E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street bankalarındaki krizin perde arkası---

Wall Street bankalarındaki krizin perde arkası

Wall Street bankalarındaki krizin perde arkası
10 Mart 2023 - 15:22 borsagundem.com

ABD banka hisseleri geçtiğimiz gün pandemi başından bu yana en kötü performansını gösterdi. Financial Times’ın haberinde bu ani gelişmenin tüm ayrıntılarına yer verildi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin varlıklarına göre en büyük dört bankası perşembe günü piyasa değerlerinden 52,4 milyar dolar sildi. Bankaların tahvil portföylerinin değeri konusundaki endişeler küresel finans hisselerinde sert bir satış dalgasına yol açtı.

Financial Times’ın haberine göre Wall Street devleri JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup ve Wells Fargo hisselerinde görülen düşüşler teknoloji odaklı bir banka olan Silicon Valley Bank’in (SVB) mali açıdan zor duruma düşmesinden kaynaklandı.

SVB çarşamba günü geç saatlerde 21 milyar dolar değerinde menkul kıymet portföyünü satışa çıkardı. Banka satışın ardından 1,8 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı. Açıklamayı takiben bankanın müşterileri bankadaki mevduatlarını boşaltmaya başladı. Kayıplar, bankanın sermaye pozisyonunu desteklemek için hisse satmasına neden oldu.

SVB menkul kıymetlerinin satışlardan kaynaklanan sert kayıplar, yatırımcıların dikkatini ABD bankalarının elinde tuttuğu devasa tahvil portföylerinde saklanan risklere kaydırdı. ABD bankalarının büyük çoğunluğu korona virüs pandemisi sırasında ABD Hazinesi tahvilleri gibi uzun vadeli menkul kıymetlere mevduat akışı yapmıştı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışları bankaların tahvil portföylerini de etkiledi. Bankaların ellerinde tuttuğu tahvillerin değeri faizlerin hızlı bir şekilde yükselmesinin ardından geçen yılki fiyatına göre keskin bir şekilde düştü.

KBW Bankalar Endeksi geçtiğimiz gün %7 düştü. Bu Haziran 2020’den bu yana görülen en sert düşüşü işaret ediyor. Söz konusu tarihte yatırımcılar, Kovid-19 salgınının ilk aylarında finansal kriz korkusu nedeniyle banka hisselerini terk etmişti.

Zengin müşteriler için bir banka olan ve KBW endeksine de dahil olan San Francisco merkezli First Republic Bank’in hisseleri yüzde 16'dan fazla düştü.

Wells Fargo Analisti Mike Mayo, SVB'nin Nasdaq'taki hisse kodu olan ‘SIVB’ye atıfta bulunarak, satış dalgasını bankacılık sektörünün "SIVB Anı" olarak nitelendirdi. Mayo teknoloji odaklı bankadaki zayıflığın sektör çapında bir sorunun göstergesi olmadığını, ancak yine de yatırımcı duyarlılığını etkilediğini söyledi.

Perşembe günkü satış dalgası, ABD’nin bankacılık düzenleyicisi kurumlarından biri olan Federal Mevduat Sigortası Kurumu'ndan gelen verileri de takip etti. Kurumun raporunda ABD'li bankaların menkul kıymet portföylerinde toplamda yaklaşık 620 milyar dolarlık kaydedilmemiş zarara olduğu belirtiliyordu.

Söz konusu rakam sektörün 2022 sonunda kaydettiği 2,2 trilyon dolarlık toplam özkaynağından çok daha az. Geçtiğimiz yıl bankaların kaydettiği toplam kayıpsa 31 milyar dolardı.

Bununla birlikte tahvil yatırımlarından dolayı kaydedilen kayıplar mevduatlardaki düşüşlerle aynı zamana denk geldi. Zira tasarruf sahipleri FED’in faiz oranlarını yükseltmeye devam ettiği bir ortamda daha yüksek faizli sabit getiri fırsatları arıyor.

Bankalar için en kötü senaryo, mevduat çekme işlemlerini karşılamak için menkul kıymetlerinin bir kısmını zarara satarak SVB'yi takip etmek zorunda kalmalarıdır.

Küresel danışmanlık şirketi Whalen’ın Yönetim Kurulu Başkanı Christopher Whalen, SVB'nin hamlesinin ardından yatırımcıların dikkatinin tahvil portföylerine ve kaydedilmemiş kayıplar konusuna odakladığını söyledi.

Whalen, “Büyük hazine tahvil senetlerine sahip bankalar en çok sorun yaşıyor. Uyudular. Kimse enflasyonun devam etmesini beklemiyordu. Oranlar bugün yükselmiyor. Ama yükselmek zorunda da değil. Tek olması gereken şey faizlerin bulunduğu yerde kalması; bankalar da büyük kayıpları tanımak zorunda kalacaklar. Herkes bu kayıpları izliyor ve piyasada satın alıyor" dedi.

ABD’de finans hisselerini çökerten bankacılık krizi

 

Borsa rallisi desteği neden kaybetti

 

Yatırımcılar ABD banka hisselerinden kaçıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)