Ana SayfaPiyasaİzmir Fırça ve küçük yatırımcı sorusu---

İzmir Fırça ve küçük yatırımcı sorusu

2 / 2
İzmir Fırça ve küçük yatırımcı sorusu
09 Aralık 2016 - 13:54 www.borsagundem.com

BÜYÜYEN FİRMALARI TAKİP EDİN

SORU (2) - Sayın yetkili biz küçük yatırımcılar her girdiğimiz hissede zarar ediyoruz. Şirket sahipleri küçük yatırımcının elindeki üç kuruş parayı adeta kapmak için master yapmışlar gibi… Yahu küçük yatırımcı hiç kazanamaz mı? 

Orhan Ayyıldız

CEVAP - Borsada kaybetmenin kader olduğunu düşünmüyoruz. Yeter ki bakış açıları büyüyen şirketlerden yana dönebilsin. Şüphesiz borsada alım satım yapanlar çok farklı yaklaşım tarzları sergileyebilir. Kimisi kısa sürede fiyat dalgalanmalarından istifade ederek kazanç elde etmeyi düşünürken kimisi de sadece bir hissenin fiyatı çok düştüğü için alımı deneyebilir. Piyasada riskli gördüğümüz çok farklı yöntemler bulunuyor. Bunlar denk geldiğinde kazandırabilir de. Ancak istatistiki veriler, riskli yaklaşımların ağırlıklı sonucunun yatırımcısına kaybettirdiğini gösteriyor. Bunun asıl sebebi riskli seçeneklere doğru gidildikçe ekonomik gerçeklerden ve verilerden uzaklaşılıyor olması. Kuşkusuz borsada kısa süreli hareketlerden istifade ederek kazanç elde etmeye çalışan profesyoneller var. Ancak onların dahi zorlandığı bir noktada bireysel yatırımcıların kazanç elde etme ihtimali daha da düşmekte. Bu nedenledir ki bireysel yatırımcıların düşük riskle kazanç olasılığını artırabilmesi uzun vadeli bakış açısını göz ardı etmeden gelir ve kârlılığını artıran şirketleri tercih etmekten geçiyor. 

Acıpayam Selüloz’u da değerlendirirken bu bakış açısını göz ardı etmemeli. Şirket, son beş yılın ilk iki yılında zarar ederken son üç yılda sembolik düzeyde kâr açıkladı. Satış geliri sermayesinin bir miktar üzerinde bulunuyor. Bu anlamıyla yeterli bir satış geliri bulunmuyor. Buna bağı olarak da elde edilen kâr rakamı cılız kalıyor. Düşük kârlılık hisse üzerinde baskıya neden olurken hissenin de gerilemesinde etkili oluyor. 

 


YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ozo10 Aralık 2016 17:08

    küçük yatırımcı da adı sanı belli olmayan hisselere sazan gibi atlamasın, Allah akıl vermiş azıcık öğrenin geliştirin kendinizi, altılı oynar gibi hisse alırsanız ne olacağını bekliyordunuz... gidin piyango alın o zaman belki çıkar ne işiniz var borsada??