kışkırtıcı” olduğunu ve bölgede istikrarsızlaştırıcı etki yarattığını kaydetti. Earnest, Çin ve Japonya arasındaki farklılıkların tehditler veya kışkırtıcı ifadelerle değil, diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Steve Warren da uçuşların “Senkaku” bölgesinde olduğunu ifade etti. Warren’ın, Çin ile Japonya arasındaki tartışmaları adalar için Japonya’nın adlandırdığı ismi kullanması dikkati çekti.

Doğu Çin Denizi'nde iki ülke arasında soruna neden olan adalar Çin'de "Diaoyü", Japonya'da ise "Senkaku" olarak biliniyor. Adalar üzerinde Çin ve Japonya ile Tayvan da hak iddia ediyor. Gerginlik Japonya'nın geçen yıl eylülde adalardan bazılarını "kamulaştırma" kararı almasının ardından artmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Klgyozede27 Kasım 2013 09:24

    3. dünya savaşımı olacak armageddon mu bilmem ama küçük yatırımcı hakkı yiyen kiler grubu yine napar eder tüm yükü küçük yatırımcıya yıkar. ne diyeyim Allah sorsun

  • orhan tezman27 Kasım 2013 02:04

    Yorumcu Borsacı'nın yorumuna tamamen katılıyorum. Zaten döviz savaşlarının tam ortasındayız. Gerçekçi olursak, bu borçlar ne çalışarak ne de renkli kağıtlar imal ederek azalır. Belki, toptan mızıkmaya gidiş epey zaman alacak, arada kısa süreli anlaşmalar ve diklenmeler olacak.

  • Borsacı27 Kasım 2013 00:08

    3. dünya savaşını çıkarmak için yoklama mı yapıyorlar. Bence mevcut devletler borcun üzerine yatmak için suni bir kriz yaratıp sonrasında hiper enflasyon ile eski borçları temizleyecekler. Doların, euronun ve japon yeninin bir karşılığı yok.