Ana SayfaMakro EkonomiUzmanlar ödemeler dengesi açığını yorumladı---

Uzmanlar ödemeler dengesi açığını yorumladı

5 / 6
Uzmanlar ödemeler dengesi açığını yorumladı
11 Nisan 2019 - 10:43 www.borsagundem.com

İş Yatırım tarafından hazırlanan analiz: "Cari açıkta daralma devam ediyor

Şubat ayında cari denge 0,7 milyar dolar açık verdi. Beklentimiz 1,0 milyar dolar, piyasa öngörüsü ise 0,9 milyar dolar açık yönündeydi. 12 aylık birikimli cari açık önceki aya göre 3,8 milyar dolarlık daralma ile 17,0 milyar dolara (milli gelirin %2,2’si) geriledi ve ekonomideki dengelenme sürecinin sürdüğünü gösterdi.

Birikimli cari açıktaki 3,8 milyar dolarlık düzeltmenin 3,2 milyar doları çekirdek (altın ve enerji hariç denge) fazladaki artıştan, 0,3 ve 0,2 milyar doları sırasıyla altın ve enerjiden kaynaklanıyor. Finansman tarafında portföy akımlarındaki girişin devam etmesiyle Şubat’ta 2,1 milyar dolarlık kayıtlı sermaye girişi oldu. Portföydeki girişte kamunun 2 milyar dolarlık eurotahvil ihracı etkili oldu. Ek olarak, Şubat’ta doğrudan yatırımlardan 0,5 milyar dolarlık giriş oldu.

Kredi tarafında bankaların yedi aylık yoğun borç ödemesi sonrasında Şubat’ta sadece 0,2 milyar dolarlık borç ödemesi yaptığını görüyoruz (kısa-orta vade toplam). Bu cephedeki gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz. Son olarak geçen yıl cari açığın finansmanında önemli bir rol oynayan net hata noksan kaleminde Ocak ayındaki 1,8 milyar dolarlık çıkış ardından Şubat’ta 1,4 milyar dolarlık giriş oldu.

Tüm bu gelişmelerle birlikte resmi rezervlerde 2,8 milyar dolarlık artış oldu. Uzun vadeli borç çevirme oranları (yurtdışı tahvil ihracı dahil) yılın ilk iki ayında bankalar için %108, şirketler için %110 seviyesine geldi. Bankaların borç çevirme oranlarının %100’ün üzerine çıkması finansman adına iyi haber.

2018 toplamında bu oran bankalar ve şirketler için sırasıyla %77 ve %125 seviyesindeydi. Yılın ilk yarısında iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın da yansımasıyla cari açıktaki daralmanın devam etmesini bekliyoruz. İkinci yarıda ise büyümede beklediğimiz toparlanmanın etkisiyle cari açığını tekrar genişlemeye başlamasını ve yılı 18 milyar dolar (milli gelirin %2,3’ü) seviyesinde kapatmasını bekliyoruz. Şimdilik yıllık tahminimiz üzerindeki riskler dengeli.

İç talepteki zayıf seyir ikinci yarıda devam ederse (Avrupa ekonomisindeki yavaşlamanın sürmesi ve finansmanda beklediğimiz toparlanmanın olmaması durumunda) cari açıktaki daralma devam edecektir. Öte yandan petrol fiyatlarındaki artışın sürmesi durumunda açık genişleyecektir. "

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)