Ana SayfaPiyasaYeni haftada piyasalarda rota neresi? İşte beklenti...---

Yeni haftada piyasalarda rota neresi? İşte beklenti...

3 / 4
Yeni haftada piyasalarda rota neresi? İşte beklenti...
17 Aralık 2017 - 10:14 www.borsagundem.com

BİST’TE BEKLENTİ HAFİF POZİTİF SEYİR

  UĞUR BOZKURT - ALAN YATIRIM / ARAŞTIRMA UZMAN YARDIMCISI 

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta, beklentilerin üzerinde açıklanan üçüncü çeyrek büyüme verisi, global hisse piyasalarındaki yükselişin devam etmesi, FED’in faiz projeksiyonlarında değişime gitmeyerek beklentilere paralel hareket etmesi ve enflasyon konusundaki güvercin açıklamaları eşliğinde pozitif seyir izledi. Geçtiğimiz hafta boyunca dünya genelinde merkez bankalarının toplantıları takip edildi. 

* FED Aralık ayı para politikası toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizini %1,25’ten %1,50 seviyesine yükseltirken, 2018 yılı içerisinde 3 adet faiz artışı hedeflediklerini işaret etti. Enflasyon tarafında zayıflığın ise, kısa vadede sürebileceği belirtildi. 

* TCMB, piyasa beklentilerinin altında olarak geç likidite penceresi borç verme faizini %12,25’ten %12,75 seviyesine yükseltirken, diğer faiz göstergelerinde değişikliğe gitmedi. Ayrıca toplantı metninde, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve yakın dönemde yaşanan maliyet gelişmeleri beklentiler ve fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırdığı, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğini, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini belirtti. 

* Avrupa Merkez Bankası, faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, toplantıda varlık alımının Eylül ayı sonuna kadar süreceği ve gerekli durumda uzatılabileceği ile faiz oranlarının uzun bir süre daha mevcut seviyelerde kalmaya devam edeceği belirtildi. Ayrıca Başkan Draghi, büyüme ve enflasyon projeksiyonlarına ilişkin revizyonlar hakkında da bilgi verdi. 2017 yılı büyüme tahmini %2,2’den %2,4’e, 2018 tahmini %1,8’den %2,3’e yükseltildi. 2017 yılı enflasyon tahmini %1,5 olarak sabit tutulurken, 2018 tahmini %1,2’den %1,4’e revize edildi. 2019 ve 2020 enflasyon tahminleri ise sırasıyla %1,5 ve %1,7 olarak belirtildi. 

Bu hafta ise global gündem sakin seyrediyor. Yurtiçinde önemli bir verinin açıklanması beklenmezken, ABD’de 2017 yılı üçüncü çeyrek GSMH büyümesi ve FED’in enflasyon göstergeleri açısından yakından takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları izlenilecek. BIST 100 Endeksi’nin hafta genelinde, döviz kurlarındaki yükselişe karşın TL’deki değer kaybından faydalanacak şirketlerin çoğunlukta olması, mevcut durumda gelişen ülkelere göre iskontosu yüksek ve relatif olarak kötü performans gösteren bankacılık hisselerinin endeksi desteklemesi ve FED’in gelişen ülke piyasalarını rahatsız etmeyecek bir şekilde beklentilere paralel hareket etmesi paralelinde hafif pozitif seyir izlemesini beklemekteyiz. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)