E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa40’lı yaşlardakiler için 4 yatırım tavsiyesi---

40’lı yaşlardakiler için 4 yatırım tavsiyesi

40’lı yaşlardakiler için 4 yatırım tavsiyesi
15 Şubat 2021 - 18:29 borsagundem.com

Genç yatırımcılar ve yaşlandığında emeklilik hayali kuranlar için verilen yoğun tavsiyeler arasında finansal anlamda zirve yıllarını yaşayan 40 yaşlarındaki bireyler unutuluyor. Ancak bu yaşlardaki bireylerin de önünde birçok fırsat bulunuyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gençlere ve emeklilere finansal tavsiyeler verilirken 40’lı yaşlardakiler çoğu zaman unutulmuş bir nesil gibi hissedebiliyor. 40’lı yaşların olgunluğundaki kimseler para konusunu tamamen çözdüklerini varsayabilir. Zira bu yaşlardaki bireylerin öğrenci kredileriyle uğraşma ihtimali daha düşüktür ve henüz sağlık sorunlarının yol açacağı labirentlere gelinmemiştir. Fakat kendisi de 41. yaşını kutlayan Bloomberg yazarı Farnoosh Torabi sağlıklı bir finans oluşturmak, geçmiş yıllarda yapılan yanlışları tersine çevirmek ve en yüksek gelirli yıllardan istifade etmek için 40’lı yaşların altın zamanlar olduğunu belirtiyor.

Torabi 40’lı yaşlarından beklentisini New York’a geldiği andan itibaren kurduğu, saatlik 18 dolara çalıştığı ve 30 bin dolarlık borçlarıyla uğraştığı ilk işine momentum sağlamak olduğunu belirtiyor. Finans yazarı bunu gerçekleştirmek için de bazı parasal hamleler yaptığını belirtiyor.

Değerinizi bilin ve %50 ekleyin

12 yıl önce bir finans haberlerine odaklanan bir medya şirketinden kovulduğunu belirten Torabi o yaz itibariyle sürekli maaş ve geleneksel birikim yöntemlerine veda ettiğini belirtiyor. Finans yazarı o andan itibaren konuşma yapmaktan televizyon şovu spikerliğine kadar her iş fırsatının müzakere edilebilir hale geldiğini belirtiyor.

Torabi o yıllardan öğrendiği en önemli şeyin şu şekilde özetliyor: “Her zaman kendinize değer gördüğünüzden çok daha fazlasını isteyin.”

Kendisine sıklıkla bir televizyon şovu yönetme konusunda iş tekliflerinin geldiğini belirten Torabi bunun aslına bakılırsa kendi zamanının ne kadar para ettiği sorusuyla aynı olduğuna dikkat çekiyor. Finans yazarı bir diğer deyişle çalıştığı zamanın “piyasa oranının” sorulduğu belirtiyor.

Eski akıl hocalarının yapılman işin kişinin “ederi” hakkında çok fazla ipucu verdiğini belirten finans uzmanı, bunun bir miktar doğru olduğunu kabul etse de kişinin benzersiz özelliklerinin, itibarının ve önceki tecrübelerinin katma değer oluşturduğuna işaret ediyor. Bu katma değerinse sunulan ürünün veya hizmetin daha çok talep edilir ve rekabetçi hale gelmesini sağladığını ifadelerine ekliyor.

Torabi’nin bu konuyla ilgili tavsiyesi: “Gündelik oranınızı veya piyasa değerinizi bilin ve buna %20,30 ya da 50 ekleyin. 40’ınıza kadar mesleğinizde 15 ya da daha fazla uzun süre çalıştığınız varsayılırsa buna değersiniz.”

