E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları karışık seyirle açıldı---

ABD borsaları karışık seyirle açıldı

ABD borsaları karışık seyirle açıldı
04 Kasım 2021 - 17:04 borsagundem.com

FED’in tapering kararlarının etkisinde kalan ABD borsaları yeni güne kararsız başladı. Ekonomik verilerdeki olumlu tablo ve FED’in faiz artırımı konusundaki sabırlı duruşu endekslerin güçlü kalmasını sağladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları FED toplantısının ardından Perşembe gününe karışık seyirle başladı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,10 düşüşle 36.122,71 puanda, S&P 500 Endeksi %0,16 artışla 4.667,92 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,26 yükselişle 15.852,89 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0500 düşüşle %1,556 seviyesinde değerleniyor.

S&P 500 Endeksi’nde altı gündür üst üste gelen yükselişte ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımı konusundaki sabırlı duruşu ve beklenenin üzerinde gelen ekonomik verilerin sağladığı olumlu yatırımcı duyarlılığı etkili oldu.

FED bu ayın sonlarında tahvil alım programını yavaşlatmaya başlayacağını (tapering) belirterek, ekonominin artık pandemi teşviklerinin gevşemesiyle başa çıkabileceğinin sinyalini verdi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, söz konusu hamle piyasalarda uzun zamandır bekleniyordu ve gelecek yıl FED’in tahvil alımları bittiğinde faiz oranlarını yükseltmede gerekenden daha agresif olacağına dair bir sinyal vermemesi yatırımcıları mutlu etti.

Sanders Morris Harris Başkanı George Ball CNBC’de konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, “FED’in tapering duyurusu küçük ölçekli ancak piyasalarda aşırı uçlara varan bir endişeyi ortaya kaldırıyor. Düşük büyüme oranına rağmen ekonomik toparlanmanın uzun bir yolu olduğu görüşünü güçlendiriyor” ifadelerine yer veri.

Ball açıklamasında, “FED’in tapering duyurusu ekonomik gücün bir işaretidir. Bu da şirketlerin bilançoları ve piyasalar için iyi haberdir” sözlerini ekledi.

S&P 500 hafta içerisinde %1,3 oranında yükseldi. Endeks yıllık getiri oranını ise %24'e getirdi. Endeksler tarih boyunca borsaların mevsimsel olarak güçlü kazançlar sağladığı bir döneme giriyor.

Ekonomik göstergeler cephesine bakıldığında ise, ABD'deki işsiz başvurularının 30 Ekim'de sona eren hafta içerisinde 269 bin olduğu görülüyor. Söz konusu rakam pandeminin başından bu yana en düşük başvuru oranını işaret ediyor. Dow Jones anketine katılan ekonomistlerin beklentileri ise 275 bin seviyesindeydi. Söz konusu iyimser tablo istihdam rakamlarında toparlanmanın güçlendiğine işaret ediyor.

Ancak yatırımcıların ve ekonomistlerin istihdamla alakalı en çok merak ettiği rakamlar yarın açıklanacak. ABD’de Ekim ayı istihdam raporunun Cuma günü yayınlanması bekleniyor. Dow Jones anketlerine göre beklentiler Ekim ayında ABD’de 450 bin istihdam sağlanacağı yönünde. Tarım dışı istihdam rakamları Eylül ayında 194 bin artarak 500 bin tahminin çok aşağısında kalmıştı.

ABD'de tarım dışı verimlilikte sert düşüş!

 

ABD'de dış ticaret açığı rekor kırdı

 

Fed sonrası atmosfer Borsa İstanbul'u zirveye taşır mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)