E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında kontrol kimde?---

ABD borsalarında kontrol kimde?

ABD borsalarında kontrol kimde?
22 Ağustos 2023 - 12:17 borsagundem.com

ABD borsalarındaki rallinin yakıtı tükendi. Ancak hisse senedi piyasalarındaki bu zayıflık, kontrolün ayıların elinde olduğu anlamına gelmiyor olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki düşüş yatırımcıları ürkütüyor. Yapay zeka rallisinin hızını kesmesi, düzeltmenin ne kadar derinleşebileceği noktasında yatırımcıları tetikte olmaya itiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsada son haftalarda görülen zayıflığın, bir düzeltme mi yoksa düşüş yanlılarının kontrolü eline almasından mı kaynaklandığı merak ediliyor.

Boğa piyasası henüz ölmedi

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, boğa piyasasının son aşamasında, normalde en iyi performansı gösteren sektörlerinin çoğunun geride kaldığı görülüyor. Bu da, ABD hisse senetlerinde boğa piyasasının ölümünün abartıldığını düşündürüyor.

Bu iyimser değerlendirme, ABD piyasalarındaki sektörlerin son dönemdeki getirileri ile boğa piyasalarında sıklıkla yaşadıkları düzenli döngünün karşılaştırmasına dayanıyor. Çünkü bazı sektörler ve hisse senetleri tipik olarak boğa piyasasının başlangıcında özellikle iyi performans gösterirken, diğerleri boğa piyasaları sona ererken parlıyor.

Son zamanlardaki piyasa hareketleri, boğa piyasasının son dönemlerindeki göreceli güç yapısının tipik modeline uymuyor. Normalde boğa piyasalarının sonunda en iyi performansı sergileyen sektörlerin çoğu, sonunda en kötü performansı sergileyen sektörler kadar geride kalan sektörler oluyor. Ancak mevcut durumun bundan farklı olduğu görülüyor.

Sektörel bazda uyumsuzluk

S&P 500’de yer alan 11 sektörün geçmiş boğa piyasalarının son 3 aylık dönemindeki getirilerine bakıldığında, bu uyumsuzluk daha net görülüyor. Ned Davis Research'ün 1974'ten bu yana tüm boğa piyasalarının son üç ayındaki ortalama getiri sıralaması, boğa piyasalarının son döneminde en iyi ve en kötü performans gösteren sektörlerin, bugünkü durumdan oldukça farklı olduğunu ortaya koyuyor.

Boğa piyasalarının sonunda genellikle en kötü performansı sergileyen üç sektörden ikisinin, yani 'enerji ve iletişim hizmetleri'nin, son zamanlarda en iyi performans gösteren sektörler arasında yer aldığı görülüyor. Öte yandan, boğa piyasalarının sonunda normalde en iyi performansı gösteren üç sektörden ikisi olan 'tüketim ürünleri ve gayrimenkul' sektörleri, son zamanlarda en kötü performans gösteren sektörler arasında başı çekiyor. Bu veriler de, bugünkü bu sıralamaların hiçbirinin boğa piyasasının sonuna ilişkin tarihsel eğilimlerle tutarlı olmadığını gösteriyor.

İstisnalar

Yine de birkaç uyarı işareti yok değil. 'Kamu hizmetleri'nin son zamanlardaki gecikmeli performansı ve 'ihtiyari tüketim sektörü'nün piyasayı aşan performansı, son aşamada olduğu varsayılan boğa piyasasıyla tutarlı seyrediyor. Bu karşı örnekleri bir bağlama oturtmak için ise 11 sektörün tümünün takip eden üç aylık getirilerinin sıralaması ile boğa piyasalarının sonu için tarihsel ortalama arasındaki korelasyon katsayısına odaklanmak gerekiyor.

Bu istatistik, teorik düzlemde maksimum 1,0'dan (iki sıralama aynı olduğunda), eksi 1,0'a (sıralamalar tamamen ters olduğunda) kadar değişiyor. Korelasyon katsayısı şu anda eksi 0,01'de bulunuyor. Bu da sektörlerin şu anda nasıl performans gösterdiği ile tipik boğa piyasasının sonu arasında istatistiksel olarak tespit edilebilir bir korelasyon olmadığı anlamına geliyor.

Sektörün göreceli güç sıralamasına ilişkin bu iyimser tahmin doğru çıksa bile borsada ciddi bir düzeltme yaşanması olasılığına hazırlıklı olmak gerekiyor. Yaşanan düzeltmenin süresi ve boyutu düşünüldüğünde, gerçekten de borsalarda daha fazla zayıflığın şaşırtıcı olmayacağı görülüyor. Bu nedenle yatırımcıların, her olasılığa karşı tetikte olması ve stratejilerini buna göre belirlemeleri gerekiyor.

Boğa piyasası henüz yolun yarısında olabilir

 

Boğa piyasasının kaderi neye bağlı?

 

Hisse senetleri yeniden ayı piyasasına girebilir

 

Borsa rallisini kaçıranlar için yeni bir fırsat

 

Rallide kayıp yüzde 10’u bulabilir

 

Rallide ivme tersine dönüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)