Ana SayfaHisse Öneri Listesiİş Yatırım değerlendirme ve tavsiyeleri (04 Mart)---

İş Yatırım değerlendirme ve tavsiyeleri (04 Mart)

4 / 14
İş Yatırım değerlendirme ve tavsiyeleri (04 Mart)
04 Mart 2014 - 16:13 www.borsagundem.com

Net kar beklentilerden oldukça geride kaldı. Bank Asya BDDK formatındaki mali tablolarına göre yılın son çeyreğinde 20 milyon TL solo 
net kar elde etti. Ortalama piyasa beklentisi 55 milyon TL düzeyindeydi. Bank Asya 17 Şubat tarihinde Vergi Dairesi’ne sunduğu mali tablolarında son çeyrekte 37 milyon TL solo net kar elde etmişti. Bankaların bu iki formattaki kar/zarar tabloları birbirleriyle uyumlu olsalar da Bank Asya özelinde son çeyrekteki bu fark 21 milyon TL düzeyinde BDDK tablolarında daha yüksek görülen karşılık giderlerinden kaynaklandı. Toplam krediler yatay kaldı. Bankanın 21 milyar TL büyüklüğe yakın kredi portföyü son çeyrekte bu düzeyde korunurken mevduatlar %5 geriledi. Banka bu dönemde toptan fonlama ve diğer bankalardaki mevduatını kullanmayı tercih ederken kredi mevduat oranı da %112 düzeyine yükseldi. Banka kısa vadeli likidite pozisyonunu yüksek düzeyde korumayı dürdürürken banka risk grubundan toplanan fonlamada son çeyrekte 150 milyon TL kadar artış oldu. Toplam grup riski %2 gibi düşük bir düzeyde. Marjlar erimeye devam etti. Bank Asya’nın aktif getirilerinde zayıflama sürerken son çeyrekte fonlama maliyeti artışı da marjları baskıladı. Sonuçta net kar payı geliri marjı önceki döneme göre 43 baz puan daralarak %4,4 oldu. Banka yönetiminin likiditeyi koruma kararı da büyüme ve marjları olumsuz etkiledi. Son çeyrekte net kar payı gelirleri %5 ve net ücret ve komisyon gelirleri %15 düşük kaldı. Aktif kalitesinin görünümünde iyileşme yok. Sorunlu kredi oluşumu artarak devam ederken tahsilatların da önceki döneme göre zayıfladığı görüldü.

Bankanın tahsili gecikmiş alacak oranı %5,5 düzeyine yükselirken son çeyrekte özel kredi riski 300 baz puanın üzerinde. Banka, KOBİ ve ihracat kredileri için yapılan genel karşılık iyileştirmesinden faydalanırken sorunlu kredi temizliğinin ilk çeyrekte de devam ettiğini görüyoruz zira banka yaptığı açıklamada 10 Ocak tarihinde 160 milyon TL kredi borcuna karşılık bir yapı-inşaat şirketinin aktiflerini devraldığını açıkladı. 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)