Ana SayfaPiyasaO şirketler takibe alınmalı---

O şirketler takibe alınmalı

2 / 7
O şirketler takibe alınmalı
28 Ağustos 2017 - 11:46 www.borsagundem.com

BANKACILIK TAKİPTE

Bankacılık tarafında ise ilk çeyreğin sonuna doğru aktif hâle gelen KGF'nin etkiyle gözlenen hızlı kredi büyümesinin ikinci çeyreğin önemli bir bölümünde mevduat maliyetlerinin yüksek seyretmesine yol açtığı görüldü. Bu durum kaynaklı kredi getirişi/mevduat maliyeti makasının daralması ile türev finansal işlemler (swap) kaynaklı zararların artmasına yol açarak kârlılık üzerinde aşağı yönlü bir baskı görülmesine neden oldu. Buna karşın, hızlı kredi büyümesi ile birlikte net faiz gelirleri ile net ücret komisyon gelirlerinin genel olarak olumlu bir seyir izlemiş olduğunu belirtelim. Ayrıca, geçen yılın ikinci çeyreğinde Visa birleşmesi kaynaklı elde edilen tek seferlik gelirlerin etkisine rağmen ikinci çeyrekte yıllık bazda net kârda gözlenen yaklaşık yüzde 9.4 oranındaki artışın da oldukça olumlu olduğunu söylemek gerekir.

BİST-100 endeks rakamları, endeks kapsamında yer alan şirketlerin piyasa değerini yansıtmakta. Endeks kapsamındaki şirketlerin piyasa değerlerinin artması, bu şirketlerin endeks içindeki ağırlıkları doğrultusunda, endeksi artırıcı etki yapmakta. Şirketlerin piyasa değerlerinin artmasının da büyük ölçüde kârlılık performanslarına bağlı olduğunu söylemek mümkün.

Aşağıdaki grafikte 2012 yılından itibaren BİST-100 kapsamında yer alan şirketlerin yıllık kârlılık performansı ile BİST-100 endeksinin izlediği seyir gösterilmekte. Grafik üzerinde kesik çizgilerle gösterilen sütunlar 2017 yılı altı aylık kârlarını yansıtıyor. 2012-2016 yılları arasında yıllık toplam kârların 40 milyar TL civarında, BİST-100 endeksinin ise 75-80 bin civarlarında dalgalandığı ve tabiri caizse patinaj yaptığı görülüyor. Dikkat edilirse, 2017 yılında BİST-100 endeksinde gözlenen artışın şirket kârları tarafından da önemli ölçüde desteklendiği görülüyor. 2017 ilk yarısındaki kâr rakamları ile şimdiden neredeyse 2012-2016 dönemin oluşturduğunu da not edelim.

Aşağıda yer alan altı aylık şirket kârları ile BİST-100 endeksinin 2012-2016 dönemlerinde 30 Haziran tarihlerinde bulunduğu gösteren grafik de yukarıda özetlediğimiz durum daha açık bir şekilde görülüyor:

Dolayısıyla, son yıllarda şirket kârlılıkları ve endeks getirilen anlamında bir miktar zorlanmakta olan endeks tarafında sene başından bu yana oluşan ciddi yükselişlerin yalnızca ucuz kalmaktan ya da risk iştahının yüksek seyretmesinden kaynaklanmadığını; şirket kârlılıklarının da bu durumu desteklediğini söyleyebiliriz.

Sene başından bu yana endekste oluşan iyimser havayı sağlayan birçok etmenin fiyatlara yansımış olduğu ve önümüzdeki dönemde küresel ve yerel anlamda hem para ve maliye politikaları hem de jeopolitik ve siyasi açıdan zorlu bir sürecin olduğu da bir gerçektir. Dolayısıyla, her ne kadar BIST-100 endeksinin hâlen yukarı yönlü önemli bir potansiyeli olduğunu düşünmekle birlikte, bu temel gerekçeler ile son haftalarda endekste gözlenen kararsızlığın etkisiyle kısa vadede gözlenebilecek olası düzeltme hareketlerine karşı hisse senedi yatırımında seçici davranılmasının son derece kritik bir öneme sahip olduğunu düşünüyoruz.

Bu genel değerlendirmelerin ardından, 2017 ikinci çeyrek finansal sonuçlarında hisse bazlı olumlu ve olumsuz anlamda dikkat çeken şirketlere bakalım. Açıklanan ana ortaklık net kâr rakamları üzerinden piyasadaki konsensüs beklentilere, çeyrek dönem bazında yıllık ile bir önceki çeyreğe ve altı aylık sonuçlara göre BİST-100'de yer alan şirketlerin 'En'leri tablo üzerinden incelenebilir:

Açıklanan finansal sonuçlar doğrultusunda operasyonel performans, yani temel açıdan, dikkatimizi çeken ve teknik görünümünün de önümüzdeki dönem için olumlu olduğunu düşündüğümüz beş hisse ASELS, KRDMD, TCELL, TKFEN ve TUPRS olarak sıralanabilir.


ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)