Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası faizi uzun süre stabil mi tutacak?---

Merkez Bankası faizi uzun süre stabil mi tutacak?

4 / 5
Merkez Bankası faizi uzun süre stabil mi tutacak?
02 Eylül 2014 - 07:03 www.borsagundem.com

‘ENFLASYON?HEDEFİ?TUTTURULAMIYOR’
Veyis Fertekligil /T-Bank Başekonomist


“Enflasyon düşmeden de faiz indirilebilir, öncelikle bir ülke resesyondaysa ve büyüme sağlanamıyorsa bu düşünülecek bir harekettir, gelişmiş ülkelerde de son yıllarda bunun örneklerini gördük. Ancak uzun yıllar yüksek enflasyonla mücadele etmiş ve son yıllarda hedefleri ıskalamış olan Türkiye gibi bir ülkede bu hareketin ekonomi ve finansal açıdan zararlı sonuçları olabilir.
Enflasyonla mücadele en önemli silahlardan birisi faiz politikasıdır. Enflasyonu gözetmeden yapılacak faiz indirimleri ileride enflasyonun tekrar yükselmesine yol açacaktır ve bu kısır döngü sürecektir. Türkiye enflasyon hedeflerini yıllardır tutturamıyor ve yüzde 5 hedefi hâlâ gerçekleşemedi (önümüzdeki yıllarda da bu şans zayıf). Dünyada enflasyonu yüzde 10’a dayanan sayılı ülkeler arasındayız ve Merkez Bankası’nın bu konuda başarılı olduğunu söylemek zor.
Öte yandan, ekonomik büyümeyi öncelik olarak görürseniz enflasyonda belirgin bir düşüş sağlanmadan da faiz indirebilirsiniz. Bu politikanın yararları büyümeyi teşvik edici bir yönü olmasıdır ancak, enflasyon da düşme sağlamak bu takdirde zorlaşır. Türkiye’nin son yıllarda uyguladığı para politikası daha çok büyüme odaklı oldu ve enflasyonla mücadele ikinci planda kaldı gibi. Bu politikanın yukarıda anlattığım sakıncalarının yanı sıra tasarruf sahiplerine negatif reel faiz verilmeye başlanması ülke tasarruflarının artması açısından da ciddi bir engel oluşturmaktadır.”

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)