Ana SayfaPiyasaYeni haftanın beklenti ve risk tablosu---

Yeni haftanın beklenti ve risk tablosu

3 / 3
Yeni haftanın beklenti ve risk tablosu
29 Temmuz 2018 - 10:52 www.borsagundem.com

KUR YUKARI YÖNLÜ ÇIKIŞINI NEREYE TAŞIR?

ENVER ERKAN – GCM / ARAŞTIRMA UZMANI 

USDTRY

USDTRY Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) merakla beklenilen faiz kararına 24 Temmuz Salı günü ulaştık. 100 baz puan artış beklentisi ile politika faiz oranı %18,75 beklenilmekteydi hatırlarsak. TCMB, %17,75 olan 1 hafta vadeli repo faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmedi. USDTRY kuru piyasa beklentisi altında kalan karar ile birlikte yukarı yönlü çıkışını hızlandırdı ve 4,9124 seviyesine ulaştı. Piyasalar, TCMB’nin faiz kararı sonrasında yeni haftanın yoğun gündemi içerisinde yer alan ve TRY’li varlıklar için önem arz eden Enflasyon raporu sunumuna odaklanmıştır. 31 Temmuz Salı günü sonucuna ulaşacağımız yurt içi gündem maddesinde TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın gerek enflasyona yönelik gerekse para politikasına yönelik piyasalara vereceği ipucu, yoğun hafta gündemi içerisinde ilk dikkat etmemiz gereken gelişme olarak kaydedilmiştir. 

Yurt için gündemde her ne kadar Türkiye Enflasyon raporu sunumu gelişmesi ön planda yer alsa da küresel piyasa katılımcılarının yeni haftaki gündeminde 3 Ağustos Cuma günü sonucuna ulaşacağımız ABD istihdam verileri (Tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar) yer almaktadır. ABD Merkez Bankası için önemli olduğunu bildiğimiz bu verilerin sonuçları, USDTRY kuru üzerinde etkili olabilir. Özellikle de bu veriler içerisinde Fed için enflasyon dinamikleri son süreçte daha fazla önem arz ettiğinden dolayı “ortalama saatlik kazançlar” verisi sonucuna ayrıca dikkat etmek gerekir. 

Türk varlıkları tarafında Temmuz ayı enflasyon gerçekleşmesi ve TCMB enflasyon verisini takip edeceğiz. Ekonomide yapısal sorun haline dönüşen enflasyon konusunda neler yapılıp yapılamayacağına ilişkin beklentiler risk unsuru oluşturmaktadır. 

Yeni hafta veri akışı olarak oldukça yoğun olacağı gibi fiyatlama davranışlarında dalga boyunun yüksek olması kuvvetle muhtemel. 

USDTRY kuru yukarı yönlü çıkışını 4,8760 başta olmak üzere 4,9253 ve tarihi zirve 4,9761 seviyesine doğru taşıyabilir. Bu tür bir isteklilik için öncelikle 4,8760 seviyesi üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. 4,71 – 4,7350 bölgesi öncesindeki olası tepki seviyeleri ise 4,8280 başta olmak üzere 4,80 ve 4,77 olarak kaydedilmiştir. 

Alternatif olarak USDTRY kuruna yönelik olası tepki düşüncesinin yeni hafta gündeminde daha da güçlü bir profile dönüşebilmesi içinse, 4,71 – 4,735 altındaki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şartla 4,69 başta olmak üzere 4,6180 ve 4,5330 desteklerine doğru tepki düşüncesi gündemi meşgul edebilir.

FAİZ

Türk Lirası varlıklarında Rahip Brunson nedeni ile oynaklık devam etmektedir. Rahip referansı ile Türkiye-ABD ilişkilerinin senaryoları pozitif / negatif fiyatlanmaktadır. Fakat fiyatlamaların dalga boyları oldukça yüksek olmaktadır.

