Ana SayfaMakro EkonomiUzmanlar ödemeler dengesi açığını yorumladı---

Uzmanlar ödemeler dengesi açığını yorumladı

3 / 6
Uzmanlar ödemeler dengesi açığını yorumladı
11 Nisan 2019 - 10:43 www.borsagundem.com

Halk Yatırım Başekonomist Banu Kıvcı Tokalı Tarafından Hazırlanan Analiz:

"Yıllık açık düşüşünü sürdürüyor Cari denge Şubat ayında beklentilerimize yakın seviyede olarak 0,72 milyar dolarlık açık sonrasında (geçen yılın aynı ayında 4,53 milyar dolarlık açık kaydedilmişti), yıllık cari açık Ocak sonundaki 20,8 milyar dolardan Aralık sonunda 17,0 milyar dolara geriledi. Mart ayına ilişkin dış ticaret verileri de, yıllık açıktaki gerilemenin devam ederek 13-14 milyar dolar civarına inebileceği yönünde.

Hem kur hem de talep gelişmelerine ek olarak, ihracatı destekleyici yeni program anlayışı, ılımlı enerji fiyatları ve baz etkisi doğrultusunda, yıllık cari açıktaki düşüşün özellikle bu yılın ilk yarısında hızla devam edeceğini ve 5-10 milyar dolar bandına kadar inebileceğini yılın ikinci yarısında ise yeniden dengelenme sürecinin belirginleşmesi ve baz dezavantajı ile yılı 19 milyar dolar civarında tamamlayabileceğini tahmin ediyoruz Bu durumda da, 2017 sonunda %5,6 düzeyinde olan ancak 2018 yılını %3,6 seviyesinde tamamlayan cari açık oranı 2019 sonunda %2,6'lar seviyesine kadar inebilir.

Şubat ayı cari dengedeki iyileşmeyi destekleyen gelişmelerde, dış açıktaki sert düşüş, turizm gelirlerinde yıllık artış, navlun gelirlerindeki iyileşme ve dış borç faiz ödemelerinde azalış gibi unsurlar etkili. Doğrudan yatırımlarla ilgili kar transferleri ve portföy yatırımlarına ait giderlerde artış ise, cari açıktaki düşüşü sınırlandıran unsur olarak göze çarpıyor. 'Çekirdek' dengenin ise, Şubat ayında da fazla vermeyi sürdürdüğünü ve yıllık fazlasını Ocak ayının ardından Şubat ayında da artırdığını görüyoruz. Yıllık 'çekirdek' fazla Şubat ayında 27,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti (Ocak ayında 24,7 milyar dolar 'çekirdek' fazla şeklinde idi).

Finansman tarafında ise, reel sektörün yatırımlara yönelik uzun vadeli borçlanmasında 'eksi' tarafta kalmaya devam etmesi gibi zayıflıklara karşılık doğrudan yatırımların devam eden katkısı, yabancı yatırımcıların DİBS ve hisse senedi tarafında 'alım' yönünde kalmaya devam etmesi ve bankaların yurt dışı muhabirlerindeki döviz mevduatlarında azalış gibi iyimser gelişmeler dikkat çekiyor. 'Net hata ve noksan' kaleminin ise Ocak negatif bölgeye geçmesinin ardından Şubat ayında yeniden girişe işaret ediyor.

Ocak ayında 2,2 milyar dolarlık çıkışa işaret eden net hata ve noksan kalemi, Şubat ayında 1,4 milyar dolarlık girişe işaret ettiğini görüyoruz. Cari denge ve finansman dengesinde iyileşmenin sonucu olarak da, resmi rezervlerde, Ağustos-Eylül dönemindeki toplam 11,55 milyar dolarlık düşüşün ardından beş aydır art arda artış görüyoruz. Ocak ayındaki 3,5 milyar dolarlık artış sonrasında Şubat ayında da 2,8 milyar dolarlık artış söz konusu.

TCMB haftalık rezerv verileri, Mart döneminde resmi rezervlerin beş ay aranın ardından ilk defa azalış göstereceğine ve 3,5 milyar dolar civarında düşüş olabileceğine işaret ediyor. Kurun mevcut seviyeleri ve beklentilerimiz doğrultusunda iç talepte zayıf seyir, cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğine işaret etmesine karşılık son dönemde toparlanma eğilimi gösteren ve Aralık ayındaki dip seviyesinden yükselişe geçip kritik 70 dolar/varil seviyesinin üzerinde tutunmaya devam eden petrol fiyatlarının seyri, cari açıktaki hızlı düşüşün boyutu açısından önemli olacak.

Finansman tarafında da, Fed'in sıkılaştırıcı politikalarında yavaşlama ve Avrupa Merkez Bankası'nın destekleyici politikalarına ek olarak, ticaret savaşlarına ilişkin olumlu beklentiler, gelişen ülke piyasalarına sermaye girişini destekleyebilecek olması dolayısıyla olumlu olarak yorumlanabilir. Ancak şimdiye dek küresel sermayenin gelişen piyasalara akışında yavaşlamaya neden olan ticaret savaşlarının kesin olarak ne şekilde ilerleyeceğinin halen önemini koruduğunu da belirtmek gerekir. "

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)