E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2014'te piyasalar zorlu geçecek---

2014'te piyasalar zorlu geçecek

2014'te piyasalar zorlu geçecek
25 Aralık 2013 - 10:02 borsagundem.com

Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde 2014’te piyasaların işinin çok daha zor olacağını kaleme aldı

Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde dün Merkez Bankası Erdem Başçı'nın açıklamalarını değerlendirdi. Ağaoğlu'na göre, 2014 piyasalar çok zorlu geçecek...

İşte Ağaoğlu'nun o yazısı;

Dün Merkez Bankası Başkanı Başçı, 2014 yılının para ve kur politikalarını açıkladı. Piyasaların beklentisi 2013 yılında uygulanmakta olan “çoklu politika faizli” politikanın basitleştirilmesi, sadeleştirilmesiydi. Merkez’in 2014 için de pek öyle bir niyeti yok.

MB, temel olarak 7.75 üst sınırı koruyarak gecelik ve haftalık fonlamaların “ağırlıklı ortalama fonlama faizini” asıl politika faizi olarak kullanacak. Kur cephesinde yaşananlara bakarak; Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM) oranları ile oynayarak, bankaların TL likiditesini gerektiğinde daraltarak, kendisinden daha fazla borç alır hale getirebileceğini söylüyor. TL ve döviz likiditesini katsayılarla oynayarak ve gerektiğinde döviz satarak ayarlamayı hedefliyor.

Başka; bu yıl “esneklikten çok öngörülebilirliği” öne çıkaracaklarını, faiz oranlarındaki “oynaklığı sıfırlayacaklarını” söyleyerek, bu adımların tüketici kredilerinde yavaşlama, ticari kredilerde de “normalleşme” yaratmasını bekliyor. Bono bileşiklerinin yüzde 10’lara dayandığı bir ortamda bu nasıl olacak merak ediyorum.

MB yılbaşına kadarki “sayılı günlerinde minimum 450 milyon, Ocak ayında da günlük minimum 100 milyon dolar satacak. Bu da iki ayda yaklaşık 6 milyar dolarlık bir satış anlamına geliyor. Bu satışlar 1.92 “tahminine” yaklaştırmazsa, 31 Aralık’ta “sürpriz bir müdahale” gelme olasılığı halen daha var. Bu tarz karmaşık bir yapı ve “tarifeli döviz müdahaleleriyle” 2014’te piyasaların işi çok daha zor olacak gibi görünüyor!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)