E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa5 milyar dolarlık yabancı sermayede alarm zilleri---

5 milyar dolarlık yabancı sermayede alarm zilleri

5 milyar dolarlık yabancı sermayede alarm zilleri
24 Ekim 2021 - 08:34 borsagundem.com

TL’deki değer kaybı nedeniyle MSCI, Türkiye’yi gelişen ülkelerden çıkarıp sınır ülkeler grubuna almayı değerlendiriyor. Dr. Murat Kubilay, “Bu olursa Türkiye Arjantin’e benzer” dedi

Merkez Bankası'ndaki görevden almalar sonucunda Türk Lirası'nda bir türlü önüne geçilemeyen değer kaybı nedeniyle Türkiye'yi uluslararası piyasalarda da darbeler bekliyor. Hisse senedi piyasaları için uluslararası yatırımcıların endeks sağlayıcısı olan Morgan Stanley Capital International'ın (MSCI) Türkiye'yi kasım ayında “gelişmekte olan ülkeler” grubundan çıkarıp Togo, Sri Lanka gibi ülkelerin yer aldığı “sınır ülkeler” kategorisine almayı değerlendirdiği belirtiliyor. 2013 yılında yüzde 2.2 ağırlıkla endekste 12'nci sırada yer alan Türkiye, şu anda binde 2 ağırlıkla 20'nci sıraya düşmüş durumda.

Borsada ihracatçı şirketlere yatırım yapanlar kazanıyor

ARJANTİN'E BENZERİZ
Ekonomist Dr. Murat Kubilay, endeks sayesinde büyük fonların tek tek hisse almak yerine 20 şirketten toplu hisse alabildiklerini belirterek, “Gruptan çıkarsak bu para ülkeye gelmemiş olacak. Bu yaklaşık 5 milyar dolarlık bir paraya tekabül edebilir. Bu durumda Türkiye, bizimle aynı gelişmişlik düzeyinde olan ama bu listede bulunmayan Arjantin'e benzer. Böylece şahsına münhasır bir gruba dahil edilmiş olur” dedi. Türkiye'nin yaklaşık 10 yıl önce bu grubun en iddialı ülkelerinden birisi olduğunu hatırlatan Kubilay, sözlerini şöyle sürdürdü: “En üstlerde Çin, Güney Kore ve Tayvan olduğunu unutmayalım tabii ama Türkiye o dönemde daha da yukarılara çıkacak ülke beklentisine sahipti. Fakat uzun süredir Türk Lirası'nda değer kaybının yaşanması, salgın sonrası Türkiye'nin ekonomik krize girip Hisse senedi piyasalarında da reel düşüş olması nedeniyle geri planda kaldı.”

Borsalarda yönü faiz kararları belirleyecek

Albayrak döneminde de gündeme getirilmişti
Kubilay, endekste olabilmek için önemli kriterlerden birisinin de konvertibilite yani TL'nin bir sermaye kontrolü olmaksızın yurda sokulabilmesi ve çıkarılabilmesi olduğunu belirtti. Bu nedenle Berat Albayrak döneminde (2020 Haziran) yabancıların swap erişimini engelleyen bazı düzenlemeler nedeniyle de MSCI'nın tepki verdiğini ve yine Türkiye'nin sınır ülkeler grubuna düşürülme riskinin doğduğunu hatırlatan Kubilay, “Alınan önlemlerle önüne geçilince Türkiye grupta kaldı” dedi.

