E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
15 Mart 2023 - 17:24 borsagundem.com

Credit Suisse hisselerindeki sert düşüşlerin etkileri Wall Street endekslerine de sıçradı. SVB krizini atlatamayan borsalar yeni bir finans şokuyla çalkalanıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları hafta ortasına sert düşüşle başladı. Düşüşlere hem ABD’de hem de küresel çapta operasyonları olan İsviçre bankası Credit Suisse hisselerinde görülen sert düşüş etkili oldu. Bankanın hisseleri Avrupa borsalarında %20’nin üzerinde düştü.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %1,76 düşüşle 31.588,38 puanda, S&P 500 Endeksi %1,66 azalışla 3.854,38 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise %1,23 düşüşle 11.287,91 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,286 düşüşle %3,404 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature Bank’in iflasının ardından piyasaların kalbi finans sektöründe atmaya başladı. İki banka da ABD Merkez Bankası’nın (FED) son 12 ayda gerçekleştirdiği faiz artırımlarını kötü yönetti ve iflas noktasına kadar geldi. Ancak çarşamba günü Credit Suisse hisselerinin tüm zamanların en düşük seviyesine gerilemesiyle gözler büyük bankalara çevriliyor.

Uluslararası haber ajanslarına göre Credit Suisse’in en büyük yatırımcısı olan Suudi Ulusal Bankası çarşamba günü yaptığı açıklamada bankaya daha fazla finansman sağlamayacağını belirtti. Söz konusu açıklama İsviçre bankasının bu hafta başında 2021 ve 2022 yılları içerisinde “finansal raporlama konusundaki iç denetimlerde bazı önemli zayıflıklar” tespit ettiğini açıklamasını takip etti.

Credit Suisse hisselerindeki çöküş Avrupa’daki bankacılık sektörü hisselerini aşağı çekerken ABD’nin büyük bankalarına olan yatırımcı iştahı da azaldı. Citigroup ve Wells Fargo hisseleri sırasıyla %5 ve %4 düştü. Goldman Sach ve Bank of America hisseleri de sırasıyla %4 ve %3 değer kaybetti.

SPDR’nin finans sektörü fonu %2,7’lik düşüşle güne başladı. SPDR S&P Yerel Bankalar ETF’si ise %4,7 geriledi. Yerel bankalar First Republic Bank ve PacWest Bancorp hisseleri güne %10’un üzerindeki düşüşlerle başladı.

CNBC’nin haberine göre Bleakley Financial Group’un Baş Yatırım Sorumlusu Peter Boockvar finans sektörü üzerindeki baskının geniş çapta arttığını, bankalardaki başarısızlıkların sektöre yönelik yatırımcı zihniyetini değiştirdiğini söyledi.

Boockvar, bankaların kredi vermeye odaklanmak yerine bilançoları sıkılaştırmaya yöneleceğini kredi sağlama imkanlarını kısıtlama ihtimallerinin arttığını söyledi. Borsa uzmanı birçok bankanın FED’in faiz artışlarının başlamasından bu yana uzun vadeli ve değeri düşen tahvilleri satmış olabileceğini de sözlerine ekledi. Boockvar’a göre yatırımcıların bankaların sermaye artırmayı düşünmesi ihtimalini değerlendirmesi gerekiyor.

Credit Suisse'te yüzde 30 değer kaybı

 

New York Fed imalat endeksi beklentiyi karşılayamadı

 

ABD'de perakende satışlar beklentilerin üzerinde düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)