ABD 10 yıllık tahvil faizinde büyüme ve enflasyon dinamiklerinin orta dönemde pozitif olmasından dolayı geri çekilmeler %2,85 seviyesi altında sınırlı kalmaktadır. Yukarı yönlü momentum %3 psikolojik seviyesine doğru devam ederken merak edilen soru olarak kıracak mı kırmayacak mı fiyat ve algı mekanizmasına dâhil olmaktadır. Mevcut dinamiklerde %3 seviyesi üzerinde kalıcı olma durumu çok etkin olmamaktadır. ABD tahvil faizinde yükseliş, USD temasını güçlü tuttuğundan dolayı gelişmekte olan ülkelerin para birimleri ve tahvil piyasalarında baskı normal olarak karşılanabilir. 

BORSA İSTANBUL 

Mike Pence’in açıklamaları sonrasında 93500’e kadar geri çekilen Borsa İstanbul 100 endeksinde mevcut fiyatlama dinamikleri çerçevesinde aşağı yönde 94500 ve 92500 destekleri takip edilebilecekken, yukarı yönde 95000 üzeri tutunmada ilk etapta 96500 direnci devreye girebilir. 

EURUSD 

Trump’ın ticaret savaşlarında başlattığı çözümsüzlüğü yine kendisi çözüme kavuştururken, piyasa katılımcılarının risk algısında iyileşme devam etmektedir. 

ABD ekonomisi Trump döneminde istihdam dinamiklerinde en iyi dönemlerinde birini yaşarken, Fed’in kademeli/temkinli/veri odaklı faiz artırım sürecine devam etmesi şahin Fed fiyatlama ihtimalini azaltmaktadır. Haftanın en önemli gelişmelerinden biri olan ABD tarım dışı istihdam verisi piyasa katılımcılarının takip listesinde olacaktır. 5 yıllık dönemde TDİ verisi ortalaması 211K seviyesinde bulunmaktadır. 200K üzerinde gerçekleşmeler devam ederken genel olarak 200K üzerinde gerçekleşmeler pozitif yorumlanabilir. ABD Merkez Bankası’nın faiz oranında herhangi bir değişiklik yapmasını beklemiyoruz. 

ABD 10 yıllık tahvil faizinde büyüme ve enflasyon dinamiklerinin orta dönemde pozitif olmasından dolayı geri çekilmeler %2,85 seviyesi altında sınırlı kalmaktadır. Yukarı yönlü momentum %3 psikolojik seviyesine doğru devam ederken merak edilen soru olarak kıracak mı kırmayacak mı fiyat ve algı mekanizmasına dâhil olmaktadır. Mevcut dinamiklerde %3 seviyesi üzerinde kalıcı olma durumu çok etkin olmamaktadır. 

Hafta genelindeki önemli veriler de bu aşamada yakinen takip edilmelidir. ABD ISM imalat PMI verisi başta olmak üzere ADP tarım dışı istihdam değişikliği ve Avrupa enflasyon verileri ile FOMC toplantısı, hafta içerisinde dikkat edilecek önemli gündem maddeleri olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Dolar endeksinin son süreçte gerçekleştirdiği pozitif fiyatlama davranışı EURUSD paritesine yönelik negatif beklentiyi güçlendirse de endeksin 16 Temmuz 2017 tarihinden beri gündemde tuttuğu 95,10 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler oluşturamaması, paritenin negatif seyrini sınırlandırmakta ve son dönemde dikkat çeken 1,1509 – 1,1854 bandının devam 

etmesine imkan tanımaktadır. EURUSD paritesi 1,1880 – 1,1850 bölgesi altında kalmayı sürdürürse, 1,1610 ve teorik 1,1510 / psikolojik 1,15 seviyesine doğru trend yönlü fiyatlama davranışı izlenebilir. 