Borsalar bilançolarla yükseliyor

ENDEKSLERDE AĞIRLIĞIMIZI KAYBEDİYORUZ
MSCI'da bu tür düzenlemelerin yılda birkaç kez yapıldığını belirten Dr. Murat Kubilay, geri dönüşü mümkün olmayan yola girildiğinden emin olunduktan sonra karar alındığını söyledi. O nedenle Çin'in bulunduğumuz gruba dahil olmasının uzun bir süreç sonunda gerçekleştiğini hatırlatan Kubilay, şunları söyledi: “Türkiye'de önümüzdeki dönemde kurumsallığı artırıcı gelişmeler olursa bu konu gündemden düşer fakat kötüleşme sürerse korktuğumuz başımıza gelebilir. Bu durum gerçekleşmeden Türkiye'nin belirli reformlarla kendisini koruyabileceğini düşünüyorum. Türkiye'nin tüm endekste yükselen ülkeler grubunda yer almasa dahi TL'deki değer kaybından dolayı tüm endekslerde ağırlığını kaybettiğini, bu nedenle de her zaman göz ardı edilebilir ülkeler sınıfına fiiliyatta düştüğünü belirtmekte yarar var.”
(Nuray Tarhan /Sözcü)

MB’nin faiz kararı kredilere yansıyacak mı?

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

Küresel piyasalarda olumlu gelişmeler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ŞEMSETTİN KARLIDAĞ24 Ekim 2021 21:26

    Her gün bir oyun, her gün bir kahbelik her gün bir sorun her gün bir dümen  ülkemize yapılmaktadır.yıllarca abd terör örğütlerini kurup silahlar ve paralar ile donatıp binlerce güvenlik güçlerimizi halkımızı gözümüzün içine baka baka yapmadılar mı.eğer bir içeride güçlü olur ise bu işin içinden de rahat ulu önder ATATÜRK gibi çıkarız.chp nin ATATÜRK ün partisi ile ucundan köşesinden hiç bir alacaksı yoktur.şuan millet hep korku ve panik havası pompalanmata olup., muhalefet partileride bunların kuklası olmuşlardır.

  • ALİ KODUŞ24 Ekim 2021 21:22

    Her gün bir santaj her gün bir santaj....sıra buna da gelecek.ekonomik iyi hoş demiş de ne yapacak onuda söylermisin.abd diyor ki ülkenizi böleceğim ve kürdistan devleti kuracağım diyor demek bu ekonomist bunu muhalefet partiler gibi kabul mu edecekler.

  • Gökhan24 Ekim 2021 19:04

    Dur bakalım daha neler gelecek başımıza... işler iyi gitmiyor... kimse çıkıp da "Kral Çıplak" diyemiyor !!!

  • azılı solcu24 Ekim 2021 18:11

    çözüm bu listede kalmak için yabancıların her dediğini emir tellakki edip derhal ve sorgulamadan yerine getirmektir.çözüm faizlerin en az %100 seviyelerine çıkarmaktır.

  • Bu iş mog oldu 24 Ekim 2021 16:49

    Yabancı zaten çıktı gitti, haber gerçekleşirse kum havuzunda kendi kendimize oynarız. Ky zaten ütüldü, büyük ders aldı Geri dönüşü olmaz. Ülkede güven yok vs vs

  • yorum24 Ekim 2021 15:29

    yabancı hiçbir zaman kaybetmez ve kazandığını kimse anlamaz herzaman kazanır

  • Selim demir24 Ekim 2021 13:03

    Dünyada virüs iklim değişikliği vb konular üzerinden sürekli bir olumsuz hava oluşturuluyor. 55 milyar insan var galiba dunyada her yerde kaos oluşturmak isteniyor. Kasıtlı olduğunu düşünüyorum. Bazı olumsuzluklar olsa da devletimiz de milletimiz de büyüyor ve güçleniyor.

  • Mustafa 24 Ekim 2021 10:33

    Birileri de borsada uçmayı bekliyordu .100 bin ve altı olmasında ne uçması gemi batmış uyanin Titanic yolculari

  • Hehe24 Ekim 2021 10:20

    Nasil yaaa bu ulkenin buyuk lideri ekonomist degilmiydi iftara bari atmayin sahlanmis ekonomiyi kiskaniyorsunuz kesin pkk pyd fetocu abd usagisiniz