Ana SayfaPiyasaKörfez GYO ve Vestel Beyaz Eşya sorusu---

Körfez GYO ve Vestel Beyaz Eşya sorusu

2 / 2
Körfez GYO ve Vestel Beyaz Eşya sorusu
20 Aralık 2016 - 11:20 www.borsagundem.com

YABANCILAR SATIYOR

SORU (2) - Son bir yıldır karlılığı sürekli artan f/k değeri 6 ile borsa ortalamasının altında olan Vesbe bunu niye fiyatına yansıtamıyor? 

Yakup Hepaktan

CEVAP - Vestel Beyaz Eşya, Mart 2015’ten bu yana arada destek ve direnç seviyelerini aşsa da 8-14 TL fiyat aralığında gidip geliyor. Hisse son olarak geçtiğimiz eylül ayında 14,01 TL’yi test etti ve ardından yatay trend içinde aşağıya yöneldi. 19 Aralık 2016 günü de kapanışını 11,66 TL’den gerçekleştirdi. 

Şirket son açıkladığı 2016 yılı dokuz aylık bilançosunda gelirleriyle birlikte kârını da artırmayı başardı. Ancak şirketin dönem sonu kârının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 217 gibi hayli yüksek bir oranda artmasında finansal giderler kaleminde yaşanan düşüşün etkisi bulunuyor. Bununla birlikte artan döviz kurlarından dolayı yıl sonunda bu kalemin olumsuz yönde yükselmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Bu da yıl sonunda kârın gerilemesine neden olabilecektir. Ancak her şeye rağmen yıl sonu kârının 2015 kârından daha fazla gelme ihtimali gündemde olup nihayetinde artan kârlılığın devam etmesi şaşırtmamalı. 

Şirketin kârındaki artışa rağmen fiyatın aynı oranda yükselmediği düşünülse de hisseyi içinde yer aldığı sektörle birlikte değerlendirmekte fayda var. Sektördeki hisselerin fiyat kazanç ortalamasına bakıldığında 8,86 seviyesinde olduğunu görmekteyiz. Hissenin f/k oranı ise 6,18. Bu itibarla hissenin fiyat kazanç oranı düşük olmakla birlikte genel olarak sektör ortalamasının da düşük olduğu gözlenmekte. 

Hissenin yükselmemesinin ana etmeni ise yabancı satışları. Sermayesinin sadece yüzde 7’si borsada işlem gören şirketin halka açık piyasa değeri 155 milyon TL’ye denk geliyor. Yabancılar ise 2016’nın 11 aylık döneminde 18,5 milyon TL net satış gerçekleştirdi. Söz konusu satışlar hisse üzerinde baskıya neden olurken çıkışın önündeki engel oldu. 


YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)