Ana SayfaPiyasaYeni haftada borsadaki hedef 100 binin üzeri---

Yeni haftada borsadaki hedef 100 binin üzeri

4 / 4
Yeni haftada borsadaki hedef 100 binin üzeri
18 Haziran 2017 - 09:10 www.borsagundem.com

FAİZ ARTIŞI SONRASI MEVCUT DURUMA İLİŞKİN SÖYLEMLER ÇOK ÖNEMLİ

EDA ÖNDER ÖZTÜRK – ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST 

Haziran ayının başında Avrupa Merkez Bankası’nın söylemlerinin piyasa beklentisinin ötesine geçememesi sonrası, geçtiğimiz hafta Fed için de benzer bir atmosfer söz konusuydu. Hatta merkez bankaları geçidi denilebilecek haftada İngiltere Merkez Bankası dışında diğer merkez bankalarının piyasaya beklenileni verdiğini söyleyebiliriz. Para politikası duruşunu koruyan Japonya Merkez Bankası, faiz indiriminin beklendiği Rusya Merkez Bankası ve para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmemekle birlikte yayınlanan politika metninde keskin mesaj vermeyerek önümüzdeki toplantılar için sürprizleri barındıran TCMB dahil merkez bankaları bu hafta şaşırtmadı.  

Merkez bankalarının aksiyonları geride bırakılmış olmasına rağmen özellikle Fed’e ilişkin tartışmalar sürmekte. Fed’in gerçekleştirmiş olduğu 25 baz puanlık faiz artışı ve yapılan basın açıklamasında son dönemde zayıflama kaydeden makro göstergelerin Fed’in projeksiyonlarını bozmasında etkili olmayacağını ifadelerinin ardından küresel piyasalarda fiyatlamalara baktığımızda Fed’in şahin tutumunun etkisi kısa süreli oldu. Mevcut durumda %2,20 seviyelerinin aşağısını zemin edinen ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve 98 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlamayan dolar endeksinden yola çıkarak hem piyasa dinamiklerinin hem de makro göstergelerin faiz artışını sorguladığını söyleyebiliriz. Bu sebeple bizleri bekleyen hafta gündemde yer alan Fed üyelerinin konuşmalarında faiz artışı sonrasında mevcut duruma ilişkin söylemleri takip edilecek.  

Geçtiğimiz dönemde Fed üyelerinin ABD ekonomisine dair güven veren ve faiz artışını destekleyen söylemlerine rağmen, son dönemde ABD tarafından gelen zayıf veriler faiz artışına ilişkin çelişki yaratmakta. Fed üyeleri mevcut açıklanan verilerdeki zayıflamanın geçici ve mevsimsel etkilerden kaynaklandığı ifadesini sıklıkla dile getiriyor olsalar da, yalnızca görünen resimde değil özellikle ABD enflasyonuna dair beklentilerde de zayıflama mevcut.  

Michigan Üniversitesi tarafından ABD’de tüketicilerin uzun vadeli enflasyon beklentileri 2017 yılının başından bu yana gerileme kaydetmekte. Bunun birlikte Fed’in yakından izlediği Fed’in 5 yıllık piyasa bazlı enflasyon beklentileri de uzunca bir süredir %2 seviyesinin aşağısını zemin edinmiş durumda. Hem zayıflayan enflasyon beklentileri hem tahvil piyasasındaki fiyatlamalara baktığımızda faiz artışı konusunda direnmenin enflasyon görünümü daha da bozabileceği ve ABD ekonomisindeki resesyonu beraberinde getirebileceği tartışmalarını önümüzdeki dönemlerde telaffuz ediyor olabiliriz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Musti18 Haziran 2017 20:01

    Borsa biraz daha belki gidebilir ama bu pastırma yazıdır der mağfi hocam bugün tweter da. Dikkat

  • eyyp197818 Haziran 2017 16:56

    milletin dolar bozdurma peşindeler sanki borsa 110 bin olacakta borsa aldırıyorlar.ben doları zararına hayata bozmam...

  • spek18 Haziran 2017 12:46

    endeks 100,000 devirip tektar 60,000 yani dolar zirvesne gidecek endeks 87,000 gelse dahi hala güçlü boga piyasasında hareket ediyor

  • Broker18 Haziran 2017 10:22

    Borsada kim ne derse desin trend dönmüştür.Her yukarı hareket satış fırsatıdır