E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
10 Mart 2023 - 18:16 borsagundem.com

Wall Street endekslerinin SVB şokunu cuma gününde de atlatamadı. Teknoloji bankası SVB’nin hisselerindeki çöküş bugün de devam etti. New York Borsası genelinde finans hisseleri satış dalgası sürüyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları haftanın son işlem gününe düşüşle başladı. Silicon Valley Bank’in (SVB) mali sıkıntıya girmesinin ardından yatırımcıların finans hisselerinden çekilme süreci devam ediyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,29 düşüşle 32.161,21 puanda, S&P 500 Endeksi %0,68 azalışla 3.891,48 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise %1,14 düşüşle 11.209,42 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,1557 düşüşle %3,755 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz gün Wall Street borsalarına bomba gibi düşen teknoloji bankası SVB hisselerindeki çöküş bugün de devam ediyor. Bankanın tahvil satışlarından kaynaklanan kayıpları dengelemek amacıyla 2 milyar dolardan fazla sermaye toplama planlarını açıklamasının ardından hisseler yeni günde de %63 düştü. Açılışın ardından SVB hisselerinin işlemleri durduruldu.

CNBC'nin haberine göre bankanın sermaye artırma girişimlerinin başarısız olmasının ardından satış için görüşmelerde bulunduğunu bildirdi.

Bankacılık devleri Bank of America, Wells Fargo ve Goldman Sachs’ın hisselerinde de açılış itibariyle sırasıyla %4,5, %2,6 ve %4 değer kaybı görüldü.

Wall Street endeksleri perşembe gününde de sert kayıplara maruz kalmıştı. SVB hisselerindeki düşüşün ardından yatırımcıların odağı finans hisselerine kaydı. En önemli endişe kaynağı ise büyük kredi kayıplarının yaklaşmakta olduğu düşüncesi. Yükselen faiz oranlarının bankalarda kredi kayıplarına yol açacağı endişelerinin yanı sıra bankaların pandemi döneminde satın aldığı düşük getirili devlet tahvillerin gizli zarara neden olduğu fikri de satış dalgasını destekliyor.

Dow Jones endeksi, perşembe günü üst üste üçüncü negatif seansında 544 puan düştü. Dow Jones Endeksi hafta içinde %3,4 geriledi ve Eylül 2022'den bu yana en kötü haftasını geçirdi. S&P 500 endeksi bu hafta %3,2 düşüş gösterdi.

Piyasaların SVB gündemi öncesinde merakla beklediği şubat ayı istihdam verileri de ABD ekonomisine 311 bin yeni istihdam eklendiğini gösterdi. Yatırımcılarsa beklenenden daha düşük olan çalışan ücret artışlarına odaklandı. Söz konusu rakamlar ABD Merkez Bankası’nın faiz artışlarında agresif olma planını yeniden gözden geçirmesine sebep olabilir.

Ortalama saatlik kazançlar şubat ayında %0,24 arttı. Dow Jones anketlerine göre ekonomistler bu artışın %0,4 civarında olmasını bekliyordu. Ücretler %4,8’lik tahminlere kıyaslar yıllık bazda %4,6 yükseldi. İşsizlik oranı da %3,4'ten %3,6'ya yükseldi ve güçlü aylık istihdam sayısına rağmen işgücü piyasasının yavaşladığı argümanına güven kattı.

Raporun ardından 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri 14 baz puandan fazla düştü. Tahvil getirilerindeki yükseliş geçtiğimiz dönemde hisse senetleri için en önemli baskı unsurlarından biriydi.

Wall Street bankalarındaki krizin perde arkası

 

Nakit sıkıntısı yatırımcıları piyasadan kaçırıyor

 

ABD'de tarım dışı istihdam beklentiyi aştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)