Ana SayfaPiyasaÖmer Eryılmaz’dan riskler ve fırsatlar ---

Ömer Eryılmaz’dan riskler ve fırsatlar

3 / 13
Ömer Eryılmaz’dan riskler ve fırsatlar
02 Mayıs 2019 - 13:34 www.borsagundem.com

ÖNEMLİ RİSKLER VE FIRSATLAR NELER?

- Türkiye piyasaları, yurt dışı rakiplerine göre ne ölçüde iskontolu? Bu iskonto farkını kapatabilir mi?

- MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi ile kıyasladığımızda Fiyat/Kazanç (F/K) bazında Türkiye şu anda 6,5 F/K düzeyiyle, yüzde 48 civarında bir iskontoyla işlem görüyor. Türkiye’nin son beş yıllık ortalama iskontosu ise yüzde 28 düzeyinde. Dolayısıyla belirgin şekilde tarihi ortalamaların çok üstünde bir iskontoyla işlem görüyoruz. Bu bir anlamda değerlemeler olarak yatırımcılara uzun vadede önemli bir fırsat sunuyor. Kısa vadede bu iskontonun kapanabilmesi ise makro taraftaki düzelmelere, Amerika’yla ilişkilerin seyrine ve jeopolitik gelişmelere bağlı olacak.

- Piyasaların önümüzdeki iki-üç ayda izleyeceği önemli riskler ve fırsatlar neler?

- Yılın ilk yarısında endeksin değerlemeler bazında tarihi dip seviyelerde olmasını önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Yine dolar bazında baktığımızda da endeksin şu anki seviyesi 2009 krizinin dip noktalarına yakın, 2013 zirvesinin ise nerdeyse yüzde 70 altında bir düzeyde. Risklere baktığımızda ise TL’de makro volatilitelere bağlı yaşanabilecek değer kayıplarını, Amerika ile F-35/S-400 konularında yaşanabilecek gelişmeleri ve özellikle İran’a yaptırımlar noktasındaki jeopolitik olası senaryoları önemli görüyoruz.

Mart ortalarına kadar 100.000-105.000 bandında seyreden endekste daha sonra yine Dolar/TL kurunda yukarı yönlü yaşanan hareketler sonrasında seçim öncesi risk almak istemeyen yatırımcıların da etkisiyle 90.000 seviyelerine doğru bir geri çekilme yaşadık. Seçimlerin sonrasında ise piyasanın 95.000-100.000 dar bandında hareket ettiğini görüyoruz.


ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fafa03 Mayıs 2019 16:14

    Ömer Bey,bir soru kafamı kemiriyor:Tedbir kararı getirilen hisselerin,tedbir kararı verenlerle bir ilgisi olabilir mi?Bir hisse yükseliyor hemen tedbir kararı getiriliyor.