E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAB ve NATO'dan ortak açıklama ---

AB ve NATO'dan ortak açıklama

AB ve NATO'dan ortak açıklama
24 Şubat 2022 - 17:26 borsagundem.com

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen yaptıkları basın toplantısında, Avrupa Birliği olarak birlik içinde olduklarını ve Rusya'dan hesap soracaklarını belirttiler.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Rusya-Ukrayna sınırında yaşanan son gelişmeler sonrası kameralar karşısına geçti. Avrupa Birliği ve NATO'dan yapılan ortak açıklamada, "Putin Avrupa'ya savaşı geri getirdi, bedeli ağır olacak" ifadeleri kullanıldı.

Toplantıda ilk sözü alan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel "Avrupa Birliği olarak birlik içindeyiz, kararlıyız ve güçlüyüz. Rusya'dan hesap soracağız" dedi.

GÖÇ KRİZİNE HAZIRIZ

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen burada yaptığı açıklamada, "En iyisini umuyoruz ama en kötüsüne de hazırlıklı olduk. Kendimizi siber alanda kuvvetlendirdik. Potansiyel göç krizine de hazırlandık. sınırdaki devletler acil durum planlarını devreye soktu, mültecileri ağırlayabilirler. Yurtdışından gelenler için insani destek sağlıyoruz. Finansal desteği de arttıracağız Ukrayna'ya. Umuyoruz ki olabildiğince az mülteci olacak ama hazırız, her yere de gelebilirler." ifadelerini kullandı.

SORUMLUSU RUSYA

Stoltenberg ise yaşanan krizle ilgili net konuştu ve "Burada sorumlu olan bir ülke var, o da Rusya'dır. Diplomasi yolunu önerdik. En kötü ihtimale de hazırlandık, şu anda bunu yaşıyoruz" dedi.

UKRAYNA  AB'YE ÇOK YAKIN

Tekrardan söz alan Leyen, "Ukrayna hatırı sayılır yol aldı üyelik konusunda. AB'ye çok yaklaştı bizim gözümüzde. Serbest Ticaret Anlaşmamız var Ukrayna ile. Ayrıcalıklı erişim sağlıyor Avrupa pazarına. Finansal destek veriyoruz. Stratejik yatırımlar da yapıyoruz Ukrayna'ya. Enerji güvenliğini garanti edebilecek düzeydeyiz Ukrayna'nın. Ukrayna elektrik şebekesini şu anda Rusya'dan ayırıyor. Zorluk çıkması durumunda desteklemeye hazırız" dedi.

RUSYA'NIN BÖYLE BİR HAKKI YOK

"Her ulusun kendi yolunu tayin etme hakkı vardır, Ukrayna'yı destekliyoruz bu konuda." diyen Stoltenberg ise "Rusya'nın burada Ukrayna'ya saldırma, şiddet uygulama hakları yok. Bu bir bahane değil hiçbir şekilde askeri güç kullanmak için. Rusya gibi büyük güçler askeri güç kullanarak başka ülkeleri işgal edemez. Biz AB'ye katılmalarını istiyoruz. Son yıllarda çok çalıştık, tüm bağlarımızı güçlendiriyoruz Ukrayna ile. Bu akşam konuşacağız bunları, ne yapabiliriz diye değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

BÜYÜK BİR YAPTIRIM PAKETİ YOLDA

AB Konseyi Başkanı Charles Michel “Putin’in başlatmış olduğu bir felaket yaşandı. Avrupa topraklarında II. Dünya Savaşı’nın bitiminden bu yana görülmeyen bir şey bu. Bu saldırı AB’ye bir saldırıdır. AB, ona üye ülkelerle birlikte Rusya’yı bundan sorumlu tutuyor. Bugün büyük bir yaptırım paketi için hemfikir olduk. Masumlar, kadınlar, çocuklar hedef alındı. Hiç olmadığı kadar desteğimize ihtiyaç duyuyorlar. Siz de insanlarınızı gereksiz bir savaşta kaybetmek istemezdiniz. Ukrayna'dan gelecek sığınmacı akınını hazırız" diye konuştu.

BELARUS'A ÇAĞRI

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Belarus'u Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısına "katılmamaya" çağırdı.

Michel, NATO karargahında düzenlediği basın toplantısında Belarus hükümeti ve halkına hitaben yaptığı konuşmada, "Rusya'nın yıkıcı eylemini takip etmeme seçeneğiniz var. Ukrayna'daki komşularınıza karşı bu gereksiz trajedide yer almama seçeneğiniz var" dedi.

Ukrayna hükümetine göre, Rusya'nın müttefiki kuzey komşusu Belarus, on binlerce Rus askerinin sınırdan Ukrayna'ya geçmesine izin veriyor.

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, daha önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisini Ukrayna'ya yönelik askeri operasyon hakkında bilgilendirmek için aradığını söyledi. Belarus ordusunun "bu operasyonda yer almadığını" söyledi.

Ukrayna Büyükelçisi: Türkiye tarafsız kalmamalı!

 

Zelenskiy: Rusya ile diplomatik ilişkiler kesildi

 

Türkiye'nin Ukrayna'dan tahliye kararı

 

Savaştan son dakika haberler... Rus askerleri Kiev'e girdi mi?

 

AB'den savaş açıklaması: 2. dünya savaşından bu yana...

 

Lavrov 'diyaloğa açık' olduklarını söyledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)