Ana SayfaHisse Öneri ListesiTemmuz ayı hisse stratejisi ve portföy önerileri---

Temmuz ayı hisse stratejisi ve portföy önerileri

6 / 20
Temmuz ayı hisse stratejisi ve portföy önerileri
04 Temmuz 2015 - 16:34 www.borsagundem.com

Akbank (AKBNK TI)

Özkaynak karlılıgını artıracak yeri var. Akbank, TL kredilerde rakiplerine kıyasla daha düsük spred ile çalısırken kredi portföyünü bu alanı genisletme yönünde sekillendiriyor. Isletme bankacılıgı alanında ücret ve komisyon gelirlerini artırabilecek potansiyele sahip. Banka, yine isletme ve ticari bankacılıkta vadesiz mevduat havuzunu büyüterek maliyet avantajı saglayabilir. Akbank tüm bu alanlarda rakiplerine daha da yaklasarak özkaynak karlılıgını artırma fırsatına sahip. Banka yönetimi aktif kalitesi yönünden muhafazakar bir tutum içerisinde ve sorunlu kredileri için tam karsılık ayırma politikasını koruyor. Karsılıkların sektör ortalamaları düzeyinde olması durumunda bankanın özkaynak karlılıgı 150 baz puan kadar artabilirdi. Son olarak bankanın rakiplerinden yüksek çekirdek sermaye oranları önümüzdeki dönemde bilançonun kaldıracını artırarak daha iyi getiriler sunma avantajını da beraberinde getiriyor. 

Sıkı para politikası durusu marjları baskılıyor. Merkez Bankası’nın uyguladıgı parasal sıkılastırma tedbirleri nedeniyle mevduat maliyetleri yılbasından bu yana yapıskanlıgını sürdürüyor. Yılın geri kalanında da bu durumun devam etmesini bekliyoruz. Bankanın güçlü bilanço likiditesi marjları korumak için önemli bir güç ancak ikinci çeyrek sonuçlarının ardından banka yönetiminin tüm yıl için net faiz marjı beklentisini asagı çekmesi muhtemel. Banka yönetimi bu yılın tamamı için yatay bir marj öngörüyordu. Bizim tahminlerimize göre bankanın net faiz marjı bu yıl 20 baz puan daralırken net faiz gelirlerinde %10 büyüme olacak. Akbank’ın ücret ve komisyonlarla ilgili yasal düzenlemelerden en çok olumsuz etkilenen bankalardan biri olması bekleniyordu. Ancak ilk çeyrek sonuçlarında görülen egilim korunursa tüm yıl için hedeflenen %5-7 büyüme kolaylıkla asılabilir. 

Güçlü aktif kalitesi korunuyor. Bankanın tahsili gecikmis alacaklar oranı %1,8 düzeyinde yatay ve kredi risk maliyetleri de bütçe hedefleriyle uyumlu ilerliyor. Tahsili gecikmis alacak artısında birincil etken teminatsız tüketici kredileri ancak banka yönetimi en kötünün geride kaldıgını düsünüyor. TL’deki deger kaybının banka aktif kalitesine hissedilir bir etkisi görülmedi. Ancak yine de son yıllardaki hızlı kredi büyümesinin ardından sorunlu kredi olusumu devam edecektir. 

Diger giderler bütçe hedeflerini asabilir. Diger giderlerin artıs egilimi ilk çeyrek verilerine göre yukarı yönlü. Burada ücret ve komisyon iadelerinin olumsuz etkisi görülüyor. Bunun sektörde yasanan genel bir sorun oldugunu belirtelim. Diger yandan gelirler tarafındaki olumlu sürprizler sayesinde banka gider/gelir oranındaki verimliligini koruyabilir.

AL önerimizi koruyoruz.

Akbank, bankacılık sektörü hisseleri arasında en begendigimiz olmaya devam ediyor. Modellerimizde sermaye maliyetinin yükselmesi nedeniyle Akbank için 12 aylık hedef degerimizi 9,90 TL’den 9,38 TL’ye düsürdük. Düsük ekonomik büyüme ve buna baglı aktif kalitesi sorunları ve ilave parasal sıkılastırmayı tahminlerimize yönelik risk ve tehditler olarak sıralayabiliriz.
 


 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)