Ana SayfaPiyasaTatil dönüşü piyasalarda neler bekleniyor---

Tatil dönüşü piyasalarda neler bekleniyor

3 / 3
Tatil dönüşü piyasalarda neler bekleniyor
25 Haziran 2017 - 11:37 www.borsagundem.com

FAİZ ARTIŞINDAKİ DİRENMENİN YOL AÇACAĞI SONUÇLAR

EDA ÖNDER ÖZTÜRK - ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST 

Haziran ayı içerisinde Fed’in gerçekleştirmiş olduğu 25 baz puanlık faiz artışı ve geçtiğimiz hafta Fed üyelerinin gündeme konu olan açıklamalarında son dönemde zayıflama kaydeden makro göstergelerin Fed’in projeksiyonlarını bozmasında etkili olmayacağını ifadelerine rağmen küresel piyasalarda fiyatlamalara baktığımızda Fed’in şahin tutumunun etkisi kısa süreli olduğu görülmekte. ABD’de iç siyaset sahnesinde artan tansiyonun sakinleşmesi sonrası hafta içerisinde global piyasalarda Fed üyelerinin konuşmalarına odaklanma eğilimi görülse de, ABD dolarındaki değer kazançları uzun soluklu olamadı. Fed’in gerçekleştirdiği faiz artırımı ve Fed üyelerinin söylemlerine rağmen küresel piyasalar Fed’in söz konusu eylemlerini sorgular nitelikte yansıma göstermekte. Son dönemde petrol fiyatlarında görülen zayıf seyir de ABD ekonomisine ilişkin olarak enflasyon beklentilerini zayıflatmaya devam ediyor.

Bu sebeple bizleri bekleyen haftada Fed Başkanı Janet Yellen’ın konuşması önem arz etmekte. Fed üyelerinin ABD ekonomisine dair güven veren ve faiz artışını destekleyen söylemlerine rağmen, son dönemde ABD tarafından gelen zayıf veriler faiz artışına ilişkin çelişki yaratıyor. Fed üyeleri mevcut açıklanan verilerdeki zayıflamanın geçici ve mevsimsel etkilerden kaynaklandığını ifadesini sıklıkla dile getiriyor olsalar da, yalnızca görünen resimde değil özellikle ABD enflasyonuna ve büyümeye dair beklentilerde de zayıflama mevcut. 

Önümüzdeki dönemlerde hem zayıflayan enflasyon beklentileri hem tahvil piyasasındaki fiyatlamalara baktığımızda faiz artışı konusunda direnmenin enflasyon görünümü daha da bozabileceği ve ABD ekonomisindeki resesyonu beraberinde getirebileceği söz konusu olabilir. Bu sebeple bizleri bekleyen haftada başta Janet Yellen olmak üzere diğer Fed üyelerinin konuşmaları ve ABD ekonomisine ilişkin açıklanacak büyüme verileri küresel piyasaların odağında yer alacak. 

Veri akışının nispeten sakin olduğu haftada, petrol fiyatlarını konuşmaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz hafta kayıpların her geçen gün arttığı petrolde zayıf seyrin kalıcı hale gelmesi küresel piyasalarda endişelere yol açarken, petrol ihracatçısı ülkelerin para birimlerindeki değer kayıpları da dikkat çekmekte. Örneğin, Ruble’nin haftalık değer kaybı %3 oranına ulaştı. Petrol fiyatının değişimine dair hikaye bir süredir aynı olmaya devam etmekte. OPEC tarafında üretim kesintisine rağmen ABD tarafında özellikle son 1 yıldır üretimde canlılığın artarak devam etmesi de petrol fiyatının yükselişine engel olan en önemli etmendir. 2017 yılının başında üretim kesintisinin başlaması sonrasında petrol fiyatının 50 dolar seviyesinde denge bulması ABD’deki üreticilerin üretim yapmalarını karlı hale getiren bir noktaya gelmiştir. Bu süreçte geçtiğimiz dönemlerde tamamlanmamış sondaj kuyularının hızlıca tamamlanması ve fiyat avantajını da kullanarak daha karlı bölgelerde üretime başlanmasıyla üretimdeki artış petrol fiyatlarını baskılamaktadır. Dünya günlük petrol üretiminin %35,6’sını sağlayan OPEC ülkeleri ise kaya gazı üreticileri ile girdiği fiyat rekabetinden 2014 yılının ortalarından bu yana zararlı çıkmaktalar. Bu sebeple üretim kesintisi devam ediyor olsa da ABD’de petrol üretiminin artarak devam ediyor olması nedeniyle petrol fiyatının yükselişine engel olmaya devam edecektir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)