Ana SayfaKulisÜzeyir Doğan hangi hisseleri önerdi---

Üzeyir Doğan hangi hisseleri önerdi

2 / 8
Üzeyir Doğan hangi hisseleri önerdi
19 Ocak 2015 - 08:49 www.borsagundem.com

“2015 SENESİ ARA TRENDLERİN YILI OLACAK”

-2015’ nasıl görüyorsunuz? Endeks, kur, altın için öngörüleriniz nedir?

Üzeyir Doğan: 2015 senesi tek yönde bir yıl olmayacak. Ara trendlerin yılı olacak. Yani yüzde 35 hisse senetlerini aldık para kazandık, ya da döviz aldık yüzde 50 kazandık gibi bir yıl olmayacak diye düşünüyoruz. Bu sene biz yılı ikiye böldük. İkiye bölme noktamız seçimler gibi görünse de tek başına seçimler değil. Temmuz-Ağustos gibi FED’in faiz artış sürecine başlayabileceği algısı. Bu nedenle o sürecin öncesini daha olumlu gördük. Buradaki sebeplerden bir tanesi düşen petrol fiyatlarıyla birlikte enflasyonun da hızlı bir şekilde geriliyor olması ve gerilemeye de devam edecek olması. Enflasyonun düşük olması piyasayı destekleyen bir unsur. Bu nedenle bu enflasyonun düşüyor olması faiz indirimleri demek.  Faiz indirimleri hem bankacılık tarafında hem değerlemeler tarafında yeni hedeflerin ortaya konması demek. Sadece faiz indirimlerinden hiçbir şey yapmasak, değerlemeler bazında gelecek yılların iskontosunu bugüne çekerken kullanmada bile endeks değerini yükseltecek bir etken. Bunlar hedef değerlerimizin içerisinde. Bu nedenle yılın ilk yarısında biraz daha olumlu görüyoruz. Tabi burada Avrupa Merkez Bankası’nın genişleme hamleleri devam ediyor. Faiz artışı dediğim gibi yılın sonuna kalıyor. Bu konjonktürde yılın ilk yarısı piyasalarda olumlu geçeceğine işarettir.

“99 OLUNCA 100 OLUR DÜZ OLUR”

Bu noktada seçime kadar endekste hedef değerimiz 93.500 ama piyasa o anki coşkuyla bunu 100 bine kadar da taşıyabilir. Endeksin volatilite ortalamalarını aldığımızda hedef değerimiz 93.500 olsa da 99 bin-100 bin olabilir. Bu ortalamalarla aslında 99 bin olur dedik ama 99 bini yapan 100 bini de yapabilir diyebiliriz aslında. Toplantılarımızda bunu hep dile getiriyoruz  “99 olunca 100 olur düz olur” diye.

Ama yılın ikinci yarısında şu an için en azından beklentiler bitiyor. Faiz indirimlerinde yolun sonuna gelinmiş olacak. Yani enflasyon yüzde 5’e gelmiş olsa ki senenin başında gelecek. Sonra enflasyon tekrar ılımlı bir şekilde yükselmeye başlamış olacak. Zaten politika faiziyle enflasyon arasındaki makas daralıyor olacak. FED’in sıkılaşma dönemi başlayacak. İçeride seçim geçmişi olacak ve beklentiler bir miktar daha bitmiş olacak. Geriye bir tek 2015 yılının ikinci yarısı için Avrupa Birliği’nin yeni bir genişleme paketi, yeni bir coşkulatması kalıyor. O da piyasayı ne kadar etkiler, onu da o zaman konuşmak lazım. O nedenle hem beklentilerin bitmiş olması, hem hedef değerlere ulaşılmış olması bir kar realizasyon isteğini de getirecek bu dönemde. O noktada belki endekste bir geri çekilme olabilir. Ama ana senaryoyu değiştirmeyecektir. Tabi bu değiştirmeyecek dediğimiz senaryoda bile yüzde 10-20’ler geri çekilme olabilir. O noktaya dikkat etmek gerekiyor. 80 binin altındaki rakamlar yeniden hisse senedi pozisyonlarının artışa geçirilmesi gereken rakamlar olacaktır diye düşünüyorum. Yılın sonunda 74-75 bine kadar belki gerileme olabilir. O dönemde hisse senedine giriş dönemi olacaktır. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)