E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
09 Mart 2023 - 18:00 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yeni güne pozitif başladı. Yatırımcılar FED gündeminin arından yarın açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verilerine odaklandı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları perşembe gününe yükselişle başladı. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın şahin yorumlarının piyasalarda satın alınmasının ardından yatırımcılar kritik istihdam verilerine odaklandı. İstihdam rakamları FED’in bir sonraki faiz kararı için kritik önem taşıyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,45 artışla 32.945,73 puanda, S&P 500 Endeksi %0,43 artışla 4.009,18 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi %0,42 yükselişle 11.624,19 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0254 düşüşle %3,967 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre hafta ortasında FED gündeminden dolayı yara alan Wall Street yatırımcıları odaklarını cuma günü açıklanacak şubat ayı tarım dışı istihdam rakamlarına çevirdi. İstihdama dair son verilerse borsalardaki yükselişi destekledi.

Gün içerisinde açıklanan haftalık işsizlik başvurularına göre 4 Mart’ta sona eren haftada işsizlik maaşı başvuruları beklenenin üzerinde yükseldi. Hafta boyunca bir önceki haftaya kıyasla 21 bin kişi artan işsizlik başvuruları 211 bin olarak kayda geçti. Bu rakam Aralık 2022'den bu yana yakalanan en yüksek seviye. İşsizlik maaşı başvurularındaki artış bugüne kadar FED’in agresif faiz artışlarına rağmen sağlam kalabilen ABD istihdam piyasasının bir miktar zayıfladığını gösterir nitelikte.

Ekonomistler ocak ayı istihdam raporundaki patlamanın ardından cuma günkü istihdam raporunun yukarı yönlü sürpriz yapmasını bekliyor. CNBC’nin haberine göre Citi stratejistleri konuyla ilgili açıklamasında, “İyi haberlerin piyasalar için kötü haber olduğu göz önüne alındığında, bunun hisse senetlerinde daha fazla satışa neden olacağını ve büyük bir FED faiz artışı beklentilerini destekleyeceğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verildi.

Perşembe günkü piyasa hareketi, Powell'ın milletvekillerine merkez bankasının faiz oranlarını daha önce beklenenden daha yüksek artırabileceği yönündeki uyarı mesajını yinelemesinden bir gün sonra geldi. FED Başkanı mart toplantısına ilişkin herhangi bir karar alınmadığını da vurguladı.

Vadeli piyasalarda yatırımcıların FED kararı beklentilerini izleyen, CME Group'un FedWatch göstergesine göre, yatırımcılar beklenenden daha büyük bir artış için hazırlanıyorlar ve %80'den fazlası 50 baz puanlık bir faiz artışı beklentisini paylaşıyor.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin üzerinde

 

FED resesyonu görene kadar faiz artıracak

 

El-Erian: Powell krizi körükledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)