E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2 trilyon dolarlık soru: Nvidia rallisi devam eder mi?---

2 trilyon dolarlık soru: Nvidia rallisi devam eder mi?

2 trilyon dolarlık soru: Nvidia rallisi devam eder mi?
20 Şubat 2024 - 13:42 borsagundem.com

Ürettiği yapay zeka çipleri ile 5 yılda ABD’nin en büyük 3. şirketi haline gelen Nvidia göz kamaştıran rallisini yeni nesil çipleriyle de devam ettirebilirse şirketin değerini 2 trilyon dolara taşıyabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nvidia’nın şirket raporları değerini 2 trilyon dolara ulaştırmasının 1 trilyon dolara ulaştırma sürecinden daha kolay olacağını gösteriyor. Dev çip üreticisi kuruluşunun 30. yıldönümünden kısa bir süre sonra değerini 1 trilyon dolara taşıdı ve bu sınırı aşan ilk yarı iletken şirketi oldu. Hisse senedinin yükseliş ivmesi ise devam etti.

Nvidia bugün 1,8 trilyon dolar değerinin biraz altında ve Microsoft ve Apple’ın ardından en değerli üçüncü ABD şirketi konumunda. Çip üreticisi geçen hafta piyasa değeriyle hem Amazon.com’u hem de Google’ın çatı şirketi Alphabet’i geride bıraktı. Piyasa değeri açısından yüksek olan şirketlerse iki ortak özelliği paylaşıyor: Yapay zeka teknolojisindeki büyüme hırslarını desteklemek için Nvidia’nın çiplerine hayati derecede ihtiyaç duyuyorlar ve yılda onlarca milyar dolarlık sermaye bütçelerini işler hale getirmek zorundalar.

Bilançosunu çarşamba günü açıklayacak olan Nvidia’nın dördüncü çeyrekte ne kadar büyüdüğü de bu tarihte netleşecek. Şirketin yılın son çeyreği için yaptığı tahmine göre, son bilanço verileri ocak ayında sona eren mali yıl için yaklaşık 59 milyar dolar gelir gösterecek. Bu rakam şirketin bir önceki yıl elde ettiğinin iki katından fazla.

S&P Global Market Intelligence'ın verilerine göre, Nvidia'nın dev sermayeli teknoloji rakiplerinden hiçbiri (Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet veya Meta) benzer bir başlangıç noktasında gelirlerini tek bir yılda gelirlerini bu kadar hızlı artıramadı. Nvidia, Intel'i geride bırakarak yıllık gelire göre dünyanın en büyük ikinci çip şirketi olabilir.

Wall Street Journal’ın haberine göre böyle bir ivme, beş yıldan daha kısa bir süre önce siparişlerinin çoğunu oyun bilgisayarları pazarından alan bir çip şirketinin neden şimdi 2 trilyon dolarlık bir piyasa değerine yaklaştığını açıklıyor. Habere göre yapay zeka etrafında köpürtülmüş bir pazarda bile bu rakam göründüğü kadar tuhaf değil.

FactSet'ten alınan verilere göre, 2 trilyon dolar değerine ulaşıldığında Nvidia'nın hissesi ileriye dönük bilançosunun yaklaşık 38 katı işlem görüyor olacak. Bu rakam şirketin üç yıllık ortalamasının yaklaşık %9 altında. Sektör endeksi olan PHLX Semiconductor Index'teki 30 hisse senedinden 7’si mevcut durumda daha yüksek fiyat bilanço katlarında işlem görüyor. Bu yedi şirketten birisi olan Advanced Micro Devices (AMD) aynı zamanda sektörde Nvidia’ya rakip yapay zeka çipleri üretme iddiasında.

Yine de Nvidia hisselerindeki meteorik artış bilançosuna dair bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Geçen ay %25’lik bir sıçrama kaydeden hisse senedi bilanço sezonundaki diğer teknoloji devlerini de hatırlatıyor. Zira son bilanço sezonu hisse senetlerindeki artışların ardından beklenen mükemmellikte bilanço paylaşamayan teknoloji şirketleri nedeniyle halihazırda zorlu geçmişti. 

Cuma günü yayınlanan bir raporda, BofA'dan Vivek Arya, Nvidia'nın hisselerinde "kayda değer ancak kısa bir geri çekilme" görmenin şaşırtıcı olmayacağını söyledi. Arya hisse senedindeki keskin yükselişi besleyen “korku ve açgözlülüğe” dikkat çekti.

Nvidia güçlü ve iyi karşılanan bir bilanço paylaşsa bile, yapay zeka patlamasının ne kadar sürebileceği sorusu da öne çıkıyor. Yatırımcılar, bu yılın ve gelecek yılın AI çip talebi için nasıl şekilleneceği sorusuna odaklanmış durumda. Ancak Nvidia, bilanço raporları sırasında her seferinde yalnızca bir çeyrek öngörüyor. Wall Street şu anda şirketin Nisan çeyreği için 21,6 milyar dolar gelir öngörmesini bekliyor. Bu rakamsa geçen yılın aynı dönemine göre üç kat daha fazla.

Yatırımcılar, uzun vadeli trendlere ilişkin ipuçlarını için hâlâ yakından dinliyor olacaklar. Analistler şu anda Ocak 2025'te sona erecek mali yıl için son mali yıla göre %56'lık bir artışla 92 milyar doların biraz altında gelir öngörüyor.

Şirketin geleceğine dair daha fazla bilgi yapay zeka geliştiricileri için amiral gemisi nitelikte bir etkinlik olan Nvidia’nın GTC konferansından gelebilir. Analistlerin bu yıl içinde piyasaya sürülmesini beklediği B100 adlı şirketin bir sonraki büyük AI sistemi hakkında yeni ayrıntılar bekliyor. Bu ayın başlarında yayınlanan bir raporda, Morgan Stanley Analisti Joseph Moore, sistemle ilgili bazı erken sızıntılara dayanarak B100'ü "son teknolojinin güçlü bir ilerlemesi" olarak nitelendirdi.

Nvidia'nın sektörde artan rekabette güçlü kalması ve kaydettiği büyük ralliye rağmen hisse senetlerini nispeten ucuz tutan bilanço gücünü sürdürmesi için yeni ürünler hayati önem taşıyacak. BofA'dan Arya, Nvidia'nın B100 sistemlerini, şirketin mevcut ve oldukça popüler H100 sisteminden en az %10 ila %30 daha yüksek fiyatlandırabileceğini düşünüyor.

UBS'den Tim Arcuri, Nvidia'nın hisse başına getirisinin, sıkı arzda kalan mevcut çiplerinin yanı sıra B100 gibi yeni ürünlerin gücüyle bu yıl yaklaşık 28 dolara ulaştığını görüyor. Bu, Wall Street'in 2023 boyunca kazanacağını tahmin ettiğinin iki katından fazla. Ancak Arcuri 12 Şubat'ta yazdığı bir notta, üretim sürelerinin son birkaç ayda "önemli ölçüde gelişmesine" rağmen talebin Nvidia'nın çiplerini talebi emmeye devam ettiğini yazdı. Arcuri hisse senedi fiyat hedefini 850 dolara yükseltti ve bu da Nvidia'nın piyasa değerini 2 trilyon doların üzerine çıkması anlamına geliyor.

Bank of America: Ani bir geri çekilme Nvidia hisselerini vurabilir

 

Nvidia'nın piyasa değeri rakiplerini bir bir geride bırakıyor

 

Yatırımcılar Nvidia hisselerinden ne kadar kazandı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)