Alternatif olarak olası tepkilerin 1,1880 – 1,1850 bölgesi üzerinde kalıcı hareketlere dönüşmesi durumunda ise, EURUSD paritesine yönelik pozitif fiyatlama davranışı yeni dönemde yüksek sesle konuşulmak istenebilir. Bu tür bir değişimde 1,1960 başta olmak üzere 1,2080 ve 1,22 bariyerlerine doğru çıkışlar izlenebilir. Ancak bu tür bir değişimin oluşabilmesi için Dolar endeksinde önemli ve hacimli düşüşlerin yer alması gerektiği unutulmamalıdır. 

ALTIN 

Altın fiyatına yönelik orta – uzun dönemli yükseliş trendi tamam mı devam mı sorusunun cevabı için 1238 dolar seviyesine göre gerçekleşecek haftalık – aylık kapanış önemlidir. Pozitif trend görünümünün devam etmesi durumunda 1278 ve 1308, trendin sona ermesi durumunda ise negatif fiyatlama davranışının 1178 ve 1142 seviyelerine ulaşması / yaklaşması beklenebilir. Özellikle pozitif trend görünümün teyit kazanması için 1278 bariyeri üzerinde kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. 

Teknik olarak 1255 ve 1237 seviyeleri altında kaldığı müddetçe altına yönelik negatif beklenti devam etmektedir. Kıymetli maden ilgili ortalamalar altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü fiyatlama davranışını 1215 başta olmak üzere 1198 ve 1178 desteklerine taşımak isteyebilir. Özellikle de son süreçte dip yapma çabasında yer alan 1215 seviyesi altındaki kalıcı hareketler, ilgili negatif görünümü daha da güçlendirebilir. Altın fiyatına yönelik olası tepki düşüncesinin negatif trend görünümünü sonlandırması ve pozitif fiyatlama davranışının etkin bir rol oynayabilmesi içinse, 1255 ve 1237 seviyeleri üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şartla 1265 başta olmak üzere 1284 ve 1308 bariyerlerine doğru yeni fiyatlama davranışı gündemi meşgul edebilir. 

PETROL 

ABD – Çin ticaret savaşı endişeleri geride bıraktığımız hafta bir adım arka planda kaldı. Öne çıkanlar ise ABD – İran gerilimi ve ABD tarafında gerilemeye devam eden petrol stok rakamları oldu. Buna bağlı olarak ham petrol fiyatı 69,40 bölgesine yerleşti. Önümüzdeki hafta siyasi – jeopolitik gelişmelerin takibi hassasiyetin yüksek seyretmesi nedeniyle sürecek. Öte yandan ABD tarafında stokların seyri de dikkatle izlenecek rakamlar arasında olacak. 

Ham petrolde bu süreçte fiyatlamalar, 65,50 – 67,20 bölgesi ve üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş beklentisi ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 69,40 seviyesinin aşılması tüm ortalamaların desteğini sağlayabilecekken, bu durumda 71,50 ve 72,90 seviyeleri hedeflenebilir. Bu aşamada düşüşlerde 69,40 seviyesi altında gerçekleşebilecek günlük kapanışlar, trendi sona erdirmese de ivme kaybıyla birlikte 67,20 ve 65,50 seviyelerini gündeme getirebilir. Düşüşün ana beklenti haline gelebilmesi için ise tüm ortalamalar altındaki seyre ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda 63,70 seviyesi gündeme gelebilir. 

Brent petrolde fiyatlamalar, 71,09 – 73,30 bölgesi ve üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş beklentisi ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 76 ve 78,50 seviyeleri 

hedeflenebilir. Bu aşamada olası düşüşler 71,10 – 73,30 bölgesi ve üzerinde sınırlandığı müddetçe yeni yükseliş potansiyeli oluşabilir. Dolayısıyla düşüşün ana senaryo haline gelebilmesi için 71,10 seviyesi altındaki seyri ve tercihen bölgedeki günlük kapanışları görmek gerekebilir. Bu durumda 68,90 seviyesi gündeme gelebilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)