E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem1 milyar doları ver! California'dan Trump yönetimine dava---

1 milyar doları ver! California'dan Trump yönetimine dava

1 milyar doları ver! California'dan Trump yönetimine dava
22 Mayıs 2019 - 06:07 borsagundem.com

California Valiliği, Obama döneminde yüksek hızlı tren projesi için tahsis edilen 929 milyon dolarlık fonu iptal etmek isteyen Trump yönetimine dava açtı

California Valiliği, Trump yönetiminin 2010 yılında, yoğun gecikmeler ve artan maliyetlerle dolu bir “kurşun” tren projesi için verilen yaklaşık 1 milyar dolarlık federal hibeyi iptal etmesini engellemek için dava açtı.

Reuters'taki habere göre, San Francisco’daki federal mahkemeye açılan dava, ABD Ulaştırma Departmanı’nın Obama yönetiminin yaklaşık on yıl önce tahsis ettiği ancak henüz kullanılmadığı 929 milyon dolarlık zararı durdurma yetkisine sahip olmadığını iddia ediyor.

Trump, California Valisi Gavin Newsom'un Şubat ayında yaptığı açıklamada, artan maliyetler, inşaat gecikmeleri ve yönetim endişeleriyle kuşatılmış 77.3 milyar dolarlık projeyi geri almak istediğini söyledikten sonra yüksek hızlı demiryolu fonunu çekmekle tehdit etti.

Newsom daha sonra, devletin yüksek hızlı trene bağlı kalmaya devam ettiğini, ancak önce California Merkez Vadisi üzerinden hattın daha küçük bir bölümünü tamamlamaya konsantre olacağını söyledi.

Geçen haftaki bir konuşmada Trump, projeye “felaket” ve “tamamen kontrol dışı” dedi.

Harcanmamış 929 milyon ABD Doları'nın ötesinde FRA, geçen hafta 2,5 milyar ABD doları tutarında geri ödemeyi, proje için daha önce devletin aldığı federal fonlarda aramayı düşündüğünü söyledi.

Çatışma, Cumhuriyetçi Trump yönetimi ile Demokratik kontrollü California arasında göçmenlikten hava kalitesi standartlarına kadar değişen konulardaki süregelen savaşın en son üyesi.

ABD'nin en kalabalık eyaleti defalarca mahkemede Trump yönetimine meydan okudu ve California'nın demiryolu finansmanını koruma davası bekleniyordu.

Trump yönetimi ilk olarak, 19 Şubat’ta parayı durdurmayı planladığını söyledi ve California’nın davasında, ABD’nin güney sınırındaki bir göçmenlik acil durumunu ilan etme kararıyla ilgili Trump’a dava açmasında 15 devlete katılmasının bir gün sonra geldiğini belirtti.

ABD Ulaştırma Bakanlığı Salı günü yorum yapmaktan kaçındı.

California, ilk aşamada 2033'den başlayarak tam hizmet veren Los Angeles'tan San Francisco'ya trenlerin saatte 220 mil (354 km / saat) hızla seyahat etmelerini sağlayacak 520 mil (837 km) bir sistem kurmayı planlamıştı.

Newsom, Şubat ayında, devletin 2028 yılına kadar Merced ile Bakersfield arasındaki 119 millik bir segmenti bitirmeye odaklanacağını belirterek Trump'ın geçen hafta “bu küçük küçük kasabadan başka bir küçük kasabaya” geçtiğini söyledi.

Californialı seçmenler 2008'de proje için ilk 10 milyar dolarlık tahvili onayladılar ve iki yıl sonra 3,5 milyar dolarlık federal para tahsis edildi.

Mart 2018’e gelindiğinde, devletin öngördüğü toplam maliyet 77 milyar dolara yükselmişti; analistler ise taksitin sonunda 98 milyar doları aşabileceğini söylediler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)