 

Emeklilik yatırımlarınızı arttırın

40 yaşına gelmek emeklilik için hesap makinesi kullanmaya başlamak anlamına da geliyor. Bu yaşlarda emeklilik konusunu gözden çıkarmamak oldukça değerli. Torabi yolun yarısını kat ettiğini belirtiyor. Bunu yapmak içinse Bireysel Emeklilik Yatırımları sadece iyi bir yöntem değil aynı zamanda sağlanan devlet katkısı da birikim hedeflerine ulaşılması konusunda faydalı bir işlev sağlıyor. Torabi 40 yaşına gelindiğinde kabaca üç maaş kadarlık birikimin emeklilik tasarruflarına sevk edilmiş olmasını tavsiye ediyor.

Torabi, “Çocuklarım tam zamanlı okula başlayana kadar ve ebeveyn harcamalarına eskisi kadar para harcamayacağım bir döneme gelene kadar birkaç yıl bekleyebilirim. Ancak emeklilik yatırımları için beklemeyeceğim. Vergisi ertelenmiş tüm tasarruf seçeneklerimi maksimum seviyeye çıkararak tasarruflarımı tamamlamak için bir aracı hesapla birlikte daha fazla yatırım yapmaya başladım” ifadelerine yer verdi.

 

Alternatiflere yatırım yapın

30’lu yaşlarının sonundan itibaren sanat eserlerine ve yeni kurulan şirketlere yatırım yaptığını belirten Torabi varlıklarının net değerinin büyük bir kısmını karşılamadığını belirtiyor. Bu yatırımların risklerinin tamamen farkında olduğunu belirten finans uzmanı sanatçıları ve girişimcileri desteklemekten büyük haz duyduğunu da sözlerine ekliyor. Torabi, “40’lı yaşlarımın pratik olmaktan çok istediğim ve zevk aldığım şeyler için daha fazlasını yapmamla tanımlanmasını istiyorum” sözlerini kullandı.

Yatırım yapmaya değer önemli bir değerin de kendisi olduğuna dikkat çeken finans uzmanı 30’lu yaşlarının sonunda bir stand-up komedi dersi aldığını ve bu sayede New York’taki ünlü bir sahnede performans gösterdiğini belirtiyor. Şu anda yazmakta olduğu kitabına bu sayede ilham aldığını belirten yazar bunu bir tutku projesini tanımlıyor.

30 yıllık mortgage ödemeleri 20 yılda bitiyormuş gibi davranın

Kendisinin de 40 yaşında 30 yıllık mortgage ödemelerine başladığını belirten finans uzmanı mortgage ödemelerini emeklilik ödemesi veya çocukların üniversite ödemeleri gibi diğer finansal menfaatlerden üstün görülmemesi gerektiğini belirtiyor. Borsada yatırımlarının 30 yıllık bir süreçte daha fazla büyüyeceğine emin olduğunu söyleyen finans uzmanı S&P 500 Endeksinin 1991 yılından beridir yıllık ortalama %8 büyüdüğünü hatırlattı.

Finans uzmanı mortgage ödemelerini hızlı bir şekilde bitirmek için prensip olarak yılda bir kez ekstra ödemeler yaptığını açıkladı. Torabi bunun sadece borçtan kurtulmaya yardımcı olmadığını aynı zamanda belki de ileride binlerce dolar olabilecek faiz ödemesi tasarrufu da sağladığını belirtiyor.

 

Borsada rekora bir adım!

 

Ünlü yatırım bankasından borsalar için yeni uyarı!

 

Teşvik paketi ABD’yi zirveye taşıyabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • milyoner16 Şubat 2021 16:20

    Dipteki 'ler VAKBN halkbank Zoren kaldı tavan tavan gidecekleri gün yakın

  • ERDAL16 Şubat 2021 15:55

    Aselsan ne diye borsaya girdi ki. İşine gücüne baksın. Çok iyi şeyler yapıyor da , hissedarlarını da çıldırtıyor aynı zamanda. Hisseler yerin dibine batar inşallah.

  • Berzan demırtas 17 Şubat 2021 18:30

    HOOOŞŞŞTT